Absurdi vahvistus: Pokémon ja Venäjä

Yle uutisoi eilen seuraavasti:

Hittipeli Pokémon Go on herättänyt Venäjällä ankaraa arvostelua aina maan parlamentissa asti. Pelin nähdään uhkaavan maan henkisiä arvoja ja sisäistä turvallisuutta. Sen pelaamiseen kaavaillaan lainsäädännöllisiä rajoituksia.

Yle uutiset 18.7.2016: Mobiilipeli Pokémon Go nostattaa tunteita Venäjällä: ”Perkele yrittää hajottaa meidät sisältäpäin”.

Putin To Ban Pokemon GO From Russia Due To Links To CIA. Source: Yournewswire.com. Illustration: Baxter Dmitry.

Suomalaisittain asialle varmaan hymähdellään. Meille hittipielit ovat suuri ilo Nokian (matopeli!), Supercellin ja Rovion myötä. Venäjällä noussutta Pokémon GO -haloota on vaikea ymmärtää. Olisi hauska liittyä tähän joukkoon ja kuitata tämä uutinen hassuna ja hyvänä juttuna.

Se on kuitenkin oire yhteiskunnasta, jossa turvallistaminen on saanut valtavat mittasuhteet. Venäjän hallinto päivittää kiivaseen tahtiin strategista ohjaustaan ja doktriinejaan, etenkin niiden uhka-arvioita. Kun toimeenpanovalta, so. presidentti ja hallitus mainitsevat vaaran tai uhkan, ryhtyy lainsäätäjä, so. duuma, lähes välittömästi toimiin kirjattujen vaarojen ja uhkien torjumiseksi lainsäädännön keinoin.

Tämä viimeisin duuman reaktio on varsin selvä osoitus tästä suorasta ja jäykkäyhteydestä hallinnon ja duuman välillä. Tuskinpa Pokémon GO kielletään, mutta ne äänenpainot ja sanavalinnat, joilla peliä ja sen tuomia vaaroja luonnehditaan, kertovat hyvin yhteiskunnasta, jossa valtionjohto ja kansanedustajat tarkastelevat kaikkea ensisijaisesti strategioiden ja doktriinien turvallisuuskäsitteiden ja uhkakuvien kautta.

Venäjän joulukuussa 2014 päivitetty sotilasdoktriini kuvaa turvallisuusympäristöä seuraavasti:

On havaittavissa, että sotilaalliset vaarat ja uhat ovat siirtymässä myös informaatiotilaan ja Venäjän federaation sisälle. Tähän liittyen, vaikka Venäjän federaatioon kohdistuvan suursodan todennäköisyys on pienentynyt, Venäjään kohdistuvat sotilaalliset vaarat ovat vahvistumassa.

Venäjän sotilasdoktriini 2014, 11. Lähde: UPIn raportti ”Venäjän sotilasdoktriinit vertailussa”. Sotilasdoktriinin käännös saatavilla Ylen Kioskin sivuilla.

Tästä uhkakuvasta johdetaan tarkennettu sisäinen vaara, jota on jo torjuttu lainsäädännöllisesti ja jonka sanamuotoon viitataan myös Pokémon GO -peliä koskevissa kommenteissa:

Vaikuttaminen väestöön, erityisesti maan nuorisoon informaatiolla, jonka tavoitteena on horjuttaa isänmaan suojaamiseen liittyviä historiallisia, henkisiä ja patrioottisia traditioita.

Venäjän sotilasdoktriini 2014, 13 c. Lähteet: Katso edellä.

Yle on koonnut artikkeliinsa Venäjän federaation liittokokouksen puolustuskomitean varapuheenjohtaja Franz Klinzewitschin, duumanedustaja Vadim Denginin ja duumanedustaja Evgeni Fjodorovin haastatteluja ja lausuntoja koskien Pokémon Go -peliä. Heidän huolenaan on väestön – etenkin nuorison – henkinen lamauttaminen, Venäjän horjuttaminen, vieraiden valtojen tiedustelu, pelin käyttö [väri]vallankumousten masinoinnissa sekä isänmaan suojaamiseen ja uskontoon liittyvien paikkojen ja tunteiden loukkaaminen sekä virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden riskit hyvin toimivalle hallinnolle. Paras koonnos lausunnoista peliä koskien löytyy Meduzan sivuilta. (englanniksi tästä)

Tämä merkintä ei ole vihapuhetta tai sotaretoriikkaa. Se on Venäjän asevoimien käyttöperiaatteita säätelevän sotilasdoktriiniin, Venäjän valtiojohdon lausuttuihin uhkakuviin ja niiden torjumiseksi käytettyihin lainsäädännöllisiin keinoihin nojaava havainto ”Putinin Venäjän autoritaarisen, ihmisoikeuksia loukkaavan ja demokratiaa rajoittavan politiikan ilmentymistä.”

Venäjällä on sokka irti. Sen johto on pannut kansan ja hallinnon sodan ajan valmiustilaan. Signaalit ovat selviä, joskin niin absurdeja ja meille vieraita ettemme voi uskoa niitä. Mieti! Pokémon GO vahvistuksena sille, että Venäjän hallinto ja duuma elävät täysin sotilasdoktriinin uhkakuvien maailmassa ja ovat valmiita suojaamaan Venäjää näiltä uhkilta vaikka ne olisivat täysin kuviteltuja?! Russia NO!

Irronnutta sokkaa ei kuitenkaan Suomen kannata olla ujuttamassa takaisin. Parempi rakentaa itselleen katettu suojapotero nopeasti.

//James


Tässä esittämäni mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne välttämättä heijasta puolustusvoimien tai muun viranomaisen virallista kantaa.

Kommentit (2)
 1. Perusporvari
  19.7.2016, 13:37

  Onhan se aikahuolestuttavaa, kun pienessä hetkessä koko tellus tuntuu joutuneen jonkinasteisen massahuluuden valtaan,ogelmia on ja niistä huolestuneita tahoja jopa amerikan ihmemaassa.
  Toisaalta mainitsemasi reaktiot venäjällä paljastavat,että myös siellä osataan olla huolestuneita ja kansalaisyhteiskunta sielläkin alkaa valpastua.

  1. Kimmo Pelkonen
   19.7.2016, 14:29

   Nyt oli niin Putin-juustoista puhetta. Sotilasdoktriinin tasoista jopa.

Kommentointi suljettu.