Uusi kamera, joka ei mahdu taskuun

Eräänä päivänä kaverini soitti ja kysyi kiinnostaisiko minua yhden lopetettavan studion vanha palkkikamera. Olen luonteeltani vähän sellainen innostuja ja vastasin lähes oitis, että tottakai mua kiinnostaa! Pari kännykkäkuvaa ja kaupat oli lyöty lukkoon ennenkuin olin edes nähnyt koko kameraa. Tein ihan hyvät kaupat vaikkakaan kamera ei ihan täydellinen ollut. Palje vuosi valoa kuin siivilä, mutta sain sen korjattua kyseltyäni kokeneemmilta laakafilmikuvaajilta ensin neuvoja.

Toyo-view 45G
Toyo-view 45G

Kuvanlaatu on aivan huikea kun negatiivi on noin postikortin kokoinen (4×5″), mutta täytyy sanoa että Leicaan tottuneelle kuvan tekemisen prosessi on aika kivinen tie. Alkuvalmistelut vie paljon aikaa ja kuvat ovat staattisuudellaan ihan toisenlaisia kuin pienemmällä kameralla otetut spontaanimmat kuvat. Kamera painaa jalustan kanssa lähes 15 kg eli ihan joka paikkaan sitä ei jaksa kiikuttaa. Varmasti kuitenkin tällekin kameralle paikkansa löytyy Taskukameramiehenkin kamerarepertuaarissa. Ollaan perheen kanssa lähdössä ruskaa katsomaan pohjois-Lappiin ja jäämerelle syyskuussa ja silloin ajattelin napauttaa tällä kameralla hienoja maisemakuvia.

Kuvasin eilen illalla ensimmäiset neljä testikuvaa Kodak Portra 400 -filmille. Kuvat ei sisällöltään kauhean ihmeellisiä ole, mutta niistä käynee ilmi miten paljon paremmin yksityiskohdat toistuu jos vertaa pienempään negatiiviin. Sävyjen osalta skannaaminenkin on paljon helpompaa pienempään negakokoon verrattuna. Olen tässä hommassa vielä aivan aloittelija ja oppimista riittää vielä paljon. Olen elämäni aikana kuvannut laakafilmille varmasti alle 10 kuvaa. Tässä niistä neljä:

laaka-3 laaka-4 laaka-2 laaka-1

Roadtrip -kuvat on kehitetty ja vielä parit pinnakkaiset teen ennenkuin niitä pääsen työstämään suurennuskoneella. Luulisin, että ensi viikolla on jotain näytettävää.

Tähän loppuun kolme fiilistelyvideota isolla kameralla kuvaamisesta.

Zeng Han / VICE

http://www.vice.com/video/zeng-han

 

 

Kommentit (2)
  1. Seppo Kurvinen
    27.7.2016, 21:22

    Kiva lukea sellaista, jota itsekkin arvostaa. Minä en halua edes verrata digiä ja negetiiviä keskenään. Kuvaan molemmilla ja keskikoonkamerallakin. Kaikille löytyy optimi paikkansa. Itse kehitän filmini, jotka ovat vain M-V-filmejä. Periksi olen antanut siinä, että skannaan negat ja printaan ne ruiskulla. Hienoa lukea sielun veljien ajatuksia. Kiitos kovasti.

    1. Kiitoksia Seppo kommentista! Itsekin kehitän ja vedostan MV -kuvat, mutta tosiaan värikuvat menee skannerin kautta täälläkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *