Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Pölyä ja valoa

Kevään tullen mielessä on suursiivous, koska kirkas valo paljastaa pölyn ja möhnän. Emännän kodinhoito-oppaassa vuodelta 1943 (Maalatalousseurojen keskusliiton julkaisuja N:o 305) neuvotaan aloittamaan vuosisiivous reteästi, viemällä kaikki mahdollinen pihalle, myös kevyemmät huonekalut.

siivous1

Monessa asiassa pääsemme nykyään helpommalla, esimerkiksi syöpäläisten suhteen. Oppaassa annetaan ohjeet luteiden, torakoiden, kirppujen, täiden, kärpästen sekä hiirien ja rottien hävittämiseen. Yäk.

siivous2

Maatalossa riitti työtä. Patjojen hygienisyys oli naisten kontolla. Lokeropatjan täytteeksi tuli jouhia tai höyheniä. Jouhet piti pestä käsin, hauduttaa padassa, palmikoida märkinä ja möyhiä kuivina. Jouhipatjan täyte vaihdettiin 2–3 kertaa vuodessa. Ei ihme, että iäkkäämmät sukulaiset muistelevat superlon-patjojen tuloa suurena merkkitapauksena!

Sen sijaan entisajan emännät eivät joutuneet taistelemaan nykyajan murheenkryynin, liiallisen tavaramäärän kanssa. Tavaraa oli ennemmin liian vähän, ja kaikki käytettiin loppuun. Tuntuu, että suhteemme tavaraan muuttuu koko ajan vaikeammaksi. Tarvitaan loputtomasti lehtiartikkeleita, itseapukirjoja ja kursseja tavaran hallitsemiseen ja siitä eroon pääsemiseen. Tavaraa on kaiken aikaa enemmän ja enemmän. Kirppismyyntiä harrastavat ystävät kertovat, ettei käytettyjä merkkivaatteitakaan meinaa saada kaupaksi.

gloria

Pohdimme suhdettamme tavaraan jatkuvasti. Liikaakaan ei saisi hävittää, kuten tämä kirjoitus koskettavasti tuo esiin. Toisessa ääripäässä ovat hamstraajat, jotka säästävät kaiken. US Voguen maaliskuun numerossa on kiinnostava artikkeli Gloria Vanderbiltiä käsittelevän dokumentin teosta. Vanderbilt on säästänyt kaiken, esimerkiksi elämänsä ensimmäisen rakkauskirjeen, jonka sai 13-vuotiaana, mutta myös 1950-luvun muropakkauksia. Kamaa ja roinaa oli varastoissa pitkin poikin, ja kun Vanderbiltin poika, uutistoimittaja Anderson Cooper, alkoi käydä niitä läpi, urakka tuntui musertavalta. Gloria Vanderbiltin elämästä ei ole puuttunut käänteitä, ja dokumentin tekijä löysi kamavuorista paljon taustameriaalia.

Lähden tästä täyttelemään kippissäkkejä, jotta pääsen kamakerrosten läpi pölypalleroihin käsiksi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *