Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Kurjet – Журавли

Juoksin Kemiössä, monella pellolla oli kurkia. Kurjista tulee aina mieleen venäläinen laulu Kurjet. Lapsuudessani meillä oli Koiton laulun LP-levy, jolla laulu oli suomeksi. Yksi itkettävimpiä lauluja ikinä. Laulu on peräisin neuvostoliittolaisesta elokuvasta Kurjet lentävät. En ole nähnyt sitä, sen voisi katsoa You Tubessa, mutta ilman tekstejä.

https://www.youtube.com/watch?v=tJB2Yn1yaSw

 Laulu kertoo toisen maailmasodan sotilaista, jotka eivät koskaan palanneet kotiin. Käsittääkseni kun laulua esitetään Venäjällä, yleisössä itketään aina. Oma suosikkini on Elena Vangan tulkinta. Vanga on muutenkin upea laulaja.

Wikipedian mukaan laululla on yhteys Hiroshimaan. Myös nuoret, kuten pop-yhtye Serebro, ovat tehneet oman versionsa.

Kommentit (5)

 1. Mauri Otronen

  Lauluhan kertoo venäläisistä sotilaista jotka kuolivat puolustaessaan isänmaataan Neuvostoliittoa. Laulu on samalla ÄITI VENÄJÄN ääni, muistavan armollinen.
  Elena on upea tulkitsija.

  • laurahonkasalo

   Kiitos tiedosta!

 2. Laukkaris-Timo

  Täällä on tuon Kurjet-laulun historiaa: https://en.wikipedia.org/wiki/Zhuravli . Joten tuo laulu on toistakymmentä vuotta nuorempi kuin Kurjet lentävät-leffa. Asian voipi myös tarkistaa ihan itse, katsomalla leffan suomeksi tekstitettynä Areenasta: https://en.wikipedia.org/wiki/Zhuravli . On siellä vielä 24 päivää (9.1.2016). Mun oma suosikki tuon esittäjäksi on kyllä juuri tuo Mark Bernes: https://www.youtube.com/watch?v=QsWqr_9Px48 . Vaikkapa täältä löytyy sanat: http://lyricstranslate.com/en/zhuravli-zhuravli-cranes.html

  • laurahonkasalo

   Kiitos tiedoista!

 3. Katrus

  Kiitos tästä- erittäin hyvä versio tämäkin. Itse pidän Dmitri Hvorostovskyn sekä alkuperäisen Mark Bernesin tulkinnoista eniten.Suomalaisista tämän on tulkinnut ainakin Souvarit, Koiton laulu, Esko Rahkonen, Pasi Kaunisto, Vera Telenius sekä Juha Suominen.

  Ja kyllä- venäläiset itkevät lähes aina laulua kuullessaan, mieheni on venäläinen ja koska 2. maailmansodassa kuoli yli 10 miljoonaa venäläistä, asia koskettaa jokaista sukua ja perhettä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *