Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

LSD:stä Jeesukseen

Näyttökuva 2015-12-14 kello 10.28.01

Markku Vuorinen: Ritu (RV-kirjat, 1992)

Ritu eli Riitta Ylipahkala on legendaarinen huumevalistaja, joka kiersi vuosia Suomen kouluissa kertomassa huumeiden vaaroista. Aikoinaan Ritusta tehtiin televisio-ohjelmakin ja häntä haastateltiin usein joukkotiedotusvälineisiin. Ystäväni muistaa kuulleensa koulussa Ritun valistusluennon aivan liian pienenä ja järkyttyneensä perinpohjin. Ritun otetta valistamiseen on muutenkin kritisoitu.

Ritun nuoruuden tarina ilmestyi alunperin kirjana 1983, kustantajana Saalem-seurakunnan oma Ristin voitto -kustannustalo. Kirjassa levoton ja eläväinen tyttö lähtee maalta suurkaupunkiin, Helsinkiin. Huumeita ja viinaa on runsaasti tarjolla alaikäisellekin. Ritu repsahtaa narkoottisiin aineisiin ja ajautuu kadun jengeihin. Rahaa hankitaan ryöstämällä ohikulkijoita. Christianiassa Ritu nappailee LSD:tä.

Rappioelämä on viedä nuoren tytön mennessään, kunnes hän törmää Perunatorilla uskovaisiin, jotka houkuttelevat teetupaansa lämmittelemään. Siellä Ritu kuulee muiden pelastuneiden tarinoita ja innostuu ajatuksesta, että Jumala voisi onkia hänetkin katuojasta. Kuiville pyristeleminen on kovan työn takana, mutta Saalem-seurakuntalaiset auttavat voimiaan säästämättä. Lopulta Ritulla alkaa uusi elämä muiden päihdenuorten ja alkoholistien auttajana sekä evankelistana.

Ritun tarina kerrotaan kirjassa vauhdikkaasti, eikä huumoriakaan puutu. Pelastumisesta Jeesuksen avulla ei anneta liian helppoa kuvaa. Reipas käännyttäminen huumeiden vastaisen työn ohessa herättää tietysti monenlaisia kysymyksiä, toisaalta kirjan uskovaiset ovat todella sitoutuneita auttamiseen. Ritu pääsee auttajiensa kotiin asumaan, ovi avataan keskellä yötä, vaikka tulisi millaisessa kunnossa. Samaan eivät taida ammattiauttajat pystyä.

Riitta Ylipahkalalla on ilmeisesti voimakasta karismaa, suuri sydän ja kykyä kohdata laitapuolen kulkijat ihmisinä. Sitä on pakko ihailla.

Kiinnostaisi tietää, onko Suomessa tehty mitään tutkimusta kristillisestä päihdetyöstä. Olisi kiinnostavaa kuulla, onko se tehokkaampaa kuin virallinen linja, miten pysyviä tulokset ovat ja mitä ongelmia asiaan liittyy.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *