Vain marginaalissa olet puhdas

Puritanismi on kaikkein tehokkain tapa tappaa ajattelun kehitys. Se on ajattelun vankila, piste lauseen lopussa kaksoispisteen sijaan. Oman poteron kaivaminen ja sieltä käsin muiden aatepuhtauden vahtiminen on kyllä helppoa, mutta mitä syvemmällä montussa olet, sitä vaikeammaksi eteenpäin liikkuminen muodostuu. Sama logiikka pätee, olipa kyse sitten muiden ruokailuja vahtivasta vegaanista, puoluevasemmiston hajaannuksesta tai anarkisteista, jotka pahastuvat väärällä alustalla vaikuttavasta aatetoverista.

Mitä pienempi aate tai liike on, sitä helpompi sen puhtautta on vaalia. Pieni liike ei kuitenkaan ole vaikutusvaltainen. Jokainen ideologia pyrkii leviämään, valtaamaan tilaa sekä ajattelussamme, keskusteluissamme että toiminnassamme. Tähän tarvitaan ihmisiä, ja mitä laajempi liike on, sitä enemmän sen sisällä on variaatiota. Mihin tahansa aatteeseen voi uppoutua loputtoman syvälle. Oman ja muiden aatepuhtauden vahtiminen tulee helposti itsetarkoitukselliseksi ja estää laajojen kokonaisuuksien näkemisen.

Kun rakastumme liiaksi ismeihin, menetämme nopeasti mahdollisuuden yhteistyöhön, kyvyn strategiseen ajatteluun ja kokonaisuuden hahmotukseen. Minä olen anarkisti, mutten välitä siitä miten ismin itsensä käy, jos sen keskeiset periaatteet toteutuvat. Hierarkioista ja sorrosta vapaata maailmaa ei saavuteta marginaalissa pysymällä ja muiden samaa asiaa ajavien puritanismia vahtimalla. Jos anarkismi haluaa olla uhka vallitsevalle epätasa-arvolle, sillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin vallata lisää tilaa itselleen, kaikin keinoin.

Päätökseni vaikuttaa mediassa on herättänyt paljon närää aatepuhtauden vaalijoissa monessakin leirissä. Kapitalistit rakastavat päteä siitä, että käytän esimerkiksi Twitteriä ja iPhonea anarkismin ajamiseen. Kapitalismi ei kuitenkaan tee innovaatioita tai rakenna puhelimia – ihmiset ajattelevat ja työ tekee esineitä missä tahansa ismissä. Tietenkin käytän kaikkia saatavilla olevia välineitä ja alustoja, jotka voivat tavoittaa mahdollisimman suuren ihmismäärän. Maailma ei muutu paremmaksi paikaksi, jos minä päätän boikotoida miljonäärien omistamia medioita. Se ainoastaan takaisi aktivistipisteen henkilökohtaiseen puritanismiini, muttei hyödyttäisi suurta kokonaisuutta. Iso kuva on se millä on väliä, ei yksittäisen ihmisen yksittäinen boikotti.

Anarkistien parissa taas närää herättää henkilöni esiintuonti, se, etten puhu joidenkin mielestä tärkeimmistä asioista tai anarkismin valtavirtaistaminen. Henkilöinti on anarkistille tietenkin ongelmallista, mutten ole koskaan sanonut edustavani ketään muuta kuin itseäni. Jos en jonkun mielestä tuo osaa tärkeistä asioista esiin, johtuu se siitä että minulla on eri näkemys siitä mikä on milloinkin strategisesti järkevin painotus. Areena on myös vapaa, ei muuta kuin haastattelua antamaan tai blogia kirjoittamaan siitä Kaikkein Tärkeimmästä Asiasta. Eräässä kommentissa päiviteltiin puolestaan sitä, kuinka blogini voi vielä johtaa siihen, että Imagen sivuilta voi saada kevään parhaat muotivinkit ja lukea anarkismista samalta aukeamalta. Johtaisipa! Siinä vaiheessa kun anarkismi on yhtä suuren hypen aihe kuin veganismi nyt, alan olla tyytyväinen tämän yksittäisen projektin tuloksiin.

En halua liisteröidä elämässäni enää yhtään julistetta, järjestää yhtään mielenosoitusta, pitää megafoniin puhetta kahdellesadalle ihmiselle. En hetkeäkään epäile, ettenkö kaikkia näistä vielä tule tekemään, mutta unelmiemme täytyy voida kantaa pidemmälle kuin jatkuviin yksittäisiin kamppailuihin. Ajattelu ei kehity kuplassa. Ajattelua täytyy uskaltaa haastaa, se täytyy tuoda alttiiksi kritiikille, sitä täytyy pystyä perustelemaan ja puolustamaan. Vääriä ajatuksia, huonoja strategioita ja liian pieniin yksityiskohtiin takertumista täytyy pystyä kritisoimaan, niin itsessä kuin muissakin. Puritanismi on ansa, sillä kukaan ei voi olla täysin puhdas aatteen soturi, olipa aate mikä tahansa. Puritanismin sijaan meidän täytyy nousta montustamme ja katsoa marginaalin tuolle puolen.

Tämä teksti on muuten kirjoitettu Imagen blogiin MacBook Airilla samalla, kun juon Coca-Colaa.

Päivystävä anarkisti päivystää niin Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa, Periscopessa kuin ask.fm:ssäkin nimellä @suviauvi.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *