💬#Zakharova: Tension persists in southeastern #Ukraine with the number of firing incidents once again on the rise.
❗️ Russia calls on Western countries & international organisations to stop ignoring destructive processes in Ukraine and urge Kiev to honour the #MinskAgreements. pic.twitter.com/FuKKDI4vnd
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) January 13, 2022
Miksi Venäjä sekoilee?
Viime päivien aikana Venäjän virallisilta korkeilta, ja vähän alemmiltakin edustajilta, on nähty mitä erilaisempia ulostuloja Suomen, Ruotsin ja muiden Euroopan maiden, Naton ja rajanvetojen suhteen. Kaikkia leimaa ristiriitaisuus ja selvän linjan puuttuminen. Taustalla ovat Venäjän neuvottelut Yhdysvaltain kanssa Naton laajentumisesta ja turvatakuista.
Torstaina kuultiin virallisen Venäjän äänitorven, eli ulkoministeriön viestintäjohtajan Maria Zakharovan voimakassanainen “Länteen”, ja erityisesti Ranskaan ja Saksaan, kohdistettu arvostelu.
Samana päivänä duuman varapuhemies Petr Tolstoi haki Venäjän vuoden 1917 rajojen palauttamista, jolloin pienet valtiot “jäisivät ryömimään itsekseen” ja “ymmärtäisivät asemansa mitättömyyden”. Toki hän kuittasi sen myöhemmin pelkkänä vitsinä.
Päivää myöhemmin Sergei Lavrov käänsi vuotuisessa diplomatiakatsauksessaan linjaa ja lähinnä ylisti Suomea ja Ruotsia, kutsumalla valtioiden politiikkaa turvallisuusympäristöä vahvistavaksi ja vahvistamalla valtioiden itsemäärämisoikeuden Nato-jäsenyyden suhteen.
Tässä on hyvä kysyä “mitä Venäjä oikein sekoilee?” ja “miksi Venäjä sekoilee?”. Pääsyyksi Venäjä itse kertoo sen, että Nato uhkaa Venäjää. Onko tällä väitteellä todellista selitysarvoa asiassa ja miten se suhtautuu nyt niin äkkinäiseen ja voimakkaaseen vaatimukseen turvatakuista, suhteiden uudelleenkäynnistyksestä ja kansainvälisen järjestelmän jälleenrakentamisesta?
Selitys A – “Nato uhkaa Venäjää”
Tämän ymmärtäminen vaatii luopumista rationaalisesta ajattelusta. Venäjä on itse, aivan yksin, Krimin valtauksen jälkeen luonut itselleen uhkalähtöisen maailmankuvan, jonka se on vahvistanut toimintaa ohjaavaksi sotilasdoktriiniksi ja sen jälkeen kirjoittanut siihen sopivat narratiivit. Doktriineilla, kuten myös presidentin asetuksilla, tai tuttavallisemmin ukaaseilla (ven. Указ), on keskeinen rooli Venäjän politiikassa ja ne muodostavat ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjan. Turvallisuuspolitiikkaa Venäjällä ei eriytetä sisäisesti ja ulkoisesti kuten länsimaissa, vaan ulkoista ja sisäistä turvallisuutta katsotaan saman linssin läpi keinovalikoimaa säädellen.
Uudessa, vuoden 2014 lopulla hyväksytyssä sotilasdoktriinissa ja sitä seuranneissa muissa linjapapereissa määritellään vaarat ja uhkat valtiolle. Doktriinisssa uhkaksi nostettiin “laillisen valtiovallan kukistamisen seurauksena syntyneet hallinnot” sekä “sotilaalliset harjoitukset Venäjän vastaisilla maa- ja meri- ja ilma-alueilla”. Aiemmin uhkiin eivät mahtuneet vieraiden valtioiden hallinnot eivätkä myöskään normaalit sotaharjoitukset naapurimaissa.
Venäjä on siis tehokkaasti itse luonut itselleen virallisen uhkakuvan ja tehnyt Natosta ja Lännestä lohikäärmeet, jotka yhdessä uhkaavat kukistaa Pyhän Yrjön. Tällaiseen uhkakuvaan varautumista on ohjattu useilla ukaaseilla vuosien kuluessa. Tähän ovat liittyneet valmiustarkastukset, joilla aloitettiin Krimin valtauksen alla ja joita sitten vuosittain jatkettiin, sotaharjoitukset, ydinasetriadin harjoitukset sekä massiivinen asevoimien kehitysohjelma. Näiden lisäksi myös yhteiskunnan varautumista sotaan on kehitetty, mm. väestönsuojelua, sisäistä turvallisuutta, suojelu- ja pelastustointa sekä muita rakenteita ja joukkoja parantamalla. Kun tähän vielä lisää nuorten aatteellisen koulutuksen, “Venäjän historian vääristämistä” ja muuta väärin ajattelua tai väärin olemista kriminalisoivien lakien säätämisen, niin ei ole vaikea nähdä miten Naton ja Lännen uhkasta Venäjälle on tehty lausuttu ja virallinen totuus, eli pravda.
Venäläisestä näkökulmasta Nato siis todellakin uhkaa Venäjää. Tähän liian laajaan uhkaan varautuminen on Venäjälle taloudellisesti täysin mahdotonta ja vaikutuksiltaan sietämätöntä. Sotaharjoitukset ja joukkojen pitäminen korkeassa valmiudessa on kallista. Helpoin tapa päästä tästä noidankehästä olisi kirjoittaa pravda uusiksi, eli todeta, että sotaharjoitukset naapurissa eivät ole meille uhka ja vallanvaihdokset naapurimaissa ovat niiden oma asia. Tähän ei kuitenkaan itsensä uhkalähtöiseksi virittänyt Venäjä enää pääse, koska rahan myötä siirtyy myös valtaa ja kunnianhimoa. Turvallisuusviranomaisille ja niiden johdolle on jaettu valtavien budjettien myötä lähes ääretön määrä valtaa, josta niiden on vaikea luopua.
Selitys B – rahat on loppu
Venäjä käyttää 4,2 % bruttokansatuotteestaan (BKT) sotilasmenoihin. 2010-luvulla korkein lukema oli vuonna 2016, jolloin 5,5 % BKT:stä meni asevoimille. Toimivan yhteiskunnan kannalta tulisi ennemminkin tarkastella osuutta valtionmenoista, joka Venäjällä on hulppeat 12 % asevoimille (2016: 17 %). Lisäksi kaikkien turvallisuuden toimijoiden – Venäjällä ns. voimaministeröiden ja näiden virastojen – rahoitusta tarkastellessa luku kiipeä neljännekseen (25 %) valtion menoista.
Venäjän talous, joka BKT:n valossa on vain hieman Espanjaa suurempi, ja ostovoimakorjattunakin hieman Saksaa pienempi, ei Maailmanpankin mukaan ole syvissä ongelmissa; viime vuoden aikana se on osoittanut elpymistä koronapandemiasta, vaikka pandemian jatkuminen ja kasvava inflaatio tuovat tähän kehitykseen epävarmuutta. Globaalin kasvuennusteen (2021) ollessa noin neljän prosentin luokkaa, näyttää Venäjän talous kahden prosentin kasvua. Eli rahaa kyllä on, mutta suurin osa siitä menee voimaministeriöiden taskuihin. Näille rahoille ei kuitenkaan ole saatu haluttua vastinetta – esimerkiksi Krimin valtauksen jälkeen äärimmilleen kiihdytetty asevoimien varusteluohjelma (GPV 2020) näki huippunsa vuonna 2016, mutta sen jälkeen budjettia leikattiin, kun uusien “modernien” aseiden toimitukset jäivät noin 50–60 prosenttiin suunnitelluista. Vähiten uusia aseita saivat merivoimat (alle 50 % toteutuminen) ja maavoimat (alle 60 % toteutuminen). Toimitusongelmiin vaikuttivat erityisesti modernin teknologian tuotantokoneiden ja -järjestelmien, raaka-aineiden sekä komponenttien saatavuus. Osan ongelmista aiheuttivat Venäjälle Krimin miehittämisen seurauksena asetetut pakotteet sekä maan siirtyminen kotimaisen teknologian kehittämiseen vajavaisella kapasiteetilla.
Venäjän BKT oli korkeimmillaan vuonna 2013 ja on sittemmin laskenut 35 % (2020). Venäjän talouden mittareita parantaa tietysti vahvahko kauppatase, joka on kuitenkin vuoden 2014 jälkeen laskenut merkittävästi ja oli viime vuonna (2020) pohjalukemissa vaikkakin plussan puolella.
Rahat eivät siis lopu heti huomenna, mutta kahdeksan vuotta jatkunut rajaton panostus asevoimien ja korkean valmiuden ylläpitoon näkyy muualla yhteiskunnassa talouden rakenteiden muutoksen hitautena sekä tulo- ja hyvinvointikuilujen kasvamisena. Tältä edes Putinin kleptokratia ei voi ummistaa silmiään.
Molemmat selitykset ovat siis totta. “Nato uhkaa Venäjää” on totta, koska Venäjä sanoo ja uskoo, että asia on näin. Hälytyskellojen langat on systeemitasolla viritetty niin (liian) herkiksi, että pienikin tärinä laukaisee heti hälytyksen ja saa karhun karjumaan raivoissaan. Ja karhu ei kunnioita minkään pihan rajoja, vaan näkee ainoastaan ison tuhansien neliökilometrien reviirinsä. Kukaan ei toki enää muista tai mieti, että miksi Nato tietyillä toimilla uhkaa Venäjää, mutta Venäjä ei vastaavilla toimilla uhkaa Natoa.
Rahat ovat myöskin loppu. Ne eivät riitä talouden muutokseen, vaan Venäjä jää pitkäksi aikaa teollisuutensa ja tuotantotaloutensa vangiksi, joka ei mahdollista suurta ja nopeaa kasvua. Etenkin teknologiassa ja innovaatioissa Venäjän kehitysnäkymät ovat erittäin epäsuotuisat ja se uhkaa jäädä muiden vasalliksi tuottamaan ja toimittamaan raaka-aineita alle markkinahinnan.
Mikään selitys ei tietysti voi olla vain A tai B tai näiden osien summa. Talouteen ja politiikkaan vaikuttavat monet ulkoiset tekijät ja muutosajurit ja nämä Venäjän johtokin näkee. Nyt se on todennäköisesti nähnyt jotain sellaista, joka on niin merkittävää ja kriittistä, että se vaatii toimia heti. Se ei tarkoita, että Venäjä hakee ratkaisuja heti. Mutta Venäjän toimet nyt – eli otsikossa viitattu “sekoilu” – viestivät tarpeesta perustavanlaatuisesti saada muutosta aikaan suhteellisen nopeasti. Siksi Venäjä toimii nyt monella raiteella ja viestin kärjellä eri ympäristöissä. Ja sehän meitä hämmentää.
//James
P.S. Selitys C on tietysti se, että kaikki on hämäystä – maskirovkaa – huomion kääntämiseksi muualle. Eli seurataanpas tätä tarkasti joka kulmassa. 😉
D.S. Muitakin selityksiä ja näkökulmia on ja niitä varten on kommenttikenttä, eli hyvää ja asiallista keskutelua alle, kiitos! 🙏🏽
* * *
Tässä esittämäni mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne heijasta minkään julkisen tai yksityisen yhteisön kantaa. Säännöt: Kommentointi vain omalla nimellä, ellei minun kanssani ole muuta sovittu. Keskustelu asiasta. Asiattomuudet poistetaan ja bannataan. Sama koskee keskustelua somessa. Ollaan ihmisiksi. ❤️
Terve James,
Mukava, että olet saanut taas kynät terään!
Minusta A ja B yhdessä, koska en oikein usko, että Putin haluaa luopus vallasta. Tähän tarvitaan ulkoinen vihollinen, jota voidaan sitten tosiaan syyttä taloudellisesta tilanteessta, ja muutenkin ohjata kansalaisten katsantoa ulospäin omista ongelmista.
Rahat eivät suoraan ole loppu, mutta taloudessa ei ole näkyvissä pitkäaikaisen ja kestävän nousun merkkejä. Sen sijaan sotakasssassa on yli 600 miljardia dollaria rahaa eri muodoissaan, joten reservien osalta Venäjän tilanne siedettävä keskipitkäänkin sotaan valmistautumisessa. Kuitenkaan talouden kohentaminen edellyttäisi laajoja reformeja ja luultavasti myös “vallan vertikaalista” luopumista ilman että tuloksia tulisi mielipidetiedusteluihin siedettävässä ajassa. Sotilaspoliittiset valloitustoimet sen sijaan, jos menestyksekkäitä, heijastuvat galllupeihin heti.
Samalla myös Putinin tiimalasissa oleva aika loppuu. Bunkkeripappa ei enää nuorene eikä asemaan perustuva maan sisäinen vakutusvalta lisäänny. Vaikka huhut Parkinsonista tai muista kroonisista vaivoista olisivatkin innokkaiden kremlologien ylitulkintaa, näkee Putesta ulospäin ettei 68-v mies ole ikäistensä teräsvaarien kanssa samalla viivalla vaan vanha väsynyt mies. Varmaan se, ettei uskalla eläköityä ja siirtyä nauttimaan varastetuista miljardeista onn yksi lisästressin syy. Nazarbajevin kohtaloksi kun tuli joutua palatsivallankaappauksen uhriksi pian vallasta luovuttuaan eikä Putinin kaltainen paranoidi tšekisti jätä moista noteeraamatta.
Venäjän sekoilun syynä on myös ihan rehellinen suurvaltakompleksi. Putinin ja kumppanien formatiivinen nuoruus meni supervalta Neuvostoliiton eliittijoukon KGB:n jäseninä. Puolueen “miekka ja kilpi” indoktrinoi kaaderinsa melkoisen tehokkaasti ja Neuvostoliiton hajoaminen oli monelle isovenäläiseen imperialismiin vajonneelle tšekistille todellakin “20. vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi”. Joten eräs päämäärä on korjata se eri tavoin. Ne joita ei saada suosiolla takaisin, niitä kiusataan aina kun voidaan. Tämä pätee ennen kaikkea Baltiaan. Keski-Aasia, jota pidettiin neuvostoaikana taloudellisena rasitteena, pidetään eräänlaisena pseudoitsenäisenä läänitysalueena sikäläisille kommunistipampuille kuten Nazarbajev, Karimov ja Nijazov, tai näiden seuraajille. Ukrainakin 1990-2004 oli esimerkki räpiköivästä oligarkkiyhteiskunnasta, josta nettomigraatio Venäjällein merkittävää. 2004 jälkeen taas Ukrainan kansanäytti että se kykenee ottamaan kohtalonsa omin käsiinsä ja vaikka Oranssi vallankumous suurelta osin epäonnistui, se vahvisti Ukrainan kansalaisyhteiskuntaa ennennäkemättömällä tavalla. Aivan kuin Suomen länsimaistumisen yksi symboli oli 199 jääkiekko-MM-kulta, Ukrainalla 2004 euroviisuvoitto ja 2005 laulukilpailun järjestäminen vähän samaa. 10 vuotta Ukraina keikkui kiikun kaakun, kunnes Ihmisarvon vallankumous 2013-2014 käänsi lopullisesti suunnan kohti länttä ja avointa yhteiskuntaa. Moinen taas Putinille ja tämän hallintojärjestelmälle eksistentiaalinen uhka. Jos Moskovan naapurissa on kukoistava vapaa länsimainen demokratia, jonka väestöstä noin 25 miljoonaa puhuu äidinkielitasoista venäjää ja jonka pääkaupunki on suurin venäjänpuhujien keskitymä maailmassa Moskovan ja Pietarin jälkeen, näyttäisi se kuinka takapajuinen moskoviittinen vallan vertikaali oikeasti on. Siksi Putin vihaa Ukrainaa ja ukrainalaisia niin paljon, että valehtelee historiasta ja nykyisyydestä korvat heiluen oikeuttaakseen politiikkansa tuota maata kohtaan. Tavoitteenaan ensisijaisesti alistaa ja inkorporoida Ukraina, mutta projekt Novorossijan epäonnistuttua 2014 kun ukrainalaiset eivät suosiolla antaneetkaan kaupunkejaan idästä tulleiden provokaattorien käsiin ja valloittivat muutamia takaisinkin -ja olisivat valloittaneet koko maan elleivät Venäjän asevoimien yksiköt olisi elokuussa 2014 massiivisesti tunkeutuneet Ukrainaan laajentamaan jos hyvin pieneksi utustunutta sillanpäätään samalla kun rajojen yli venäläinen tykistö tulitti inka putkista irtosi.
Sen jälkeen Putinilla ollut periaate: Ukraina on joko alistettava tai tuhottava. Tuhottava ei välttämättä Karthagon tapaan, vaan siten ettei Ukrainalla ole asiaa läntisiin instituutioihin ja maan talouden toimintaedellytykset sabotoidaan. Siihen tämä nykyinen pokeri tähtää. Eli jos ei Putin saa vaatimiaan sitoumuksiaan, hän saattaa hyvnkin sotilaallisella operaatiolla pyrkiä kylvämään maksimimäärän kauhua ja kaaosta ilman että vakituisesti pyrkisi valloittamaan suurtakaan osaa Ukrainasta.