Sanan voimalla
Sanan voimalla

Taavi Soininvaara: Ilmastonmuutos on tosiasia

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan ilmastonmuutos määrittelee kuluvan vuosisadan kulkua dramaattisemmin kuin mikään muu haaste.
Tiedotusvälineissä on puhuttu runsaasti varsinkin merenpinnan nousun vaikutuksista ja yhä useamman eläinlajin sukupuuttoon kuolemisesta, mutta ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan paljon yllättävämpiäkin seurauksia.

Taavi Soininvaara
Taavi Soininvaara

1. Tappavat taudit heräävät eloon sulavan ikiroudan alta. Kesällä 2016 pernaruttoepidemia tappoi Siperiassa yli 2 000 poroa ja sairastutti 13 ihmistä.
Epidemian todennäköinen syy oli 75 vuotta sitten pernaruttoon kuolleiden porojen paljastuminen ikiroudan alta Siperian epätavallisen kuuman kesän ansiosta.
Tutkijat ovat varoittaneet, että myös vuonna 1980 hävitetyksi julistettu isorokko saattaa palata, kun 120 vuotta sitten esiintyneen epidemian kuolonuhrit paljastuvat Siperian sulavan tundran alta.
Vielä tartuntatautejakin vaarallisempaa saattaa olla metaanikaasun vapautuminen ilmakehään.
Ikiroudan alla on valtavia varastoja metaania, joka on monin verroin hiilidioksidia vaarallisempi kasvihuonekaasu.
Useat tutkijat ovat varoittaneet, että tulevien vuosikymmenten aikana ilmakehään tulee purkautumaan ikiroudan alta huomattavasti enemmän metaania kuin hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC on arvioinut.

2. Ihmisten allergiat lisääntyvät. Ilmastonmuutoksen aikaistaessa kevään tuloa, siitepöly leviää ilmaan entistä aiemmin.
Myös siitepölyn kokonaismäärä tulee kasvamaan, joidenkin arvioiden mukaan jopa kaksinkertaistumaan vuoteen 2040 mennessä.

3. Hyttyset levittävät tauteja entistä enemmän.
Lämpötilojen nousu tulee lisäämään hyttysten määrää ja saattaa siten aiheuttaa myös hyttysten levittämien vaarallisten tautien kuten malarian, zikaviruksen ja denguekuumeen yleistymisen.
Naarashyttyset näet levittävät kantamiaan tauteja tehokkaammin korkeammissa lämpötiloissa, joka saa ne ruokailemaan aktiivisemmin.
Myös lämmin ilmasto edesauttaa virusten kehittymistä.

4. Turbulenssi lisääntyy. Ilmastonmuutos vaikuttaa lentoliikenteeseen lisäämällä turbulenssia ja pidentämällä Atlantin ylitysten kestoa.
Tämä johtaa lisääntyviin myöhästymisiin ja ilmansaasteisiin sekä lentohintojen nousuun.
Turbulenssi tekee lentomatkoista epämiellyttävämpiä ja aiheuttaa entistä enemmän vaaratilanteita.
Turbulenssin lentokoneille aiheuttamat rakenteelliset vahingot maksavat lentoyhtiöille jo nyt kymmeniä miljoonia euroja vuosittain.

5. Vulkaaninen toiminta lisääntyy. Vulkaanisen toiminnan odotetaan lisääntyvän keskilämpötilojen noustessa, kun jäätiköt sulavat ja niiden painon tuottama paine siirtyy maalta mereen.

Kiinan ja USA:n hiljattain ratifioima Pariisin ilmastosopimus on askel oikeaan suuntaan ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi, mutta näyttää siltä että luontoäidillä on tarjolla myös monia yllätyksiä, joihin emme pysty kunnolla varautumaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *