Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Kokeilussa hittitunika

Näyttökuva 2017-07-02 kello 20.38.51

Lotta Jansdotter: Lempivaatteita – ompele helpoilla kaavoilla luottovaatteet ja asusteet (suom. Jenna Pahlman, WSOY, 2017)

[Arcostelukappale]

Käsittelin aiemmin tämän kirjan englanninkielistä käännöstä, mutta kun suomennosta tarjottiin, päätin vielä perehtyä kirjaan syvällisemmin. Halusin toteuttaa kirjan suosituimman mallin, Esme-tunikan, joka vilahtelee kansainvälisissä ompelublogeissa ahkerasti.

Käytän yleensä omia kaavoja, mutta nyt käytin kirjan kaavaa. Kaava-arkki on valitettavasti harvinaisen sekava. Olen opetellut ompelemaan japanilaisten ompelukirjojen varassa ja niissä sekä ohjeet että kaavat ovat erittäin selkeät. Olen siis varmaankin pois pilattu. Esmen kaava oli onnistuttu levittämään peräti kolmelle kaava-arkille. Kaava-arkeissa on käytetty vain mustaa. Jouduin todella ponnistelemaan, jotta löysin oikeat viivat ja sain kaavat kasaan!

Näyttökuva 2017-07-02 kello 20.39.39

Myös ohje oli mielestäni vähän outo. Hihat neuvottiin kiinnittämään ennen sivusaumoja. Pääntien alavarassa ei ollut lainkaan tukikangasta. Hihakappale oli samanlainen edestä ja takaa – mielestäni liikkuvuuden kannalta on parempi, jos takana on enemmän kangasta.

Unohdin tietysti, että yhdysvaltalaisissa kaavoissa on saumanvarat mukana. Jouduin siis ratkomaan vaatteen auki ja pienentämään. Silti lopputulos ei muistuttanut kirjan kuvia. En tiedä, onko Jansdotterin päällä hyvin pieni koko, mutta jouduin vielä kaventamaan hihoja, eivätkä kainalot ole lainkaan niin piukat kuin kirjan kuvissa. Onneksi, sillä tykkään enemmän väljyydestä kainalossa. Ompeluohje oli mielestäni myös vaikeaselkoinen.

Näyttökuva 2017-07-02 kello 20.39.19

Esmen malli on loppujen lopuksi äärimmäisen yksinkertainen, pohjana voi helposti käyttää vaikka t-paidan kaavaa. Kirjan ansio on stailauksessa: yksinkertaiset perusvaatteet saadaan kivasti stailaamalla näyttämään tyylikkäiltä. Kaavoissa ei ole kokeneelle ompelijalle mitään uutta. Toisaalta kirjassa näytetään hyvin, että pienelläkin vaatevarastolla saa aikaan lukuisia asuja.

Näyttökuva 2017-07-02 kello 20.37.52

Oman tunikani tein tumman denimin värisestä pellavasekoitteesta, joka löytyi Eurokankaan palalaarista. Ohkainen pellava sopi tähän vaatteeseen hyvin. Koska hartiani ovat hieman kumarat, pääntie tuppaa pönöttämään kuin kulhon reuna. Siksi tein pääntielle pari pientä laskosta. Lopputulos on kiva, ja tulen varmasti käyttämään tunikaa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *