Terrorismin kokonaiskuva

Tämän artikkelisarjan tarkoituksena on kuvata terrorismia suomalaisen nuoren näkökulmasta ja laajentaa sitä keskusteluksi. Neliosaisessa artikkelisarjassa eri alojen asiantuntijat keskustelevat terrorismista. Keskustelun lähtökohtana on suomalaisen 16-vuotiaan koululaisen näkemys terrorismista, joka on syntynyt koulussa tehdyn tutkielman tuloksena. Ensimmäisessä osassa hahmotetaan terrorismia ilmiönä kysymyksen ”Mitä terrorismi on?” kautta.

wordcloud-terrorism

Koululaisen ääntä blogisarjassa käyttää Iida Hilden, Siilinjärven Suininlahden yläasteen oppilas. Iida sai tammikuussa tehtäväkseen laatia uskonnon opinnoissa tutkielman terrorismista. Sain kunnian olla niiden joukossa, joilta Iida kysyi lähteitä. Toimitin lyhyen luettelon lähteitä sekä käsitteitä ja ilmiöitä, joihin mielestäni tulisi perehtyä aiheen ymmärtämiseksi. Tutkielma valmistui 12. maaliskuuta 2017 ja on jälleen ajankohtainen Lontoon terroriteon myötä. Sen ajankohtaisuus ja siinä esitetty pohdinta on niin vahvaa, että päätin luovuttaa blogini Iidan ja asiantuntijoiden käyttöön seuraavan kahden viikon ajaksi.

Kuva: Thomas Wood, Sheffield, Englanti. Lisenssi: CC BY 2.0.
Poliisin panssariautot vartioivat Lontoon Parliament Squarea iskujen jälkeen. Kuva: Thomas Wood, Sheffield, Englanti. Lisenssi: CC BY 2.0.

Ensi viikolla asiantuntijat esittävät omia näkemyksiään otsikolla ”Mitä terrorismi on?”. Sen jälkeen seuraa vielä kolme osaa, joissa keskustellaan aiheista ”Terrorismi ja islam”, ”Median rooli terrorismissa” ja lopuksi sarja päättyy pohdintaan ”Miksi terrorismi ei toimi, vai toimiiko se?”.

//James


Vieraskynä 25.3.2017, Iida Hilden, Suininlahden yläaste, 9c, Siilinjärvi.

Johdanto

Kun kysytään, mitä sana terrorismi tuo mieleesi, vastaukset ovat varmasti hyvin samanlaisia. Moni muistaa varmasti 9/11 iskut New Yorkissa vuonna 2001 ja aivan lähivuosien terrori-iskut esimerkiksi Ranskassa sekä Belgiassa ovat lähestulkoon kaikkien mielessä. Terrorijärjestö Isis taistelee ja sotii Lähi-idässä ja on levittäytymässä myös muualle maailmaan. Kaikki ei kuitenkaan ole ihan niin mustavalkoista kuin esimerkiksi media meille näyttää. Euroopassa terroria on käytetty poliittisten sekä uskonnollisten päämäärien saavuttamiseksi erityisesti Irlannissa, Saksassa, Italiassa ja Ranskassa. Kuitenkin myös monet muut maat ovat saaneet tästä osansa ja terrorismi on ylettynyt jopa Yhdysvaltoihin saakka. Euroopassa terrorismia pidetään jopa aikakautemme suurimpana uhkana. Terrorismi on hyvin ajankohtainen aihe, jonka historia ja taustat eivät ole aina niin selviä. Selvitän tutkielmassani uskonnollisen ja poliittisen terrorismin eroja sekä epäkohtia, terroristien erilaisia motiiveja ja taustoja, sekä käyn läpi islamin vaikutusta terrorismiin. Pohdin myös sitä, miksi uskonto ei nykyisin riitä selittämään terroristisia tekoja, sekä koitan etsiä syitä länsimaiden nuorten radikalisoitumiseen terrorismiin ja jihadismiin.

New Yorkin World Trade Center kaksoistornit terrori-iskun jälkeen syyskuun 11.päivä vuonna 2001.
New Yorkin World Trade Center kaksoistornit terrori-iskun jälkeen syyskuun 11.päivä vuonna 2001. Kuva: Wikipdedia Commons.

Mitä terrorismi on?

Terrorismi on siviileihin kohdistuvaa poliittista tai ideologista väkivaltaa, jonka tarkoituksena on herättää pelkoa väestössä ja usein myös horjuttaa yhteiskunnan järjestystä. Terrori-iskujen ideana onkin usein luoda pelkoa siitä, että kuka tahansa voi olla uhri. Toisinaan terrorismin määritteleminen on kuitenkin vaikeaa, ja esimerkiksi joukkomurhaa saatetaan nimittää tiedotusvälineissä terrorimiksi. Terrorismi on ollut todella ajankohtainen aihe jo vuodesta 2001, kun terrorijärjestö Al-Qaida kaappasi kolme[1] matkustajakonetta, joista kaksi ohjattiin päin New Yorkin WTC-torneja. Terrorismin eri muotoja on monia, joista yleisimpiä ovat uskonnollinen ja poliittinen terrorismi.

Poliittinen terrorismi hyökkää usein vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä vastaan ja pyrkii korvaamaan sen oman näkemyksen mukaisella järjestelmällä. Poliittinen terrorismi on Euroopassa vasemmistolaista. Erilaisia poliittisia ryhmiä on monia, mutta terrorismiin niistä ovat syyllistyneet erityisesti vasemmistolaiset ryhmät. Esimerkiksi vuosina 1962–2005 vasemmistolaisryhmät tekivät noin 3 738 iskua, joissa kuoli 2 576 ihmistä. Useat poliittista terrorismia harjoittavat ryhmät ovat pyrkineet kaatamaan kapitalistisen hallituksen, sekä perustamaan sen tilalle sosialistisen tai kommunistisen järjestyksen. Esimerkkejä tällaisista ryhmistä ovat mm. Saksan Punainen armeijakunta, Irlannin IRA sekä baskien ETA. Joskus oikeistoterroristit ovat pyrkineet tukemaan olemassa olevaa yhteiskuntajärjestelmää, kuten esimerkiksi Etelä-Amerikan puolisotilaalliset järjestöt, jotka ovat usein hallituksen palveluksessa. Tällaiset järjestöt pyrkivät murhaamaan poliittiset vastustajansa tai näitä tukevat ihmisryhmät. Oikeistoon ovat kuuluneet myös vastavallankumoukselliset jotka aloittivat 1980-luvun alkupuolella taistelun vasemmistolaista Sandinisti-hallitusta vastaan.

Uskonnollinen terrorismi ja sen tavoitteet sekä syyt perustuvat uskontoon. Uskonnollista terrorismia harjoittavat eniten sunnimuslimit. Yhdysvaltain liittovaltion tilastojen mukaan vuonna 2006 terroriteoissa kuolleista 4 000 eli 46 % oli kuollut sunnien harjoittaman terrorismin uhreina.

//Iida Hilden


Ohjeet kommentoinnista: Kommentointi vain omalla nimellä, ellei minun kanssani ole muuta sovittu. Aiheena on ”Mitä terrorismi on?”. Tarkoitus on, että lukijat keskustelevat siitä ja esittävät samalla omat näkemyksensä aiheesta. Tavoitteena on päästä vuorovaikutteiseen keskusteluun hyvässä hengessä, joten kaikki öyhötykset poistetaan armottomasti.

Edit: Blogimerkinnän kuvitusta muutettu tekinjänoikeudellisista syistä; julkinen blogi kaupallisella alustalla voi vain käyttää kuvia, joiden käyttö on vastaavasti tai vapaasti lisenssoitu.

Kommentit (20)
 1. Erittäin hyvin kirjoitettu, Iida! Olen lukenut huonompia esseitä yliopisto-opiskelijoilta.
  P.S. Mulla on myös Ida -niminen pikkusisko ysiluokalla. Nykynuoriso on vaan selkeesti niin fiksua!

 2. Mika Sarivaara-Satta
  25.3.2017, 13:28

  Minusta termit pitäisi määritellä tarkasti, jotta puhumme samasta asiasta, esim. käsite islamilainen terrorismi antaa liikaa liikkumatilaa epämääräisyyksille, koska minusta kyseessä on aseellinen jihad, tekijä on mujahideen ja josta kuoltuaan tulee marttyyri ja joka ei syyllisty viattomien surmaamiseen, koska vain muslimi voi olla viaton.
  Tästä asetelmasta seuraa, että terrorismi on helppo tuomita ja viattomien surmaaminen on väärin, mutta minusta huomioitavaa on, että kerettiläistuomiot jäävät antamatta, vaikka kyseessä olisi esim. Isiksen toiminta.

  1. somesotilas
   26.3.2017, 00:20

   Hei Mika,

   iso kiitos aktiivisuudesta ja muiden innostamisesta keskusteluun. Seuraavassa osassa käsitellän aihetta ”Terrorismi ja islam”, mikä antanee mahdollisuuden keskustella tarkemmin jihadismista tai islamilaisesta terrorismista. Terroristin näkökulmasta kaikki terrorsimi lienee oikeutettua taistelua ja väsymätöntä pyrkimystä aatteelliseen (ml. usko ja uskonto) tavoitteeseen. Sanajuuri j-h-d muodostaa sanat (eng.): to endeavor, strive, labor, take pains, put oneself out, to over-work, overtax, fatigue, exhaust someone to endeavor and strive. Vokaalit i-a antavat sille myös merkityksen taistelu. Merkitys ja luonne avautuvat myös kielellisen tarkastelun kautta. Voitaneen sanoa, että terrorismi on taistelua? Kerettiläistuomiosta puheen ollen, on myös hyvin kiinnostavaa pohtia onko Isis ”haram” ja mitä siitä seuraa. Toivonkin, että pääsemme ensi osassa syvemmälle tähän keskusteluun. Vielä kerran kiitos!

   //James

   P.S. Kirjoitan itse jotain pientä vastauksena keskusteluihin, mutta muuten koitan pysyä toimittajan roolissa, eli otan vastaan, julkaisen ja kiitän.

   1. Mika Sarivaara-Satta
    26.3.2017, 01:33

    Kiitos kiitoksesta James.
    Sen verran vielä jatkan, että kun Isis poltti elävältä vangitun jordanialaispilotin, niin al-Azharin oppineet eivät pitäneet tekoa sinällään kerettiläisenä, vaan ainoastaan tuomittavana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *