Pääkirjoitus: Onko kansanedustajilla pian kolme jakkaraa?

Mikäli sote- ja maakuntauudistus menee läpi eduskunnassa, pääsemme lokakuussa vaali­uurnille valitsemaan maakuntavaltuustoja. Puolueiden ehdokashankinta käy jo kuumana. Ja keitä houkutellaan ehdolle kiivaimmin? Kansanedustajia.


Pitääkö tästä olla huolissaan? Käykö niin, että kansanedustajat valtaavat myös maakuntavaltuustot ja istuvat pahimmassa tapauksessa lisäksi vielä kunnanvaltuustoissa ja -hallituksissakin?
Mikäli kansanedustaja istuisi kaikilla kolmella jakkaralla, hänen ajankäyttönsä olisi painajaismaista.
Kolmen jakkaran istujat aiheuttaisivat myös esteellisyysongelmia, sillä he sekä jakaisivat rahaa valtion budjetista että päättäisivät, miten ne kunnissa ja maakunnissa käytetään. Kuka heitä valvoo?
Eduskuntapuolueiden poliittiset nuorisojärjestöt ovat julkistaneet yhteisen kannanoton, jonka mukaan päättäjien ei pitäisi toimia päätöksentekijöinä kaikilla kolmella hallinnon tasolla. Rkp on ehdottanut ehdokkuuksien rajaamista. Vihreiden Touko Aalto on esittänyt, että puolueet sopisivat ennen maakuntavaaleja pelisäännöistä, joilla vallan keskittymiskehitys estettäisiin. Suurin osa eduskuntapuolueista on torjunut tämän ajatuksen.
Monet kansanedustajat ovat jo suostuneet maa­kuntavaalien ehdokkaiksi. Perussuomalaisten riveistä kansanedustajiksi mielivien on osallistuttava myös maakuntavaaleihin. Kolmen jakkaran ehdokkaista ei vielä ole tietoa. Toivottavasti heitä ei tulekaan. Toivottavasti vallanjaon jalo periaate voittaa vallanhimon.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *