Sanan voimalla
Sanan voimalla

Pääkirjoitus: Mielenhäiriö

Suomeen on rantautunut ikävä muoti-ilmiö. Klovneiksi naamioituneet tyypit ovat pelotelleet nuoria jopa erilaisin astaloin varustautuneina. Viime viikolla poliisi sai Espoossa kiinni kaksi 15-vuotiasta pelleiksi naamioitunutta poikaa, jotka eivät osanneet mitenkään perustella toimintaansa. Teineille rapsahti sakkoja, ja asiasta ilmoitettiin heidän vanhemmilleen.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Pelkoa herättävä ja uhkaava käyttäytyminen yleisellä paikalla on laissa kielletty, samoin naamioituminen, jos se tehdään häiritsemis- tai väkivaltatarkoituksessa. Teräaseen hallussapito voi olla laiton uhkaus.
Poliisi puuttuu onneksi herkästi typerään pelleilyyn, joka saattaa traumauttaa kohteeksi joutuvia pahastikin. Vanhempien on syytä seurata teiniensä touhuja tarkemmin, erityisesti nyt Halloween-viikonloppuna.
Murrosikäisen aivoissa tapahtuu rakennemuutoksia: harmaa aine vähenee ja valkoinen lisääntyy, hermosoluyhteyksiä karsiutuu ja solut järjestäytyvät uudelleen. Teini-ikäiset kaipaavat voimakkaampia ärsykkeitä kuin aikuiset, koska heillä mielihyvähormonin eritys on vasta kehittymässä. Aivojen myllerryksessä myös empatiakyky taantuu ja murkut aliarvioivat tekojensa seurauksia.
En halua yhtään vähätellä teinien typeryyksiä, mutta niin tässä klovni-ilmiössä kuin opettajien kiusaamiskohussakin kannattaa muistaa, että murrosikä on tavallaan mielenhäiriö.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *