Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Avantgardea ja messinkiä

Näyttökuva 2017-05-07 kello 10.50.28

Rudolf Belling (1886–1972) oli saksalainen avantgarden merkittävimpiä taiteilijoita. Berliinin Hamburger Bahnhofilla on esillä taiteilijan töitä 40 vuoden ajalta. Todella hieno näyttely!

Näyttelyn perusteella Belling oli todella monipuolinen taiteilija. Hän teki paitsi veistoksia myös sisustuksia, teatteri- ja filmiasuja, lavasteita, suihkulähteitä, ja suunnitteli jopa avantgardistisia mallinukkeja tavaratalon pyynnöstä. Taiteessaan hän liikkui ekspressionismista futurismiin ja konstruktivismiin sekä naturalismista abstraktiin ilmaisuun.

Natsiajalla Bellingin töitä päätyi luonnollisesti rappiotaiteen näyttelyyn. Nykynäkökulmasta se tuntuu hassulta, sillä hänen ihmisfigureissaan on uljuutta ja voimaa, jota olisi luullut natsien arvostavan. Sota-aikana tehokkuudestaan tunnetut natsit sulattivat Bellingin veistoksia saadakseen metallia sodan tarpeisiin. Lisää teoksia tuhoutui, kun pommi osui taiteilijan ateljeehen.

Näyttökuva 2017-05-07 kello 10.45.27

Ihastuin Bellingin veistoksiin, koska ne ovat dynaamisia ja energisiä, mutta niissä on myös huumoria. Bellingin uran alkuaikoina oli radikaalia sekin, että hänen veistoksiaan voi kiertää, ja ne tarjoavat joka kulmasta erilaisen näkymän. Vanhoillisen kuvanveistokäsityksen mukaan veistoksia piti katsoa edestä. Kiertäminenhän juuri on hauskaa!

Belling harrasti tanssia ja oli jopa perustamassa Saksaan paritanssiyhdistystä. Kiinnostus tanssiin ja liikkeeseen näkyy hänen teoksissaan. Myös veistosten tyhjät kohdat, siis ilma, oli Bellingille tärkeää. Hän teki kiehtovia muotokuvia, joissa esimerkiksi nenä saattaa leijua kasvojen edessä. (Valitettavasti lehdistömateriaalissa ei ollut muotokuvia.)

Näyttökuva 2017-05-07 kello 11.06.23

Nykykatsojan silmissä Bellingin tuotantoon liittyy tietysti ihanaa Weimar-romantiikkaa. 1920-luvulla taiteilija sai tehtäväksi suunnitella sisustuksen menopaikkaan, joka muutettiin luisteluhallista ”tanssikasinoksi”. Miksei aikakonetta ole vieläkään keksitty, olisi niin huikeaa päästä käymään tuolla (kuva).

Näyttely on esillä 17.9.2017 saakka.

Kuvat: Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart – Berlin | Rudolf Belling. Sculptures and Architectures

Rudolf Belling: Sculpture 23, 1923/1966, Polished brass, 41.5 x 21.5 cm, Nationalgalerie, Staatliche Museen zu Berlin | © bpk / Nationalgalerie, SMB / Reinhard Friedrich / VG Bild-Kunst, Bonn 2016

Rudolf Belling: Organic Forms, 1921, Bronze, silver-plated, height: 54 cm, Nationalgalerie, Staatliche Museen zu Berlin, Property of the Verein der Freunde der Nationalgalerie | © bpk / Nationalgalerie, SMB, Verein der Freunde der Nationalgalerie / Roman März / VG Bild-Kunst, Bonn 2016

Rudolf Belling: Head in Brass, 1925, Brass, 33.3 x 22.5 x 19 cm, Nationalgalerie, Staatliche Museen zu Berlin | © bpk /Nationalgalerie, SMB / VG Bild-Kunst, Bonn 2016

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *