Sanan voimalla
Sanan voimalla

Pääkirjoitus: Kissa ja hiiri

Muistatteko, miten kävi, kun hiiri ryhtyi räätäliksi? Se lupasi ommella kissalle takin, mutta eipä siitä kankaasta takkia tullutkaan. Ei tullut myöskään housuja, liivejä, lakkia eikä kynäkoteloakaan. Tuli vain iso riita. Lopulta pettynyt kissa hyökkäsi hiiren kimppuun ja ajoi sen tiehensä. Siitä lähtien kissa ja hiiri ovat olleet tarinan mukaan
vihamiehiä.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Maanantaina saimme toivoa siitä, ettei Suomi ole vielä kissan ja hiiren tilanteessa, kun SAK:n hallitus hyväksyi alustavasti neuvottelutuloksen kilpailukykysopimuksesta. Sopimuksen kaatumisesta olisikin seurannut iso riita ja erittäin levoton loppuvuosi.
Loputtoman väännön keskellä on hämärtynyt se, mikä Suomelle nyt olisi kaikkein tärkeintä. Lähes 250 000 työttömälle pitäisi saada töitä.
Suomen Yrittäjien tekemään kyselyyn vastanneista yrittäjistä lähes 80 prosenttia palkkaisi lisää väkeä, mikäli paikallinen sopiminen olisi helpompaa. Vastaajista 41 prosenttia ilmoitti myös, että paikallisen sopimisen lisääminen nostaisi työntekijöiden kokonaisansioita pitkällä aikavälillä.
Kriitikot muistuttavat, että edellinen kädenojennus työntantajille eli yhteisöveron alennus valui osinkoina omistajien taskuihin. EK:n mukaan dynaamiset vaikutukset ovat tosin vasta toteutumassa ja investoinnit lähdössä nousuun.
Mikäli paikallinen sopiminen on avain onneen ja sillä luodaan uusia työpaikkoja, osapuolten kannattaa muistaa, että sopimus on aina kahden kauppa. Ettei käy kuten kissalle ja hiirelle.

Kommentit (1)

  1. Heikki Maaselkä

    Hyvin sanottu, paikallista joustoa tarvittaisiin, jotta palkkaaminen helpottuisi. Ellen väärin muista, taisi olla Beatrix Potterin satu.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *