Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Sigmar Polke: Die Editionen

Näyttökuva 2017-05-01 kello 10.40.13

Sigmar Polke (1941–2010) oli Saksan merkittävimpiä nykytaiteilijoita. Polke on suosikkejani, koska rakastan kollaasia ja kerrostumia. Berliinin Stiftung Olbrichtissa on näytteillä 200 Polken teosta – mahtava näyttely!

Polke yhdisteli erilaisia tekniikoita: taidegrafiikkaa, valokuvaa, sabluunoita, maalausta, piirroksia ja kopioita. Hän teki tavanomaisten teosten lisäksi kirjoja, kansioita ja esineitä. Näyttelyn teoksissa yhdistyy surrealismi ja poptaide. Teoksissa on sekä huumoria että syvällisyyttä. Polken teokset ovat monimerkityksellisiä, tarinallisia ja puhuttelevia.

Näyttökuva 2017-05-01 kello 10.40.29

Polken teokset ovat sekä keräilijöiden että yleisön suosikkeja, sunnuntaina näyttely oli täynnä väkeä. Kerroksellisuudessa ja eri painotekniikoiden yhdistämisessä on samaan aikaan jotain hyvin nykyaikaista ja retroa. Vanhemmissa teoksissaan Polke käytti paljon suurennettua rasteria. Liioiteltu rasteri muistuttaa, että kuvaan ei voi luottaa, kuva on aina jonkun tekemä. Näkyvästä rasterista tulee mieleen myös suurennuslasi ja mikroskooppi.

Polken tuotannossa on myös poliittisuutta. Kiertäessään ”toista Amerikkaa” hän kuvasi köyhiä ja asunnottomia ja käytti valokuviaan töidensä pohjana. Hän kritisoi sodanjälkeistä yhteiskuntaa, DDR:n sosialistista realismia ja lännen kiihtyvää kulutusjuhlaa.

Hassu sattuma, että pistäytyessäni taidekirjakauppaan eteen osui heti teos, jossa neuvotaan risografin ja rasterin käyttöä. Polken vanhat tekniikat ovat taas trendikkäitä!

Näyttökuva 2017-05-01 kello 10.52.11

Linkki näyttelyn esittelyyn tässä.

Teosten kuvat Me Collectors Room Berlin Stiftung Olbricht

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *