Yrjö Rautio: Rouvasta tuli herralle taakka

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) osaa kaiken muun paitsi liikennettä ja viestintää. Se on käynyt viime päivinä selväksi. Kaikki muu onkin epäselvää – esimerkiksi se, miten Suomen kulkuväylät pannaan kuntoon.
Liikennehankkeessa oli kaksi vikaa: itse hanke ja tapa, jolla Berner sitä ajoi. Viestintä sekä hallituskumppaneille että suurelle yleisölle meni niin poskelleen kuin mennä voi.
Eipä ole ensimmäinen hanke, johon tämä Bernerin–Sipilän hallitus on ryhtynyt torvet soiden ja joutunut sitten vetämään sen vähin äänin takaisin.

Yrjö Rautio
Yrjö Rautio

Mikä on tämä rouva Berner?
Itsevarmuutta ja selittelykykyä hänellä ainakin riittää. Nytkin hän näkee vian kaikissa muissa paitsi itsessään.
Niin hän näkee myös Finavia-sotkussa, joka on kaikkea muuta kuin ohi.
Kun Herra antaa viran, hän antaa myös järjen. Herra, joka antoi Bernerille viran, oli nimeltään Juha Sipilä (kesk). Järkeä hän ei ole kyennyt antamaan, mutta tukea senkin edestä.
Herra on puolustanut rouvaa raivokkaasti Finavia-sotkussa. Sen hän ehti tehdä myös liikennehankkeessa: ”Uutta rohkeaa poliittista kulttuuria, johon Suomessa ei ole totuttu.”

Hanke söi Berneriltä senkin vähän poliittisen uskottavuuden, joka hänellä kenties vielä oli. Esittipä hän tästedes mitä tahansa, sitä ei oteta vakavasti.
Jos Bernerillä olisi viisautta ja nöyryyttä puoletkaan siitä, mitä koppavuutta, hän eroaisi itse.
Nyt hän näyttää sen sijaan suoltavan yhä uusia, yhä kummallisempia ehdotuksia pelastaakseen konkurssipesästään, mitä pelastettavissa on.
Hän on kuin täysille juuttunut radio, josta ei löydy sulkemisnappulaa.
Moni kokenut keskustaedustaja on katkera siitä, että Sipilä nosti ministeriksi heidän ohitseen täysin kokemattoman Bernerin, jonka aatemaailmakin on kaikkea muuta kuin keskustalainen.
Berner saisi lähteä heti, ellei se vaatisi myös Sipilän lähtöä.

Herran tuki rouvalle on käymässä kalliiksi.
Sipilän arvovalta omienkin keskuudessa on saanut kolhuja jo tätä ennen. Keskustan kannatus on jo kääntynyt laskuun. Siitä on sulanut kuukaudessa 1,3 prosenttiyksikköä, ja sitä on jäljellä enää 19 prosenttia (Yle 26.1.).
Liikennefarssi ei näy vielä näissä luvuissa, mutta kunhan näkyy, alamäki jyrkkenee. Huhtikuun kunnallisvaaleissa voi käydä jo huonosti. Se alkaisi jo horjuttaa Sipilän asemaa.

Jos on valtaa, pitäisi olla saman verran kykyä kantaa vastuuta. Herran ei tule antaa rouvalle taakkaa, jota tämä ei jaksa kantaa.
Mitä herra rouvassa näkee? Sen mitä sokea näkee.
Berner on Sipilän Tanja Karpela. Karpelahan oli Anneli Jäätteenmäen ja Matti Vanhasen hallitusten kulttuuriministeri vuosina 2003–2007 ja Vanhasen suojatti.
Jotakin Vanhanen näki Karpelassa, jonka poliittinen kokemus rajoittui vuoden 1991 Miss Suomi -kisan voittamiseen. Jälki ministerinä oli sen mukaista.
Nykyisin Karpela kouluttaa koiria ja toimii Suomen koirien turvakoti ry:n puheenjohtajana.
Tärkeitä tehtäviä, sanoo koiraihminen. Valta ja vastuukin lienevät nyt somasti tasapainossa.

Kommentit (1)
  1. Lauman mukana rääpiminen on aina kiitollinen homma “mediapersoonalle”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *