TASKUKAMERAMIES
TASKUKAMERAMIES

Vanhoja lasinegatiiveja

Ostin jokunen viikko sitten Porvoolaisesta antiikkiliikkeestä muutaman lasinegatiivin. Teille jotka ette tiedä, lasinegatiiveja käytettiin yleisesti 1800-1900 lukujen taitteessa, ennen kun varsinainen filmi keksittiin joskus 1930 -luvulla. Lasinegatiivi on tavallinen noin kämmenen kokoinen lasinpala, johon pimiössä penslattiin valolle herkkää matskua. Kuivuttuaan ensin, lasinegatiivi laitetaan pimeässä kameraan sisälle, otetaan kuva ja taas puretaan pimeässä ja kehitetään. Kehitetyn lasinegan läpi kuva valotetaan normaalisti suurennuskoneella valokuvapaperille. Näitä litkuja saa edelleenkin tilattua helposti netistä, mutta en itse ole koskaan kuvannut lasinegalle.

Alla olevat kuvat aukeavat suuremmaksi klikkaamalla.

Processed with VSCO with a1 preset
Koko boxi maksoi 12 euroa. Pieni hinta siitä pienestä riskistä löytyykö laatikon sisältä jotain mielenkiintoista.
lasinega-005
Käsien asento ulkopuolisella naisella on hyvin outo, pojan ilme kuitenkin kielii, että kuvaa ollaan tässä jo ottamassa ihan tosissaan. Ehkä kuvaaja ei ole etsimestä nähnyt, että kuvassa on ylimääräinen henkilö tai hän on ajatellut että hänet rajataan pois vedostusvaiheessa? Pyyhkiikö nainen hikeä? Arvoitukseksi taitaa jäädä.
lasinega-003
Tässä on ilmeisesti joku opiskelijaporukka, mutta miksi heidän edessään on pari tyhjää tuolia? Kunnioitetaanko siinä kenties paria ihmistä, jotka eivät ole paikalla? Kuolleista tuskin on kysymys jos ilmeitä katsoo.
lasinega-008
Tytöllä on ilmeisesti uusi fillari. Taitaa olla Aino -merkkinen. Tietääkö joku?
lasinega-007
Tori.fi :hin menossa varmaan tämä kuva.
lasinega-006
Komia mies sarkahousut jalassa. Kengät näyttää oudoilta, tietääkö kukaan niistä enemmän? Oikea jalka on ehkä liikahtanut pitkän valotuksen aikana..
lasinega-002
Mulla on tuosta hattupäisestä naisesta kaksi muutakin kuvaa ja oletin ensin että olisi Porvoosta kotoisin kun negatkin ovat sieltä. Kuitenkin yhden herran vyötäisiltä pilkottaa pohjalainen puukko. Kauhavalta?

Kiehtovaa, eikö totta? Jonkun verran olen ostellut kirppareilta ihan paperikuvia, mutta negoissa on aina se jännitys mitä niistä paljastuu skannaamisen jälkeen. Koska negatiivien sisältöä ei kunnolla näe ostohetkellä, jää ne ehkä helpommin useammalta kilpailevalta harrastajalta ostamatta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *