Sanan voimalla
Sanan voimalla

Pääkirjoitus: Paha tulee lähelle

Presidentti Sauli Niinistö puuttui 219. maanpuolustuskurssille pitämässään avajaispuheessa pahan arkipäiväistymiseen. ”Jos hyökkäystä ja sotaa käydään paperilla päivittäin, niin se tulee lähelle – ajatuksiin”, presidentti huomautti.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Kansainvälinen ilmapiiri on kiristynyt monellakin suunnalla. Meitä lähimpänä on Itämeri ja sen ympäristö, missä valtapolitiikan osapuolet näyttävät aktiivisesti voimiaan. Kun tilanne kärjistyy, myös vahinkojen mahdollisuus kasvaa.
”Alarmismiin ei kuitenkaan ole syytä, ei kannata menettää hermojaan”, ex-suurlähettiläs Rene Nyberg kommentoi kiristynyttä tilannetta Suomen Kuvalehden 100-vuotisjuhlassa.
”Viime eduskuntavaalien alla taas käytiin isoin otsikoin läpi kaikki mahdolliset Venäjän hyökkäyssuunnat Suomeen ja silloin unohtunut Ahvenanmaakin on nyttemmin vallattu – ja myös nostatettu julkisesti epäilyä, että Venäjä juhlavuotenamme kiistää itsenäisyytemme. Kovin vaikea ajatella, mitä on jäänyt sanomatta”, presidentti ihmettelee ja jatkaa, ettei Suomen etu ole lietsoa vastakkainasettelua, vaan edistää dialogia ja diplomatiaa.
Medialla ja erityisesti meillä otsikoiden laatijoilla on suuri vastuu siinä, että kansakuntamme mielenterveys säilyy, eikä liioiteltu pelko suista meitä raiteiltaan. Onko tarpeellista lietsoa päivästä toiseen mahdollista sotaa? Pelotella ihmisiä joukkojen keskittämisellä tai venäläisten maakaupoilla? Viranomaisten tulee seurata näitä ilmiöitä ja puuttua niihin, jos ne muuttuvat todellisiksi huolenaiheiksi. Ja näin myös tehdään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *