Tuomas Enbuske: Ovatko suomalaiset juoppoja maatiaisia, jotka eivät pysty kontrolloimaan itseään?
Somalit sitä ja saksalaiset tätä. Fiksu ihminen ei puhu noin. Kansoista ja etnisistä ryhmistä on epäkohteliasta tehdä yleistyksiä.
Paitsi kun puhutaan meistä. Suomalaiset ovat juoppoja maatiaisia, jotka eivät pysty kontrolloimaan itseään, ellei kaupan olutkaappiin napsahda munalukko tasan klo 21.00. Yleinen ajatus on, etteivät suomalaiset osaa käyttää alkoholia kuin muut kansakunnat. Ilmiön nimi on ksenofilia. Muiden kulttuurien ihailu, oman vihaaminen.
Suurimmassa osassa Eurooppaa viinaa saa kaupasta. Osassa Pohjoismaista on monopoli. Mikä on monopolimaiden ja tavallisten maiden viinan kulutuksen ero? Eipä juuri mikään.
Alkoholin kulutus on noussut Suomessa kovasti sotien jälkeen. Sen suurin syy on tabu. Se on hyvinvointivaltio. Vielä 1950-luvulla viina oli luksustuote. Siihen ei ollut varaa. Sen jälkeen sosiaalietuuksia alettiin parantaa, ja hyvä että alettiin. Mutta sen lieveilmiö on se, että nykyään ihminen pystyy juomaan keskiolutta ja kossua käymättä töissä.
Rasistimaalaisliittolahtarihallituksen piti purkaa normeja ja sääntelyä. Se tyssähti kepun vatulointiin. Kun kannatus on laskussa, kepu painoi traktorinsa jarrua ja alkoi palata uskonnollis-moralistisille juurilleen.
Nyt siis kiistellään siitä, saako kaupassa myydä nykyisenkaltaisesti 4,7 prosentin olutta vai nostetaanko tuota rajaa vaivaisella 0,8 prosenttiyksiköllä. Jos nostetaan, poliittinen eliitti on sitä mieltä, että alkavat piikittää kossua suonensisäisesti. Tämän tueksi näytetään erilaisia tilastoja siitä, kuinka paljon suomalaisia kuolee jo nyt alkoholin takia. Niin kuolee. Tässä unohtuu se, että niitä kuolee nimenomaan nykymonopolijärjestelmässä.
Kaikki organisaatiot, yksityiset firmat tai monopolit, alkavat toimia itseään säilyttävästi. Vaarallisinta se on, kun kyse on monopolista, sillä vapaassa kilpailussa joku toinen voi kaataa huonon organisaation. Siksi Alko lobbaa isosti monopoliasemansa puolesta, vaikka sen homma on täysin skitsofreenistä. Ei Alko oikeasti halua vähentää juomista.
Kun esiin nousi kammottava uhka, että nelosolutta saisikin kaupasta, Alko alkoi taistella myyntinsä puolesta keskittymällä parantamaan myymäläverkostoa ja alkoi puhua jopa viinakauppa-autoista. Stockan herkun vieressä on Alko. Helsingin Töölöstä löytyy K-kauppa, jonka sisällä on Alko. Päähäni ei mahdu se, miten se eroaa siitä, että kaupat myisivät viinit itse. Alkon monopolin puolustajat hokevat, että tarjonta lisää kysyntää. Jos näin on, eikö Alkosta ostamisen pitäisi olla hankalampaa?
Tähän on monia konsteja. Alko voisi nostaa hintoja ja huonontaa valikoimaa. Nythän se leuhkii sillä, kuinka hyvä valikoima sillä on. Kauhuskenaariona on se, että pian kaupasta saisi vain Pirkka-viiniä. Mutta mitä sitten? Pirkka-viini ei ole sen vähemmän hermomyrkkyä kuin 10 000 euroa Alkossa maksava Domaine de la Romanée-Conti. Pullo molempia vaikuttaa aivoihin yhtä pahasti. Miksi Alkon viinien pitäisi olla hyvänmakuisia? Eikö niiden pitäisi kansanterveyden nimissä olla mahdollisimman pahoja?
Se, että suomalainen juominen on rituaalinomaista, johtuu nimenomaan Alkosta ja siitä, kuinka hyvä se on markkinoimaan itseään. Pelkästään Alkon punainen värimaailma aktivoi mielihyväkeskuksen. Kun ihminen tietää lauantai-iltapäivänä, että hän voi silloin ostaa viisi pulloa Suomi-viinaa, mutta sunnuntaina ei yhtä pulloa punkkua, hän ostaa kaiken varalta varastoon kumpaakin.
Alko voisi oikeasti huolestua suomalaisten kansanterveydestä ja panna tiukat testit sille, miten viinaa saa. Esimerkiksi kossua saisi vain, jos pystyy todistamaan tarpeeksi hyvän tuloksen Cooperin testissä. Punaviiniä saisi ostettua, jos ratkaisee kassalla keskivaikean Sudokun.
Juuri näin, alkoholilain uudistuksessa on kyse marginaalisesta 0,8 prosenttiyksikön muutoksesta ruokakaupoissa – joissa ON JO limun makuisia alkoholijuomia – myytävien alkoholijuomien maksimivahvuuteen.
97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse LAINKAAN valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi – eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. 🙂
Hyvä, ettei tullut tätä “uudistusta!” Turha ja typerä! Inhottaa kaikin puolin panimoliiton ja muiden ällöttävä lobbaus tässä asiassa, jota kokoomuksessa on pantu sopivimpana henkilönä hoitamaan Jaana “Maksakirroosi” Pelkonen. Sitäpaitsi nythän on jo Tallinnassa alkoholin hinta nousussa ja siksi kokoomuksella on kiire, kun perustelut kakiesitykselle on menossa riekaleiksi.
Oikeasti ei Suomessa ole alkoholin saatavuudessa ja laadussa ole ollut ongelmia. Pahin on kaupan kamalanmakuinen 4,7% lonkero, joka on pakko nykyisin valmistaa käymisteitse! Mutta tuota epäkohtaa panimoliitto ei erillisenä asiana ole halunnut vastustaa.
Ja kokoomushan sai jo tärkeimmän lakiesityksensä läpi, eli hallintarekisterin. Tai sai siis laillistettua ulkomaisten piilotusrekisterien käytön ilman pelkoa kunnolliseen porvariin rikosepäilystä. Kyllä veronkiertäjällä ja rahanpesijällä nyt kelpaa kykkiä piilossa pankin ison selän takana. Ja hyvin se kokoomus on saanut kahta muuta hallituspuoluetta kiristettyä muissa lakiesityksissä.
“Hyvä, ettei tullut tätä ”uudistusta!” Turha ja typerä! Inhottaa kaikin puolin panimoliiton ja muiden ällöttävä lobbaus tässä asiassa, jota kokoomuksessa on pantu sopivimpana henkilönä hoitamaan Jaana ”Maksakirroosi” Pelkonen.”
Ja kepusta Pekka “Valehtelija-monopolin-lobbaaja” Pska. 🙂
“Sitäpaitsi nythän on jo Tallinnassa alkoholin hinta nousussa ja siksi kokoomuksella on kiire, kun perustelut kakiesitykselle on menossa riekaleiksi.”
Ei ole nousussa – alkoholiveron nosto on eri asia kuin oluen hinnan nousu. 🙂
“Oikeasti ei Suomessa ole alkoholin saatavuudessa ja laadussa ole ollut ongelmia. Pahin on kaupan kamalanmakuinen 4,7% lonkero, joka on pakko nykyisin valmistaa käymisteitse! Mutta tuota epäkohtaa panimoliitto ei erillisenä asiana ole halunnut vastustaa.”
Höpö höpö, kaupoissakin ON JO limun makuisia alkoholijuomia. 🙂