Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Liisa Vitali

Leeni Tiirakari: Design Liisa Vitali (Amanita, 2012)

Isänäitini rakasti Liisa Vitalin koruja ja käytti niitä paljon. Olen perinyt mummiltani joitakin Vitalin koruja, mutta ne ovat kultaa, joka on mielestäni tätimäinen materiaali! Olen itse ostanut hopeiset Leppäkertut, jotka ovat ehdottomasti suosikkikoruni. Tosin Leppäkerttu-nimestä en edes tiennyt, ennen kuin lainasin kirjastosta tämän kirjan – olen aina yhdistänyt Vitalin korut 60-luvun avaruusmuotiin! Tosiasiassa Vitali oli korusuunnittelijan ammatin lisäksi maanviljelijä ja sai innoituksen suomalaisesta luonnosta.

Leppäkerttuja eri variaatioina, kultaisina ja hopeisina. Koruja valmisti Kultakeskus ja yrityksen arkistossa on säilynyt hienoja tuotekuvia. 150-sivuinen upea teos sisältää myös kuvia Vitalin perheen arkistoista sekä tarinan Liisa Vitalin tiestä korutaiteilijaksi. Hienoa, että suunnittelijasta on tehty ihan oma kirja!

Olen ihastunut 60-luvun rumankauniisiin design-koruihin, joita nimitän hellästi klönttikoruiksi. Vitalin Tuulenpesä edustaa tätä lajityyppiä. Hienon ja ruman raja on hienovarainen. Olen kerännyt suomalaisista klönttikoruista kuvia Pinterestiin. Kuviin voi tutustua täällä.

Korusuunnittelija-maanviljelä vaikuttaa olleen mutkaton tyyppi. Koruihin ihastuttiin Yhdysvaltoja myöten. Joitakin Vitalin koruja saa nykyään uusintatuotantona, hopeisina ne eivät ole hirveän kalliitakaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *