Sanan voimalla
Sanan voimalla

Tuomas Enbuske: Homo on edelleen haukkumasana

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Joku aikoo soittaa vihaisen puhelun lapsiasiavaltuutetulle. Tämä siksi, että 15-vuotiaana kaapista ulos tullut tubettaja valittiin Vuoden homoksi.
Jari Joku pillitti tästä blogissaan, ja aiheesta uutisoi muun muassa Vantaan sanomat. Vuoden homo Tuure Boelius on suosittu nettitähti, joka näyttelee Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -näytelmässä ja on kertonut YouTube-kanavallaan avoimesti homoudestaan.

Tuomas Enbuske
Tuomas Enbuske

Siinä nyt ei ole mitään kummallista, että poliitikko ennen kunnallisvaaleja tarttuu epätoivoisesti mihin tahansa, millä pääsee ratsastamaan lapsilla ja homovastaisuudella. Varsinkin puolueessa, joka on pettänyt lähes kaikki vaalilupauksensa ja jonka puheenjohtajaksi on pian tulossa Välimereen hukkuvien lasten tuskalla piruileva poliitikko. Ihan sama, hukkuuko lapsia, kunhan teini ei puhu julkisesti homoudestaan.
Tästä pyhästä kolmiosta puuttuivat vain sotaveteraanit. Siitä huolimatta, että eräs veteraanimme oli komeasti esillä Gay-gaalassa. Muuan Touko Laaksonen, joka tunnetaan myös nimellä Tom of Finland.
Oli yllättävää, kuinka moni tolkun ihminen oli sosiaalisessa mediassa Jari Jokun kanssa samaa mieltä. Some täyttyi sivistyneiden ihmisten kommenteista siitä, kuinka lasta ei saisi näin seksualisoida. Kuinka ihminen ei vielä tuossa iässä voi tietää seksuaalisuuttaan. Ja kuten yleensä, lasten oikeuksista ei kysytty kohteelta itseltään, vaan setämiehet pääsivät kiesustelemaan niillä.

Useissa kommenteissa nousi esiin suojaikäraja, siis 16 vuoden ikäraja seksiin. Jari Joku ei ollut viitsinyt googlata Tuure Boeliuksen ikää. Hän väitti tätä alaikäiseksi, vaikka Vuoden homo oli täyttänyt 16.
Suojaikärajan korostaminen oli tyhmää myös siksi, että homous typistettiin pelkäksi seksiksi. Sitä se varmasti näiden populistien fantasioissa onkin, mutta sitä se ei ole oikeassa maailmassa. Homous on paljon muutakin.
Eikä seksuaalisuus ala 16-vuotiaana. Jo lapsi on seksuaalinen olento. Suurin osa ihmisistä tietää hyvissä ajoin ennen teini-ikää, kiinnostaako sama, toinen vai joku kolmas sukupuoli.
Moni homofobinen kommentoija oli huolissaan siitä, että entä jos 16-vuotias ei vielä ole varma seksuaalisuudestaan. Entäs jos tämä eheytyy jossain vaiheessa heteroksi?
Tämä sisältää nolon paljastuksen väitteen esittäjästä. Se tarkoittaa, että homous on niin kaamea stigma, ettei ”seksuaalisuuden rikosrekisteriä” kannata nuorena hankkia.
Jos niin kummallisesti kävisi, että Tuure löytäisikin heteroidentiteetin myöhemmin, niin mitäs sitten, että hänellä on nuoruuden kokemuksia homona olemisesta? Ei homous ole haukkumasana.

Tuure Boelius on upea esimerkki niille, jotka kamppailevat homofobisen ympäristön paineissa. Hänenkaltaisiaan tarvitaan. Olisipa vastaavanlaisia tyyppejä ollut minun nuoruudessani 1990-luvun Oulussa. Monelta mielenterveysongelmalta ja itsemurhalta olisi vältytty.
Olin itse paikalla Gay-gaalassa. Kova veto oli myös Aleksi Valavuoren ilmestyminen palkinnonjakajaksi. Se vaati rohkeutta, koska hän sai viime vuonna potkut väärinymmärrettyjen homovastaisten kommenttiensa takia.
Harva tietää, että edesmennyt homoikoni Teri Niitti oli pyytänyt Aleksia gaalaan, koska tiesi, ettei Aleksi oikeasti ole homovastainen. Valavuori itse ei tätä lavalla maininnut, vaikka sillä olisi saanut irtopisteitä.
Itse olen niin pieni ihminen, että olisin kutsujani nimen maininnut. ●

Kommentit (12)

 1. Suvakki

  Joukahaisen kaltaisille ’kriitikoille’ suosittelen vaihtamaan sanan ”homoseksuaali” tilalle vaikka ”vasenkätinen”. Kumpikaan ominaisuus ei ole ihmisen itsensä valittavissa eikä kummastakaan ole muille ihmisille vaaraa tai haittaa, mutta jostain syystä kumpikin ominaisuus on pyritty ’kriitikoiden’ taholta leimaamaan vääräksi, ja sekä vasenkätisiä että homoseksuaaleja on pyritty esttämään olemasta julkisesti oma itsensä. Onneksi toisen kohdalla moinen kohtelu on päättynyt, valitettavasti toisen kohdalla edellenkään ei.

  Jos maassamme kohdeltaisiin vasenkätisiä edelleen kuten vielä 1960-luvulla, olisi heidän asiaansa ajamassa varmasti Setan kaltainen liike, jota Joukahainen varmaankin sitten syyttäisi pyrkimyksestä määritellä ”’oikeaa’ moraalia ja asennetta”.

  • Joukahainen

   Suvakki sanoo:

   Valitsit mielestäni mielenkiintoisen vertailukohteen esittämälleni kannalle seksuaalivähemmistöjen julkisista toimintatavoista. Lisäksi itse vasenkätisenä minun ei ole vaikeaa samaistua heihin. Hoksasit muutaman olemassa olevan yhtäläisyyden näiden kahden vähemmistön kohdalla, mutta lähempi tarkastelu osoittaa ettei niitä oikeastaan voida realistisesti pitää vertailukelpoisina. Pitäisitkö seuraavia (kuvitteellisen) ”vasureiden eturyhmän” ajamia tavoitteita yhteiskunnallisesti kannatettavina? Moraalisesti ja tieteellisesti johdonmukaisina? Taistelun arvoisina? Järkevinä?

   1) Vasenkätisiksi itsensä identifioivien tulisi vastikkeettomasti saada käyttöönsä yhteiskunnan resursseja ”korjatakseen” kätisyytensä. Esimerkiksi toimintaterapiapalveluita, psykologipalveluita tai jopa kirurgisia toimenpiteitä varten. Sama oikeus olisi tietysti oikeakätisillä.

   2) Yhteiskuntaa, erityisesti koulutusta tulisi uudistaa siten että se tunnustaisi ihmisellä olevan enemmän kuin kaksi kättä. Itseasiassa kaikki julkisessa paikassa tapahtuva ”kahta kättä korostava” toiminta tulisi tuomita moraalisesti paheksuttavina. Esimerkiksi peukaloiden pyörittely, kädestä kiinni pitäminen tai käsien puuskassa pitäminen voitaisiin tulkita ”vihaeleinä”, eräänlaisena raiskauksen/pahoinpitelyn esiasteena niitä vasen- tai +2kätisiksi itsensä identifioivia kohtaan jotka saattaisivat pahoittaa mielensä tällaisesta toiminnasta. Yhteiskunnan tulisi myös niin ikään käyttää resurssejaan valistaakseen kansaa tällaisten eleiden tekemisten vastuuttomuudesta.

   3) Vasen- ja +2kätisiksi itsensä tunnustavien huomioiminen työmarkkinoilla tulisi olla korostettua. Yritysten tulisikin palkata henkilö painottaen monikätisyyden periaatteita. Varsinainen ammatin osaaminen olisi vähemmällä painoarvolla. Pelko leimautumisesta ”kätisyyskammoiseksi” rohkaisisi työnantajia valikoimaan työmarkkinoilla aina ensisijaisesti vasenkätisiä.

   4) Tunnettujen blogaajien tulisi uskollisuutta ja hyväksymistä kalastellen kirjoittaa pitkiä sankaritarinoita ”vuoden vasenkätiseksi” valitusta. Samassa kirjoituksessa tulisi julistaa kohtiin 1-3 kriittisesti suhtautuvat lastenmurhaajapersuiksi.

   Johdonmukaista?

  • Suvakki

   Onkohan nyt kuitenkin, että liukumalla pitkin kaltevaa pintaa osut vain itse rakentamaasi olkiukkoon? Esim. yksikään tuntemani homoseksuaali ei vaadi yhteiskuntaa rahoittamaan ”korjatakseen” itsensä. Näitä ”eheytys”hoitoja vaativat ihan muut tahot.

 2. Tollo Peloton

  Voisiko joku valaista, mikä on se kolmas sukupuoli, josta voin olla kiinnostunut?

 3. Taavi

  Tollo Peloton;
  Kolmas sukupuoli on apinat. Kuten Joukahainen.

 4. Minna Tervamaa

  Kiitos hienosta kirjoituksesta! Mukavaa, että tällaisia toimittajia on meillä.

 5. Pena

  Joukahainen vinkuu olkiukkoilusta ja itse pystyttelee niitä minkä ehtii.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *