Sanan voimalla
Sanan voimalla

Samuli Isola: Kerran 16 vuoteen

Oli aika, jolloin suomalainen olympiakulta oli manulle illallista. Antwerpenissa 1920 kultaa kahmittiin 15 kappaletta. Yksin Paavo Nurmi juoksi Pariisissa 1924 yhtä monta kultaa kuin koko Suomi on voittanut sitten Barcelonan kisojen 1992. Lontoosta vuonna 1948 tuli kahdeksan kultaa, Los Angelesista 1984 neljä. Viimeiset kahden Suomi-kullan olympialaiset nähtiin Sydneyssä 2000.

Samuli Isola
Samuli Isola

Ennen Satu Mäkelä-Nummelan Pekingin trap-kultaa 11.8.2008 Suomella oli ollut kahdeksan kullatonta vuotta, samoin on ollut sen jälkeen.

Miksi näin? Onko suomalainen vain laiskistunut, kun nälkäisemmät kansat puskevat ohi? Onko huippu-urheilun tulostaso noussut maailmalla niin huikeaksi, että Suomen kaltaisessa maassa ei voi enää yltää kultaan? Tuskin.

Ruotsi on ottanut 2000-luvulla yhdeksän olympiakultaa. Mitaleita Suomi on saavuttanut 2000-luvulla 13 kappaletta, naapurimme Ruotsi 32.

Mika Kojonkosken johtamalla Olympiakomitean Huippu-urheiluyksiköllä on nyt näytön paikka, vaikka kuinka herrat haluaisivat siirtää tähtäintä 2020-luvulle. Mitä isolla rahalla on saatu aikaan?

”Olemme tyytyväisiä, jos joukkue huokuu hyvää energiaa”, kertasi Kojonkoski Rio-joukkueen tavoitteita Ylen haastattelussa heinäkuussa. Ai kun kivaa, mutta ei puhettakaan voitoista, kullasta, mitaleista.

Venyi omalle tasolleen -suoritukset ovat hienoja juttuja, mutta palkintopallilla seisovat lopussa vain voittajat. Kansa odottaa Riosta kirkkaita tuliaisia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *