Seksin ryskettä

Näyttökuva 2017-06-26 kello 12.29.58

Henriikka Rönkkönen: Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita (Atena, 2017)

Henriikka Rönkkönen pitää supersuosittua Sinkkublogia, joka on hauska, räväkkä, osuva ja oivaltava (täällä). Samat määreet sopivat teokseen Mielikuvituspoikaystävä, joka perustuu blogiin. Pokkarin söötti ulkoasu pettää, sisältö on ronskia ja räävintöntä.

Lyhyehköissä kirjoituksissa käsitellään sinkkuelämään ja eritoten seksuaalisuuteen liittyviä teemoja ja ilmiöitä. Kirjan seksi ei todellakaan ole hempeää rakastelua lampaantaljalla takkatulen ääressä. Rönkkönen lähestyy teemaa lempeästi kuin karjuva vapaapainija. Asenne seksualisuutta kohtaan tuntuu virkistävältä – minulle tulivat mieleen kaikenlaiset Suomen kansan rivot jutut, Kalevalasta karsitut pillurunoelmat ja muu mutkaton materiaali. Rönkkönen ei säikähdä seksin rujoja puolia, kuten noloissa paikoissa rehottavia karvoja, ikäviä vuotoja tai sukupuolitauteja. Penistä palvotaan ja pillu lotisee.

Moni lukija on kehunut Mielikuvituspoikaystävää todella hauskaksi, ja sitä se onkin. Mielestäni kirjassa oli kuitenkin myös vakavampi ulottuvuus. Minulle tekstistä välittyi riipivä avoimuus (tai sen illuusio), joka on täydellinen vastakohta somen ja median kiillotetulle todellisuudelle. Kerrankin joku on ravisuttavan rehellinen puutteineen ja pöljyyksineen. Arvostan!

Lukukokemus oli sekä hauska että repivä. Mielikuvituspoikaystävä sisältää hyviä oivalluksia sinkkuudesta ja seksuaalisuudesta. Välillä kirja tuntui hieman uuvuttavalta samaan tapaan kuin kaoottinen, dramaattinen ystävä, joka haluaa tilittää sielunelämäänsä kello kolme aamuyöllä – se lienee väistämätöntä, kun usean vuoden kokemukset tiivistetään yksien kansien väliin.

Odotan innolla, mitä Rönkkönen seuraavaksi julkaisee!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *