Amnesty Don

FullSizeRender

Republikaanien kansanedustaja Duncan Hunter sanoi jokin aika sitten suoraan, mitä moni puolueessa Donald Trumpista ajattelee.

”He´s an asshole, but he´s our asshole”, Trumpin lojaali tukija tiivisti nuorille republikaaneille.

Näinhän se on mennyt. Mikään ei ole ollut liian törkeää tai härskiä, kunhan puoluekanta on ollut oikea. Republikaanien ikioma paskiainen on saanut anteeksi aivan mitä tahansa. Ja tämä vulgäärin osuva arvio tuli siis omien joukosta.

Viime päivinä on kuitenkin alkanut kuulua yllättävän rajuja soraääniä. Ja etenkin siitä ryhmästä, jonka piti tukea Trumpia täysin sokeasti.

FullSizeRenderNetissä on levinnyt videoita, joissa ihmiset polttavat ikonisia punaisia lippalakkeja ja twitter on täyttynyt vimmaisista viesteistä, joissa Trumpia kutsutaan petturiksi ja moni katuu äänestäneensä miestä, joka hyysää pakolaisia eikä rakenna muuria.

Jotkut, kuten kansanedustaja Steve King, jopa arvioivat, että Trumpin ydinkannattajat ovat hylkäämässä hänet, ja että vahinko on peruuttamaton.

Mikä trumpisteja näin nyppii?

No se, että Trump on vihjannut säästävänsä sittenkin maahan lapsena tulleet paperittomat siirtolaiset karkoitukselta. Ensin Trump siis lakkautti viisi vuotta voimassa olleen käytännön, mutta sitten sanoi, että kongressin tulee fiksata asia puolessa vuodessa ja pari päivää myöhemmin hän tiettävästi yllättäen sopi demokraattien kanssa, että kyseinen DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) ohjelma pyritään saamaan kongressin hyväksymäksi laiksi.

Ja Trump meni vielä sanomaan, että muurin rahoituksen voi hoitaa myöhemmin ja että nämä maahan lapsena tuodut siirtolaiset ovat hyviä ihmisiä ja syyttömiä tilanteeseensa. Ja tämähän ei maahanmuuttoa vastustaville kovan linjan kannattajille sovi.

FullSizeRenderSteve Bannonin johtama Breitbart latasi avokädellä ja täytti nettisivun otsikoilla, joiden sävy ei jätä mitään arvailujen varaan. ”Amnesty Don”, ”Ei muuria”, ”Sopimus demokraattien kanssa”…

Sotaisia metaforia rakastava Bannon sanoi arvostetun 60 Minutes -ohjelman haastattelussa, että tiedossa on sisällissota puolueessa.

Trumpin suurimpiin ja äänekkäimpiin ihailijoihin kuulunut äärioikeistolainen äänitorvi Ann Coulter haluaisi jopa potkia Trumpin ulos Valkoisesta talosta ja monet muutkin poliittiset vaikuttajat ovat tuoneet julki syvän paheksuntansa.

Demokraatit ja Trumpin vastustajat ovat luonnollisesti ottaneet tilanteesta kaiken irti. Heistä on äärimmäisen huvittavaa, että Trumpin tukijat huomaavat vasta nyt, että Trumpiin ei voi ikinä luottaa, että hän pettää aina. Osa kommentaattoreista tosin on lähtenyt ihan laukalle. Jotkut näkevät, että nyt Trumpista on kuoriutunut itsenäinen, puolueista riippumaton voima, ja diilejä tulee kohta liukuhihnalta.

FullSizeRenderTrump voi tietysti muuttaa mielensä tässä asiassa huomenna ja uskolliset fanit saattavat antaa hänelle anteeksi. Selvää kuitenkin on, että Trumpin luoma koalitio natisee liitoksissaan. Hän lupasi kampanjan aikana kaikille kaikkea tietämättä asioista juuri mitään. Vähitellen käy ilmeiseksi, että joku pettyy väkisin.

Jotenkin hurjaa on, että joka suuntaan solvauksia kylväneen Trumpin ongelmat kannattajien keskuudessa johtuvat siitä, että hän on kerrankin ollut liian pehmeä. Jotenkin pelottavaa on, että tälle sakille Amnesty Don on haukkumanimi.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *