Sanan voimalla
Sanan voimalla

Tuomas Enbuske: Aktiivimalli on nerokas – mutta nyt täysin väärässä paikassa

Aktiivimalli. Todellisuudesta vieraantuneiden porvarien tahallista köyhän kyykkyhyppyyttämistä? Vai vastustavatko todellisuudesta vieraantuneet vasemmistolaiset kaikkea, missä ihminen joutuu edes vähän ottamaan vastuuta itsestään?

Tuomas Enbuske
Tuomas Enbuske

Kaikki ovat väärässä, kuten aina. Tunnen ihmisiä kaikista poliittisista puolueista. Heitä yhdistää yllättävän usein vilpittömyys sen suhteen, että he todella haluavat parasta ihmisille.

Tässä on pari ongelmaa: ei ole olemassa kollektiivista etua, vaikka poliitikot niin väittävät. Yhden etu on toisen haitta. Lisäksi kaikilla on mustat pisteensä. Kokoomuksella se on oikean markkinatalouden vastustaminen ja kaverikapitalismi. Kepulla MTK ja maailman kallein aluepolitiikka ja Vasemmistoliitolla AY-liike ja tuloeropopulismi.

Minusta aktiivimallia voisi kokeilla myös muualla kuin työttömien aktivoinnissa. Aktivoidaan niitä oikeita rahan tuhlaajia.

Jo nyt itkettää, kun sanon sanan Länsimetro. Sen piti maksaa 600 miljoonaa. Lopullista hintaa ei vielä tiedä edes Herramme Jeesus itse. Mutta tämä espoolaisten tynkämetro maksoi vähintään jo nyt tuplat sovitusta, eli 1,2 miljardia euroa. Summa on isompi kuin nykyhallituksen koulutusleikkaukset. Tai kaikki suorat säästöt tästä paljon meuhkatusta aktiivimallista.

Mitä jos esimerkiksi kaikille Länsimetron väliportaille ja väliportaan väliportaan alihankkijalle, olisi kaikille pantu oma aktiivimallinsa? Se olisi ollut yksinkertainen: ”jos et pysy budjetissa, joudut itse maksamaan erotuksen”. Nythän budjetin ylittyminen johtui siitä, että oikeastaan kaikki salaa tiesivät, etteivät he pysy budjetissa. Länsimetron aktiivimalli olisi johtanut realistisempiin budjetteihin ja pienempiin ylityksiin. Ehkä metroa ei olisi silloin ikinä rakennettu? Tai parhaassa tapauksessa alihankkijat olisivat vain olleet tehokkaampia.

Varsinkin maaseudun poliitikot lupailevat ennen vaaleja sitä sun tätä. Olen hihitellen lukenut paikallislehtiä ennen vaaleja. Siellä vaalimainoksissa luvataan junarataa jonnekin Allahin selän taakse, jossa asuu kuusi vanhusta. Jo lupausta antaessa tyyppi tietää, ettei pysty sitä toteuttamaan. Ja sen jälkeen hän haukkuu ”Helsingin herroja”.

Kansanedustajan aktiivimallissa kaikki vaalilupaukset kerättäisiin tiedostoon. Ja kun kansanedustaja ei sitten pystyisi niitä lunastamaan, palkasta vietäisiin 30 prosenttia.

Sen jälkeenkin se olisi suomalaisen mediaanipalkkaa parempi liksa. Tässä voisi myös käyttää palkitsemisjärjestelmää. Jos esimerkiksi kansanedustajan idea saisi valtionvelkaa pienennettyä tai köyhyyttä vähennettyä, hän voisi saada joulubonuksen. Näiden mittaaminen vie aikaa, mutta bonuksen voisi maksaa 10 vuoden päästä, kun tulokset alkavat näkyä. Yleensähän poliitikot ottavat kiitokset asioista, jotka tapahtuvat heidän kaudellaan, vaikka silloin alkavat näkyä vasta vuosia aiemmin tehdyt päätökset.

Kansanedustajien sopeutumiseläke. Sallikaa minun nauraa. Se pitäisi tietysti poistaa heti. Varsinkin kun sama eduskunta säätelee näitä aktivointimalleja työttömille. Kumma kun ne eivät koske kansanedustajia itseään. Toki sopeutumiseläkkeen ehtoja on julkisen paineen takia hankaloitettu. Mutta ei se riitä. Jos yhteiskunnan eliittiin kuuluva ei muka löydä kansanedustajan homman jälkeen töitä, niin tuskin sitä löytää savonlinnalainen sähköasentajakaan.

Aktiivimallin voisi tuoda myös ihan arkisiin asioihin. Esimerkiksi Helsingissä ongelmia aiheuttavat raitiovaunukiskoille pysäköidyt autot. Ne pysäyttävät koko sporaliikenteen joskus jopa puoleksi tunniksi. Säädetäänpä aktiivilaki, jossa jokainen raitiovaunukiskoille pysäköity auto yksinkertaisesti räjäytetään. Eiköhän se kalliin työsuhde-Audin parkkipaikka löytyisi silloin muualta kuin kiskoilta.

Kouluja käynyt käyttäisi tästä sanaa ”insentiivi”, sen sijaan minä sanon samasta, että ”ihminen ei tee asioita, joista sille tulee suoraa haittaa”.

Kommentit (7)

 1. Joni Pelkonen

  Suomessa on melkoinen joukko, vaikken heidän määräänsä tunnekaan, ihmisiä joilla on riittävästi rahaa jotta töihin ei tarvitse mennä eikä tukia hakea. He ovat niitä todellisia sohvanpohjalla makaajia joiden ei tarvitse edes apua hakea, kunhan soittavat pitsan kotiovelle, joka siis sijaitsee siellä Portugalin lämmössä.

  Mitäs jos ryhdytään aktivoimaan heitä ottamaan hieman vastuuta varainhoidostaan? Ei mitään rahojen pankkitilillä tai osaketilillä makuuttamista, vaan määrätään nämä loisijat käyttämään rahansa suomalaisten työllistämiseen. Jos työllistäminen ei maistu, leikataan pankkitililtä joka kuukausi 4,5 prosenttia.

 2. Zyssen hyvä sisko

  Jo voimassaolevan aktiivimallin ja tulossa olevan työnhaun aktiivimallin tarkoituksena on vain ja ainoastaan vähentää työttömyysturvan kustannuksia – ja pitkässä juoksussa ajaa alas koko työttömyysturva. Aktivoitumiseksi katsottavat pelleilyt ovat sellaisia, että harva niistä pystyy selviytymään.

 3. Justiina

  En voi käsittää miten aktiivimalli tulisi lisäämään työpaikkoja ja työllisyyttä vaikka tämä mikkihiirihallitus näin väittää. Ainoa mikä nousee niin on työllisyysasteprosentti koska yksikin tunti töissä niin henkilö on työllinen. Ja siihenhän ne pyrkivät.
  Työpaikkojen lisääntymistä ei todellakaan nähdä. Katsoin tässä juuri Maikkarin aamutv:n keskustelun kun siellä EK:n tyyppi väitti että työllisyys kasvaa tällä meiningillä.
  Missähän maailmassa hänkin elelee. Ei työllisyys kasva mitenkään jos joku sattuu saamaan 18 tunnin työpestin 3 kk:n aikana, puhumattakaan siitä että on jossain TE-keskuksen nypläyskurssilla viikon verran.
  Ja toivoisin että nämä itseään toimittajiksi kutsuvat kuten tämäkin henkilö lopettaisi tämän Tanskan mallin horisemisen koska tällä aktiivimallilla ei ole mitään tekemistä Tanskan mallin kanssa.
  Mutta ei se ole ihme kun ministereitä myöden puhutaan ihan löysiä tästä Tanskan mallista ja aivopestään kansalaisia jotka eivät ole perehtyneet siiihen. Uskovat mitä nämä lintilät ja mykkäset sepustavat vaikkeivat mitään asiasta tiedäkään.

  • Zyssen Hyvä Sisko

   Näinhän se on. Ei hallitusohjelmassakaan puhuttu 110 000 uudesta työpaikasta, vaan nimenomaan 110 000 uudesta työllisestä. Eli esimerkiksi työtön, eläkeläinen tai opiskelija, joka on omituisella nollasopimuksella onnistunut tekemään tunnin työtä viikossa. Aktiivimalli pakottaa työttömät osallistumaan tähän pelleilyyn, tempputyöllistämiseen ja tilastojen vääntämiseen.

   Seurauksena ei ole uusia työpaikkoja eikä ”ihmisten vetämistä ihmislähtöisesti takaisin mukaan yhteiskuntaan”.

   Seurauksena on vain lisää pahaa oloa, nöyryytystä ja köyhyyttä.

   Eikä yksikään media, yksikään toimittaja ole laittanut hallitusta lujille nimenomaan tästä huijauksen kaltaisesta tilastosiivouksesta.

  • Make

   Tänään muutosta tähän asiaan.
   Ja Sakulle suuret kiitokset siitä, että toi tämän esiin.

 4. Mimmi

  Aktiivimalli on tosiaan vain savuverho työttömyysturvan leikkaamiselle. Kun hallituksen tavoitteena on nyt mallin avulla saada 10 000 työtöntä työllistymään, jäljelle jää vielä, laskentatavasta riippuen 190 000 työtöntä, jotka eivät siis hallituksen unelmissa työllisty. Kun jokaiselta leikataan vajaa viisi prosenttia, olisko keskimäärin 40 kuussa/ työtön, kilahtaa siitä jonnekin valtion kassan uumeniin 7 600 000. Vuodessa se tekee 91 miljoonaa. Ohjataanko tästä kansanedustajien sopeutumiseläkkeisiin, vai minne?

  Kiinnostaa myös, mihin kerätään työttömyysvakuutusmaksua, joka palkasta peritään sekä työnantajan- että työntekijän kustannuksena? Tämän maksun lisäksi palkansaaja maksaa liiton jäsenmaksua tai kassamaksua, jotta saisi turvan työttömyyden varalle. Mitä tekemistä ja tarkoitus työttömyyskassoilla on enää sen jälkeen, jos työttömyyskorvauksia ei enää tulevaisuudessa juurikaan makseta?

 5. Elimäki

  ”Mutta erityisesti 1980-luvulta lähtien taloustieteen vaikuttavin sanoma on ollut: poliitikkoja ei pidä päästää ”vastuuttomasti” tavoittelemaan täystyöllisyyden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kaltaisia päämääriä.”

  Kuulostaako tutulta?

  ”Uusliberalismin vallasta kertoo se, kuinka yleisesti me nykyään puhumme sen antamilla käsitteillä. Viime vuosina on esimerkiksi yleistynyt näkemys, jonka mukaan taloustieteissä teknisinä apuvälineinä käytetyt voiton maksimoinnin ja rationaalisen itsekkyyden käsitteet ovatkin oikeastaan ihmisen luonnollisen käyttäytymisen tarkkoja kuvauksia.”

  ”Koko uusliberalistinen järjestelmä perustuu ajatukseen, jonka mukaan kilpailu, epävarmuus ja turvattomuus toimivat tehokkaimpina kannustimina. Tämä on täysin vastoin sitä, mitä me tiedämme luovuudesta ja tuottavuudesta. Ihminen on sosiaalinen olento, joka toimii parhaiten yhdessä toisten kanssa.”

  ”Me puhumme ristiriitaisesti eri tilanteissa, koska pidän tärkeänä välttämättömyytenä pitää selkeästi erillään pitkän tähtäimen tavoitteemme ja ne taktiset askeleet, jotka saattavat olla sopivia liikuttaessa sitä kohti.” Tämä ristiriitaisuus luonnehtii erittäin hyvin myös tämän päivän politiikkaa.”

  ”Löppösen mukaan nyt on nostettava solidaarisuutta esille kaikkialla yhteiskunnassa. Vapaus, tasa-arvo ja yhteisvastuullisuus toteutuvat vain yhdessä tai eivät ollenkaan. Uusliberalismin kritiikin lisäksi on siirryttävä positiiviseen ohjelmaan yhteiskunnan demokraattisen käänteen vahvistamiseksi.”

  Otteet kirja-arviosta sivulla http://voima.fi/blog/kulttuuriartikkeli/vapauden-markkinat/

  Kannattaneeko tuota lukea?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *