Pääkirjoitus: Stoppi sopeutumiseläkkeen kanssa keplottelulle!

Yksi kouluttaa koiria, toinen lentelee maailmalla edistämässä firmansa bisneksiä, kolmas on kehittänyt papin työhönsä virkavapaa-vuorottelusysteemin ja neljäs harjoittaa lääkärin ammattiaan nostamatta siitä palkkaa. Pääomatulot kun eivät kansanedustajan sopeutumiseläkkeeseen vaikuta.

Marja Aarnipuro

Muutamat entiset kansanedustajat ja ministerit ovat tulkinneet oikeutensa sopeutumiseläkkeeseen niin, että he voivat parhaassa työiässä jättäytyä hyvätuloisiksi vapaamatkustajiksi. Samaan aikaan hallitus tähdentää, että jokainen kynnelle kykenevä on saatava mukaan työelämään.

Olen luullut, että kansanedustajiksi pyrkivät ihmiset, jotka haluavat parantaa maailmaa. Sellaiset tyypit, jotka ajavat muiden ihmisten asioita ja toimivat kaikkien meidän yhteiseksi hyväksi. Sopeutumiseläkkeellä keplottelijat eivät tähän ihanteeseen istu.

Kansanedustaja Stefan Wallinin mukaan ajatus taannehtivasta ratkaisusta sopeutumiseläkkeiden muuttamiseksi on epäoikeudenmukainen. Höpö, höpö. Sittenhän myös työttömiin kohdistuvat leikkaukset ja esimerkiksi eläkeiän nosto olisivat vastoin oikeusvaltion periaatteita.

Puhemiesneuvoston työryhmä selvittää nyt sopeutumiseläkkeen kohtaloa. Toivottavasti ryhmältä tulee ehdotus, joka istuu myös kansalaisten oikeustajuun.

Vuoden päästä pidetään eduskuntavaalit. Pidän taitamattomana jokaista poliitikkoa, joka haluaa turvata vanhan sopeutumiseläkemallin. Oman voiton tavoittelu on vaalivalttina varsin huono.

Kommentit (2)
  1. Sopetumiseläke pitäisi olla korkeintaan n.1,5vuotta sitten peruspäivärahalle. Eikö puhuta tasaarvosta ,miksei sitä sitten noudateta. Oikeudenmukaisuutta päätöksen tekoon ,ei hyväveli päätöksiä.

  2. Historian havinaa
    22.3.2018, 14:00

    Sopeutumiseläke on aikansa kuva. Aikoinaan ihmiset työskentelivät samoissa työpaikoissa lähes koko työuransa ja silloin kansanedustajan pesti on nähty epävarmana, koska työ voi hyvin yllättäen vaalien seurauksena loppua. Nykyään minkä tahansa työpaikan epävarmuus on taattu ja kuka tahansa voi yllättäen joutua tyhjän päälle ja etsimään uutta työtä. Eli ei, en kannata sopeutumiseläkettä, ainakaan loputonta sellaista. Puhumattakaan näistä pääomatuloikkailuilla leikkivistä entisistä edustajista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *