Sanan voimalla
Sanan voimalla

Tuomas Enbuske: Moraalimme venyy ja paukkuu

Ruotsin historian nuorin ministeri Aida Hadzialic juo elokuussa kaksi lasia viiniä Köpiksessä. Neljän tunnin päästä hän ajaa sillan toiselle puolelle Ruotsiin. Nainen pysäytetään sillalla ratsiassa, ja hän puhaltaa 0,2 promillea. Mitä Hadzialic tekee? Välttelee mediaa, syyttää sitä ajojahdista, vetoaa laskuvahinkoon (mikä tapaus selkeästi oli) tai katoaa perunakellariin? Ei. Sillä emme ole Suomessa. Yli puoluerajojen lahjakkaaksi kehuttu ministeri päättää erota heti.
Suomessa moni entinen ja nykyinen poliitikko on jäänyt kiinni rattijuopumuksesta, kuten kokoomuksen pelastajaksi ajateltu

Tuomas Enbuske
Tuomas Enbuske

Jan Vapaavuori. Yritin kysyä häneltä haastattelussa asiasta, mutta hän lähes suuttui.
Mitä tulee virheisiin, olen viimeinen heittelemään kiviä. Olen mokannut tuhannesti. Onneksi mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut. Hassuinta on, että ruotsalaisministerin rattijuoppous ei olisi Suomessa edes noussut lehtiin, sillä Suomessa raja on 0,5, Ruotsissa 0,2. Suomessa homma siis ei edes olisi ollut moraalitonta, vaikka rattijuoppo on jo 0,2 promillen kännissä uhka ympäristölleen.

Suomen poliittisen historian typerin ajojahti oli, kun kansanedustaja Rosa Meriläinen kertoi polttaneensa kannabista. Hän oli vahingoittanut siinä korkeintaan omaa lähimuistiaan. Sen sijaan politiikantoimittajia haittasi paljon vähemmän se, että kymmenisen vuotta aiemmin MTK:n puheenjohtaja Heikki Haavisto ajoi ihmisen päälle, pakeni paikalta ja omien sanojensa mukaan otti oluen vasta kotona. Yeah right! Haavistokaan ei anteeksi pyydellyt, ja kiitokseksi tästä hänestä tuli ulkoministeri. Meriläisen rikos oli uhriton, Haaviston ei.
Surullisin esimerkki uhrittomasta rikoksesta on brittiläinen matemaatikko Alan Turing. Hän ratkaisi natsien salakoodin, minkä ansioista sota lyheni vuosilla ja Turing säästi miljoonia, ehkä kymmeniä miljoonia ihmishenkiä.
Miten Britannia häntä kiitti? Koska Turing sattui olemaan homo, hän joutui oikeuteen ja joutui valitsemaan vankilan ja kemiallisen kastraation välillä. Siis seksuaalisuuden poistamisen. Lopulta Turing teki itsemurhan. Samaan aikaan esimerkiksi aviomiehen tekemä oman vaimon raiskaaminen ei ollut mikään ongelma. Eikä ollut Suomessakaan vuoteen 1994. Muun muassa nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastusti lakimuutosta.

Luulemme elävämme jotenkin supersuvaitsevaisia aikoja. Nykyään seksiä pursuaa joka paikasta, ja esimerkiksi viktoriaanisena aikana seksi oli tabu.
Sen sijaan 1800-luvun brittikirjallisuus vilisee suoria viittauksia huumeidenkäyttöön. Ketään ei tuntunut haittaavaan arvostettujen ihmisten kokaiinin tai heroiinin käyttö. Molempia sai ihan normaalisti apteekista. Mille moraalipaniikkia nykyään aiheuttaville asioille nauramme, kun 30 vuoden päästä muistelemme vuotta 2016?
Veikkaan, että ainakin sille, että syrjäytyneitä narkkareita, jotka eivät aiheuta pahaa kenellekään, pannaan vankilaan. Sille, että kun samaan aikaan ollaan huolissaan maahanmuuttajien kotouttamisesta, poliittinen järjestelmä jakaa isoja sakkotuomioita ahkerasti töitä tekeville Uber-kuskeille. Ajan paljon Uberilla, ja suurin osa kuljettajista on somaleita. Kaksinaismoralistista on myös, ettei minun – hyväosaisen eurooppalaisen – Uber-asiakkuus ole rikos, mutta kuskin työn tekeminen on.
Sen sijaan emme naura, mutta lapsenlapsemme toivottavasti kysyvät, että miksi ihmeessä emme tehneet enemmän Syyrian sisällissodan lopettamiseksi ja uhrien auttamiseksi. Sodassa on kuollut jo 400 000 ihmistä, mutta samaan aikaan kansanedustajamme kertoilevat, kuinka maahanmuuttajat saavat sossusta kalliita lastenvaunuja.
Moraali todellakin on venyvää.

Kommentit (21)

 1. Anna Rosa Berg

  Olipa hyvä ja virkistävä kirjoitus! Tällaisia lisää.

 2. Puolueeton

  Suomen poliittisen historian typerin ajojahti oli kyllä, kun Ilkka joutui eroamaan muutaman tekstiviestin takia.

 3. Ahto Apajalahti

  ”Muun muassa nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastusti lakimuutosta.” <- Löytyisikö tähän jotain lähdeviitettä? Joskus lueskelin kyseistä lakia koskevaa eduskuntakeskustelua, ja huomasin vain Sulo Aittoniemen (Smp) pitäneen lakia kritisoivan puheenvuoron.

 4. jone

  Tuomas,

  tekstiesi taso laskee huolestuttavaa tahtia. Tämäkin oli lähinnä useita eri populistisia aiheita raapaiseva sekasotku, joka yrittää vastakkain asetella yhteensopimattomia aiheita.

  Otetaanpa pieni yhteenveto:
  – Ruotsin tapausta en tunne enkä jaksa perehtyä, joten en kommentoi
  – Meriläisen ja Haaviston rikosten ero on huomattava. Meriläinen kuitenkin ns. saa mitä tilaa provosoimalla ihmisiä ”vittu haisee hyvälle” rintanapeilla ja esimerkiksi kertomalla ”rehennellen” kannabiksen poltosta. Tässä siis koko tarina paljon laajempi kuin vain yksittäisten pienrikosten vertailu. Haavisto olisi joutanut saada kenkää tietystikin.
  – Sauli Niinistö ei todellakaan vastustanut avioliitossa tapahtuvan raiskauksen kriminalisointia, tarkista faktasi.

  Viimeinen osiosi on kiinnostavasti alkaneen tekstin täydellinen pohjanoteeraus. Ei tietystikään kukaan kauhistele menneiden aikojen huumeiden tai oluen käyttöä, jos se on ollut silloin tapana. Nykyisin toki ymmäretään, että se on terveydelle haitallista ja niin ei kannata tehdä. Sama pätee kuitenkin esimerkiksi moniin terveydenhhoitomuotoihin, ennen esimerkiksi hoidettiin ihosairauksia päinvastoin kuin olisi pitänyt, lopputuloksena pahentunut sairaus ja mahdollinen kuolema. Ei tätä kukaan nyt jeesustele, silloin ei vain ollut parempaakaan tietoa tarjolla.

  – Uber-kuljettajia sakotetaan, koska meillä taksitoiminta vaatii luvan ja useimmilla uber-kuljettajilla taksilupaa ei löydy. Jos et ole tyytäväinen, niin vaadi muutosta. Siihen asti voit yrittää noudattaa voimassa olevia lakeja. Ne ovat hyvinvointiyhteiskunnan perusta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *