Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Self-help

Vanhat opaskirjat ovat ihania. Marjorie Hillsin ”sinkkuopas” Live Alone and Like it on vuodelta 1936, mutta osa neuvoista on yllättävän päteviä edelleen. Miesvieraista Hillis toteaa: ”Se miten saat miesseuralaisesi lähtemään riippuu siitä, mitä tyyppiä olet. Muista kuitenkin, että ennen tositoimia kannattaa miettiä, haluatko miehen häipyvän lopullisesti vai vain tällä kerta. Jos valitset ensimmäinen vaihtoehdon, tehtävä on helppo. Sen kun ilmaiset asian suorin sanoin.” Hillsin tyyli on naseva ja huumori hilpeää. Hän käsittelee viisaasti ystävien tärkeyttä, ystäväpiirin luomista ja itsenäisyyttä. Luvuilla on sellaisia nimiä kuin ”Pleasures of a Single Bed” ja ”A Lady and Her Liquor”.

Sama kirjoittaja on laatinut lama-ajan amerikkalaisille oppaan säästäväisestä mutta elegantista elämäntyylistä (1937). Orchids on Your Budget -kirjan tyyli on hauskan lennokasta ja vinkit viisaita. Luvuilla on sellaisia nimiä kuin Can You Afford a Husband? Myös tässä kirjassa on neuvoja, jotka ovat täysin päteviä edelleen, kuten se, että pienemmälläkin vaatebudjetilla pärjää, kunhan huolehtii vaatekappaleista oikein.

Suomenkielisiä opaskirjoja voi lainata Helsingin kaupunginkirjaston kirjavarastosta, mutta ne ovat paljon vanhoillisempia kuin esimerkiksi Hillisin teokset. Miten saavutan ja säilytän miehen rakkauden (kirjoittanut ja kuvittanut Anna Nordenström Law, suomentanut Helmi Krohn) on vuodelta 1930. Kustantaja on Minerva. Kirjan neuvot ovat välillä sangen ristiriitaisia. Naisilla ei ole voimakasta sukuviettiä, mutta yllättäen he saattavat kumminkin pilata avioliiton sopusoinnun harrastamalla eroottista tungettelevuutta. Naisen pitää olla aina olla siisti ja kiltti. ”Monet nuoret naiset luulevat, että pidättyvät naiset eivät enää ole suosittuja, ettei näinä kalliina aikoina nuori mies kustanna teatteripilettejä y.m. tytölle, joka ei salli kohdella itseään hiukan vapaasti.”

Pitäisi kuitenkin muistaa, että ”kaikki kunnon miehet pitävät sellaisesta metsänriistasta, joka ei ole liian helposti pyydystettävissä.” Naisten ei tietenkään pidä sortua väkijuomien tarjoamaan ”kemialliseen kiihoitukseen”, koska se ei ole naisellista ja voi johtaa liian vapaaseen käytökseen.

Kun on päästy naimisiin, pitää saada mies viihtymään avioliitossa. Siihen vaimo tarvitsee samoja piirteitä kuin ansiotyössä menestymiseen: ”itsensähillitsemistä, työtä, kärsivällisyyttä, suvaitsevaisuutta, oikeudentuntoa”. Miehen huolia liike-elämässä täytyy aina kuunnella.

Kommentit (1)

  1. Rinna Pitsiunelma

    Oi, vanhat oppaat! Ihan parhaita. Voin lainata sulle lisääkin, kun seuraavan kerran tavataan. Pukeutumisoppaita piisaa hyllyssäni. Tuo Hills on niin reipas ja suoraselkäinen, että ainoa osasto joka hänen kirjoissaan on vanhentunut liittyy ulkoisiin olosuhteisiin. Minulle jäi tuosta orkidea-kirjasta päälimäisenä mieleen, että miksi 30-luvulla on ollut niin paljon enemmän juhlia kuin (ainakaan minulla) nykyaikana!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *