Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Nyrkit pystyssä

Jarmo Österman: Vahva & valpas – Naisen käsikirja itsensä puolustamiseen (Atena, 2014)

Tämä teos on kattava tietopaketti turvallisuudesta ja sopii myös miehille. Fyysisten vaaratilanteiden lisäksi kirjassa käsitellään esimerkiksi nettiturvallisuutta, identiteettivarkauksia ja taskuvarkaiden kikkoja. Lainasin teoksen, koska olen viime aikoina kiinnostunut turvallisuudesta ja ennen kaikkea fyysisestä itsetunnosta.

Kirjassa on erinomaisia vinkkejä eri tilanteisiin ja tietoa puolustautumisesta. Yksi parhaista kirjoittajan opetuksista on, että urheilumielessä harrastettavat kamppailulajit eivät valmenna itsepuolustukseen. Harrastan itse Scandinavian Defendoa (www.defendo.fi), joka on puhtaasti itsepuolustuslaji. Aloitin alunperin kuntonyrkkeilyn, koska halusin käsitellä jotenkin omia agressioita ja vihaa. Fyysinen käsittelytapa auttaa tietysti vain osittain, on tärkeää käsitellä agressioita ja kiukkua myös älyllisesti.

On hienoa, että nykyään naisetkin voivat harrastaa kamppailulajeja ja voimailua, eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Omasta mielestäni vahva nainen on kaunis ja naisellinen. Naisellisuus on jotain, mikä tulee sisältä. Tuntuu, että tytöt ja naiset kasvatetaan edelleen usein sopeutuvaisiksi ja alistuvaisiksi. Vaikka nainen muutoin kasvatettaisiin uskomaan itseensä, hänen elekielensä saattaa arjessa olla anteeksipyytävää ja itseä vähättelevää. Österman käsittelee kirjassa paljon sitä, miten rikollinen valitsee uhrinsa. Hyökkääjä löytää ihmisjoukosta sen, jonka kimppuun kannattaa hyökätä. Hyökkääjä tai ryöstäjä on taitava lukemaan kehonkieltä ja eleitä.

Olen harrastanut kuntonyrkkeilyä vuoden ajan ja Scandinavian Defendoa viime syksyn ajan. Lyhyessäkin ajassa agressiiviset liikuntaharrastukset ovat vaikuttaneet itsetuntoon sekä henkisesti että fyysisesti. Sitä paitsi molemmat lajit ovat mahtavia stressinpurkuun. Lähden kohta taas defendotunnille ja odotan jo sitä, että saan kunnolla hakata ja potkia. Vielä kun löytäisi kurssin, jossa opetellaan taisteluhuutoja…

Kirjan kuvitusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *