(Nuuksion) merkityt reitit ja geokätköily

En erityisemmin fanita merkittyjä ulkoilureittejä ihan siitä syystä, että reiteillä tuppaa kuljeksimaan muitakin ihmisiä. Ja luontoon yleensä mennään (tai itse ainakin menen) osittain siksi, että siellä saa olla rauhassa. Tietysti reiteissä on myös hyvät puolensa: reitit usein kulkevat alueen hienoimmissa maisemissa, eroosio yms. kohdistuu vain rajatulle alueelle ja kokematonkin retkeilijä pärjää reiteillä ilman karttaa.

Geokätköilyyn merkityt reitit sopivat oikeastaan vieläkin huonommin. Kätköt harvemmin on sijoiteltu täysin reitin varrelle ja reitiltä joutuu sen vuoksi poistumaan jatkuvasti. Oikeastaan geokätköilyn näkökulmasta reiteissä ei ole oikein minkäänlaista pointtia kun kätköilijällä on joka tapauksessa GPS käytössä.

Tänään kuitenkin kierrettiin Veetin kanssa Nuuksion ”Haukankierros” ja poimittiin siinä sivussa yksi geokätkökin. Haukankierros ja pari muutakin reittiä lähtee Haukkalammen luontotuvan pihalta. Reitille ei ihan lastenrattailla kannata lähteä, reitin varrella on parissa kohtaa jyrkät portaat. Hiukan poikettiin reitiltä lounastauonkin takia kun päätimme mennä Mustalammen rantaan grillaamaan makkarat ja syömään eväsleivät.

Nuuksio on mahtava paikka, mutta silti suosin Sipoon kansallispuistoa enemmän. Yhtenä syynä se, että Pohjois-Helsinkiläisen näkökulmasta Sipoo on lähempänä ja toiseksi se, että ainakaan toistaiseksi siellä ei ole Nuuksion lailla tunkua. (Toki varsinkin viikonloppuisin suosittu sekin) Merkittyjä reittejä on huomattavasti vähemmän, mutta polkuja sitäkin enemmän. Kartan ja kompassin (tai gps:n) kanssa Sipoon poluilla on helppo luovia. Maasto tosin on aika soista välillä ja kiertoreittejä joutuu silloin tällöin hakemaan.

Poitsu tuntuu diggaavan näistä retkistä ja jo paluumatkalla kotiin suunniteltiin seuraavaa reissua. Mahtava tapa viettää isä-poika -aikaa!

Pari kännykkäräpsyä:

Haukkalammen luontotuvassa reitin suunnittelu -kahvit.
Haukkalammen luontotuvassa reitin suunnittelu -kahvit.
Veeti koppaamassa päivän ainoaa geokätköä.
Veeti koppaamassa päivän ainoaa geokätköä. Ollaan sovittu Veetin kanssa, että ei stressata kätköjen määristä. Välillä niitä haetaan yksi, joskus kymmenen tai enemmänkin. Pääasia että nautitaan luonnossa liikkumisesta.
Nuuksion reitit on hyvin merkitty. Siellä ei puusilmänkään pitäisi eksyä.
Nuuksion reitit on hyvin merkitty. Siellä ei puusilmänkään pitäisi eksyä.
Mustalammen grillauspaikalla.
Mustalammen grillauspaikalla.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *