Sanan voimalla
Sanan voimalla

Yrjö Rautio: Yhdestoista kaksoiskansalainen

Yksi suomalainen vastaa kymmentä kaksoiskansalaista. Tämähän on vanha totuus. Nyt on kuitenkin herätty kysymykseen: Entä sitten kun tulee se yhdestoista?
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) pitää ongelmaa niin vakavana, että on käynnistellyt lakimuutosta. Turvallisuuden kannalta tärkeät tehtävät olisi sen jälkeen mahdollista sulkea siltä kaksoiskansalaiselta.
Mahdollista se on tosin ollut tähänkin asti – laittomasti. Siitä tulisi vain laillista.

Yrjö Rautio
Yrjö Rautio

Niinistö on käynyt asiasta kaksoistaistelua: sekä kaksoiskansalaisia että Yleisradiota vastaan. Yle on hänen mukaansa levittänyt valeuutisia, kun se on kertonut, että puolustusvoimat on sulkenut kaksoiskansalaisilta virkoja ja tehtäviä vastoin lakia.
Sittemmin Niinistö on joutunut myöntämään, että niin on tapahtunut yhdessä tapauksessa ja toista tutkitaan. Ensimmäinen yritys esiintyä Suomen pikku-Trumpina ei näin aivan onnistunut.

Totta kai kaksoiskansalaisuuteen liittyy ongelmia, ja olisi vastuutonta kiistää ne.
Yksi ongelma on, että kaksoiskansalainen saattaa kuvitella olevansa täysivaltainen Suomen kansalainen, jolla on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin varsinaisilla suomalaisilla. Näin he voivat kotiutua tänne niin, että jäävät ikuiseksi riesaksemme.
Tästä on huonoja kokemuksia. Jo ennen kuin Suomea ja kaksoiskansalaisuutta oli edes olemassa tänne asettuivat esimerkiksi sellaiset toisten maiden kansalaiset kuin Ehrnroothit, Fazerit, Stockmannit ja Bernerit. He olivat muuttamassa meidän idyllisen maatalousmaamme levottomaksi teollisuusmaaksi.
Kaksoiskansalainen oli omalla tavallaan myös C. G. E. Mannerheim – ensin suuren Venäjän kansalainen ja kenraali, sitten pienen Suomen kansalainen ja marsalkka.
Mannerheim vihasi bolševikkeja, jotka tuhosivat hänen keisarillisen Venäjänsä. Tämä pelasti hänet ongelmalta, joka nyt liitetään sotilaisiin, jotka ovat sekä Suomen että Venäjän kansalaisia. Kummalle he olisivat tosi paikassa lojaaleja? Olisivatko he alttiita Venäjän vaikutusyrityksille?
Kysymykset ovat aiheellisia, valitettavasti.

Tuntematon sotilaskin pitäisi päivittää.
– Suomen pojat, tulkaa hakemaan Vladimir Putinin päiväkäskyjä!
– Tuu sää itse hakemaan päiväkäskyjesi päälle Suomen kaksoiskansalaisuutta!
– Suomen pojat, tappakaa syntyperäiset upseerinne ja tulkaa tänne!
– Syntyperäiset on aikoja sitten tapettu. Nyt on kaksoiskansalaiset menossa!
– Suomen työläissotilaat, te saatte vuodattaa vertanne sillä aikaa, kun kaksoiskansalaiset raiskaavat vaimojanne ja sisarianne!
– Niin ja nuorempien äidetkin saa suureen tarpeeseensa!

Kaksoiskansalaisuus keksittiin luonnollisesti Kaksoisvirran maassa eli Mesopotamiassa, sivilisaation kehdossa. Juutalaiset olivat siellä vankeudessa vuodesta 598 eaa. Pelkkää harmia siitäkin koitui, ja kuningas Kyyros ajoi kaksoiskansalaiset kotiinsa jo vuonna 539 eaa.
Siellä sijaitsi myös Baabelin eli Babylonin torni, jossa nykyinen kielellinen sekasorto sai alkunsa. Niinpä vielä tänäkin päivänä totuus voi tarkoittaa valhetta ja valhe totuutta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *