Sanan voimalla
Sanan voimalla

Pääkirjoitus: Pois kortistosta?

Perussuomalaiset esittävät työministeri Jari Lindströmin johdolla, että yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät päästettäisiin eläkkeelle. Vapautuvat resurssit käytettäisiin niiden työttömien auttamiseen, joilla on mahdollisuus työllistyä.
Mikään uusi ajatus tämä Lex Lindströmiksi nimetty ehdotus ei ole. Vuonna 2005 kansanedustaja Ilkka Taipaleen aloitteesta säädettiin vastaavanlainen kertalaki, Lex Taipale. Tuolloin eläkkeelle pääsi noin 4 000 yli kymmenen vuotta työttömänä ollutta, 57 vuotta täyttänyttä ihmistä.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Sdp:n kansanedustajat ovat aika ajoin ehdottaneet, että Lex Taipale otettaisiin uudelleen käyttöön. Työttömien yhdistyksissä on laadittu yli 60-vuotiaille pitkäaikaistyöttömille hakemuksia työkyvyttömyyseläkkeelle. Jotkut kunnat ovat jopa hankkineet Ilkka Taipaleelta ostopalveluna pitkäaikaistyöttömien eläkehakemuksia.
Lindströmin ehdotus tulee esille budjettiriihessä. Sitä ennen hallitus tapaa työmarkkinajohtajia, joista ainakin SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on suhtautunut myönteisesti Lex Lindströmiin.
Lännen Medialle ehdotusta kommentoinut valtiovarainministeri Petteri Orpo haluaa, että pitkäaikaistyöttömiä ja vanhempia ikäluokkia autetaan takaisin työelämään ja että heihin ollaan aktiivisesti yhteydessä. Pääministeri Juha Sipilä ei viikonlopun aikana kommentoinut ehdotusta.
Lindström puhuu kertaratkaisusta. Myöskään Ilkka Taipale ei kannata pysyvää lakia, jotta ”jengi ei ala spekuloida, että kannattaa olla työttömänä”.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *