Pääkirjoitus: Presidenttiehdokkaat tekevät palveluksen demokratialle asettumalla ehdolle

Vaalihuumaa. Sitä me toimittajat tunnemme aina, kun äänestyspäivä lähestyy. Ennustamme voittajan. Seuraamme, teemme gallupeja. Saatamme kisata siitä, ketkä saavat olla tulosiltana töissä.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Jännitys kohoaa huippuunsa vaali-iltana, kun ennakkoäänet julkistetaan. Sitten alkaa vimmattu soittelu, juttujen naputtaminen ja tulosten analysointi. Jälkipuinti jatkuu pitkälle seuraavaan viikkoon.
Presidentinvaalien ennakkoäänestys käynnistyy keskiviikkona 17.1. Varsinainen vaalipäivä lähestyy kovaa vauhtia. Mutta missä on huuma? Missä viipyvät mielipidemittaukset? Täytyyhän tähän kisaan saada säpinää!
Kun istuva presidentti on ollut gallupeissa vahvoilla, tunnelma on ollut laimea. Jääkö kaikki yhteen kierrokseen, mennäänkö toiselle? Toivottavasti vastaehdokkaiden kannattajat eivät alistu kohtaloonsa. Ja mitä voikaan tapahtua, jos ennakkosuosikin kannattajat jäävätkin tyytyväisinä kotiin?
Kunnioitan suuresti jokaista presidenttiehdokasta. He ovat tehneet palveluksen demokratialle asettumalla ehdolle. Ehdokkaana oleminen ei ole kevyttä hommaa. On vastattava vaalikoneiden ja toimittajien kysymyksiin, osallistuttava tv-tentteihin, kuljettava turuilla ja toreilla. Ehdokkaat altistavat itsensä julkiselle arvostelulle, joka saattaa olla varsin kovasanaista ja jopa törkeää. Toki poliitikot petaavat kampanjoillaan myös tulevien eduskuntavaalien menestystä, mutta nostan silti hattua heistä jokaiselle.
Nyt on meidän vuoromme. Meidän vastuumme on äänestää. Demokratian nimissä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *