Poliisi luo itse uhat joita pelkää

Vain viisi päivää äärioikeistolaisen Suomi Ensin -leirin purkamisen jälkeen Helsingin poliisi on antanut turvapaikanhakijoiden Oikeus Elää -mielenosoitukselle siirtymiskäskyn tänään klo 19 mennessä. Turvapaikanhakijoiden 141 päivää jatkunut mielenosoitus on vaatinut pakkopalautusten pysäyttämistä ja inhimillisyyttä suomalaiseen maahanmuuttopolitiikkaan. Oikeus Elää -mielenosoitus aikoo noudattaa poliisin siirtymiskäskyä ja jatkaa mielenosoitusta vielä avoinna olevassa uudessa muodossa ja uudessa sijainnissa.

Vielä alkuviikosta poliisi näytti toimivan asettamiensa ehtojen mukaisesti purkaessaan äärioikeistolaisen leirin sen jäsenten syyllistyttyä mielenosoituksensa aikana yli 20 pahoinpitelyyn. Poliisi ilmoitti mielenosoituksen purkamisen syyksi turvallisuustilanteen ja äärioikeiston toiminnasta aiheutuneen jatkuvan haitan. Samaan aikaan turvapaikanhakijoiden mielenosoitus ei ole aiheuttanut vaaratilanteita tai haittaa ja vielä maanantaina poliisi totesi, että Oikeus Elää-mielenosoitus saisi jatkaa paikallaan.

Tänään perjantaina poliisi kuitenkin ilmoitti Oikeus Elää -mielenosoituksen siirtämisestä pois Rautatientorilta ja sen kellonaikojen rajoittamisesta nimenomaan turvallisuuteen vedoten. Poliisin mielenosoitukselle toimittamassa tiedoksiannossa sanotaan: “Päätöksen perusteena on yleisen järjestyksen- (sic.) ja turvallisuuden varmistaminen Helsingin Rautatientorilla ja sen välittömässä läheisyydessä ydinkeskustassa.” Samaan aikaan kun poliisi ilmaisee, ettei turvapaikanhakijoista ole ollut turvallisuusuhkaa, se kuitenkin perustelee mielenosoituksen siirtämistä turvallisuussyillä. Kenen turvallisuudesta on siis kyse?

Suomalaisen äärioikeiston toimijat Suomi Ensin, Soldiers of Odin ja Pohjoismainen Vastarintaliike ovat ilmoittaneet kokoontuvansa huomenna Rautatientorille. Paikalta häädetyt Suomi Ensin -liikkeen toimijat ovat useita kertoja uhkailleet Oikeus Elää -mielenosoituksen osallistujia. Vaikuttaa siltä, että Helsingin poliisi katsoo, ettei kykene turvaamaan turvapaikanhakijoiden oikeutta mielenilmaisuun äärioikeiston luoman uhan takia. Sama logiikka toistuu arkitasolla siinä, jos koulukiusattua käsketään vaihtamaan koulua tai rodullistettuja toimittajia poistetaan julkisista tiloista näiden omaan turvallisuuteen vedoten.

Oikeus Elää -mielenosoituksen banderolli
Oikeus Elää -mielenosoituksen banderolli. Kuva: Suvi Auvinen

Rasismikohun ryvettämä poliisi näytti tällä viikolla hetken toimivan oikeudenmukaisesti ja korjaavan Long Playn paljastusjutun jälkeen koitunutta imagohaittaansa suorittaessaan ydintehtäväänsä: suojellessaan ihmisiä väkivallan uhalta ja turvaten perusoikeuksia. Nyt kuitenkin poliisi toimii sekä eettisesti, moraalisesti että imagonsa kannalta kestämättömällä tavalla. Poliisi lähettää toiminnallaan viestin, ettei ole väliä noudattaako sen antamia ohjeita vai ei, poliisi toimii silti kuten tahtoo. On yleisen oikeustajun vastaista, että turvallisuussyistä joutuvat lähtemään niin turvallisuusuhkia jatkuvasti aiheuttava väkivaltainen äärioikeistoryhmä, kuin kaikkia neuvoja ja määräyksiä noudattaneet turvapaikanhakijat, joihin uhka kohdistuu. Poliisin sanoma tuntuu olevan se, ettei sillä ole halua ja kykyä suojella yhteiskunnassamme kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Jos poliisi ei kykene suorittamaan ydintehtäväänsä vaan käskee uhreja siirtymään oman turvallisuutensa vuoksi, kukaan ei tarvitse tällaista poliisia.

Poliisi myös lähettää toiminnallaan vaarallisen viestin: Pelasitpa sääntöjen mukaan tai et, voit joutua mielivaltaisen kohtelun armoille. Samoin poliisi viestittää äärioikeiston suuntaan, että väkivallalla ja uhkailulla saa tahtonsa läpi. Mikäli Oikeus Elää -mielenosoitus ei olisi jatkuvasti teroittanut haluavansa välttää konfliktia äärioikeiston kanssa, on selvää että äärioikeisto olisi poistettu Helsingin keskustasta remuamasta jo paljon aikaisemmin muiden tahojen kuin poliisin toimesta. Koska turvapaikanhakijat eivät ole halunneet antaa poliisille aihetta purkaa mielenosoitustaan, on kuitenkin jatkuvasti alleviivattu sitä, että kaiken täytyy mennä poliisin toiveiden mukaan. Kun poliisi toiminnallaan näyttää ettei sen sääntöjen seuraamisella ole positiivisia vaikutuksia, voi ihmisten suhtautuminen poliisin ehtoihin jatkossa olla erilainen. Turvallisuusuhista huolehtiva poliisi luo itse toiminnallaan pahimmat uhat osoittamalla, ettei sen ohjeistusten noudattamisella tai noudattamatta jättämisellä ole erilaisia seurauksia ja että uhkailemalla saa haluamansa henkilöt poistettua julkisesta tilasta. Yhteiskunta joka toimii tällaisilla pelisäännöillä on kestämätön.

 

Yksi Oikeus Elää -mielenosoituksen osallistujien viesteistä
Yksi Oikeus Elää -mielenosoituksen osallistujien viesteistä. Kuva: Suvi Auvinen

Poliisia ei tavoitettu kommentoimaan tämän tekstin teemoja.

JK: Poliisilla olisi ollut mahdollisuus suorittaa ydintehtäväänsä ja valvoa turvapaikanhakijoiden turvallisuutta sekä näiden perusoikeuksia. Tilanteessa jossa poliisi on haluton tai kykenemätön tekemään tätä, on enää vaikea nähdä myöskään oikeutusta poliisin osallistumiselle Pride-kulkueeseen huomenna. Vähemmistöjen aseman ja tasa-arvoisen kohtelun turvaajaksi poliisista ei selvästi Helsingissä ole, joten vaikka ehdin muuta toivoa, Prideen osallistuminen näyttäytyy vallitsevassa tilanteessa vain imagoprojektilta.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *