Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Oi vapaus, kuule kutsuas

Katsoin Yle Areenasta hienon dokumentin ompelija Martta Koskisesta, joka teloitettiin kommunistina. Tuli mieleen näyttely, jonka näin joitakin vuosia sitten Työväen museossa Tampereella. Sen nimi oli Naisia turvasäilössä. Samasta aiheesta on ilmestynyt myös kirja Naisia turvasäilössä – poliittisena naisvankina Suomessa 1930–1944 (toim. Ulla-Maija Peltonen, Art House, 1989). Kannattaa lukea!

Martta Koskisen tarina tuntui hyvin surulliselta. Hän oli selvästi älykäs ja taitava kirjoittaja, ja kaikesta päätellen myös taidokas ompelija. Jonakin toisena aikakautena – tai toiseen yhteiskuntaluokkaan syntyneenä – hän olisi päässyt hyödyntämään lahjojaan erilaisessa toiminnassa. Toisaalta hänen poliittinen vakaumuksensa, sitkeytensä ja rohkeutensa oli ihailtavaa.

Lapsuudessani tapasin turvasäilössä olleita naisia. Kävimme pioneeriosastoni kanssa heidän luonaan kyläilemässä ja he kävivät työväentalolla meidän kokouksissamme. He olivat varsinaisia tervaskantoja, lapsikin aisti heistä huokuvan sisäisen voiman. En unohda heitä koskaan.

Dokumentti löytyy täältä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *