Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Lotta Jansdotter

nayttokuva-2016-12-26-kello-11-43-57

Lotta Jansdotter: Everyday Style (Abrams/New York, 2015, kuvat Jenny Hallengren)

Lotta Jansdotter on Ahvenanmaalla kasvanut ruotsalainen tekstiilisuunnittelija, joka työskentelee tätä nykyä Brooklynissä. Kesät hän viettää Ahvenanmaalla. Jansdotterin kuoseja on käytetty myös muistikirjoissa, askartelupapereissa ja muissa tuotteissa. Everyday Style kirjassa neuvotaan, miten saa aikaan simppelin perusvaatevaraston Jansdotterin hauskoista printtikankaista. Mukana on ohjeita myös laukkuihin, kasseihin, huiveihin ja kangaskoruihin.

nayttokuva-2016-12-26-kello-11-43-46

Kirja on tosi ihanaa ”silmäkarkkia”. Kuvia on otettu niin Tukholmassa ja Brooklynissa kuin Ahvenanmaalla. Malleina toimivat Jansdotterin ystävät ja esimerkiksi suloinen vanha naapurinrouva Ahvenanmaalta – siis tuikitavalliset naiset. Jansdotterin printit ovat kauniita, omaleimaisesti skandinaavisia.

nayttokuva-2016-12-26-kello-11-43-37

Vaatteet sen sijaan hieman tökkivät. Jansdotter tekee vain kovia puuvillakankaita, ei neuloksia ja trikoita. Itse olen käyttänyt Jansdotterin kankaita kasseihin ja penaaleihin. Mielestäni ne ovat liian kovia vaatteisiin. Kankaat voisivat sopia suoriin hihattomiin mekkoihin, mutta kirjan kuvissa näkyy, että ne istuvat hihallisissa vaatteissa huonosti. Mukana on kevyttakki/jakku raglanhihoilla, ja kuvissa näkyy, etteivät kankaat sovi raglanhihaan ollenkaan. Mallit ovat helppoja ja sopisivat siis aloittelijallekin, mutta kovan puuvillaan käyttäytyminen valmiissa vaatteessa voi olla pettymys. Kirjassa on jopa jooga-asu, johon kuuluu kovasta puuvillasta tehty pusero ja pellavahousut.

nayttokuva-2016-12-26-kello-11-43-28

Kirjan ansio on siinä, että se näyttää, miten perusvaatteilla voi luoda toimivan arkivaatetuksen. Parasta ovat ohjeet pikkujuttuihin: kangaskoruista saisi hauskoja lahjojakin, ja ne ovat oiva keino hyödyntää pikkusilppu, jota kotiompelijalla aina jää.

nayttokuva-2016-12-26-kello-11-43-19

Kirja ilmestyy kevätpuolella suomeksi. Fiilistelyyn ja inspiraation lähteeksi se voisi olla kiva omassa hyllyssä, mutta vaatteet toteuttaisin toisenlaisista materiaaleista.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *