Epäkelpo pesemään Obaman vessoja

IMG_6476Vuosi on pitkä aika.

Viime vuonna Donald Trump voitti presidentinvaalit, vaikka kaikkien tiedossa oli, miten törkeästi hän on kohdellut naisia koko ikänsä.

Pelkästään Trumpin omat julkiset lausunnot vuosien varrella osoittavat aukottomasti, millainen sovinisti Valkoiseen taloon valittiin. Syksyllä 2016 tällä ei kuitenkaan ollut juuri mitään vaikutusta äänestäjiin.

Trump ei ole muuttunut (eikä muutu), mutta asenteet Yhdysvalloissa ovat muuttuneet sitäkin enemmän.

Viime kuukausina kymmenet vaikutusvaltaiset miehet ovat joutuneet jättämään paikkansa seksuaalisen häirinnän takia. Osa tapauksista on vuosien takaa, mutta viikate on heilahtanut siitä huolimatta.

Selkeä poikkeus on ollut Donald Trump. Hän jatkaa entisellä tyylillään, ja haukkuu kaikkia häntä syyttäviä naisia valehtelijoiksi. Hän on jopa nostanut esiin kysymyksen siitä, onko nauha, jolla hän retostelee kourivansa naisia edes aito.

Presidentin asenteista kertoo sekin, että Trump asetti koko arvovaltansa sen taakse, että tällä viikolla käydyissä vaaleissa Alabaman senaattoriksi olisi valittu Roy Moore. Tämä siitä huolimatta, että lukuisat naiset ovat uskottavasti syyttäneet Moorea seksuaalisesta häirinnästä ja jopa alaikäisten teinityttöjen ahdistelusta.

Maan asenteiden muutoksesta taas kertoo paljon, että Moore hävisi, vaikka hänen vastustajansa kannatti aborttioikeutta ja tämä on etelän uskonnolliselle väelle todella iso kysymys.

Viime päivinä Trumpin omat teot on nostettu uudelleen esiin. Kymmenet edustajainhuoneen jäsenet ja kourallinen senaattoreita on vaatinut, että Trumpia vastaan esitetyt syytteet seksuaalisesta häirinnästä tutkitaan. Osa on jopa vaatinut Trumpin eroa.

Yksi näistä on senaattori Kirsten Gillibrand, joka luonnollisesti sai heti Trumpin vihat niskaansa.

FullSizeRender

Trump sanoi tällä viikolla twitterissä, että Gillibrand kerjäsi häneltä rahaa ja oli valmis tekemään mitä tahansa sen eteen. Moni tulkitsi, että Trump vihjasi Gillibrandin tarjonneen seksiä rahaa vastaan. Trump on aiemminkin vähätellyt vaikutusvaltaisia naisia ja kommentoi lähinnä näiden ulkonäköä.

Uutta on, että Trumpin avoin sovinismi herättää reaktioita, joita vuosi sitten ei olisi nähty.

USA Today -lehti on perinteisesti räväkkä kuin teksti-tv. Useimmat törmäävät siihen hotellien aamiaishuoneissa, ja tarkistavat siitä säätiedotuksen, urheilutulokset ja neutraalit uutisotsikot.

FullSizeRender

Trumpin tviitin jälkeen USA Today kuitenkin kirjoitti pääkirjoituksen, joka oli jyrkempi kuin mikään Trumpin parjaamissa Fake News -välineissä. Sen mukaan ”presidentti, joka käytännössä kutsuu senaattoria huoraksi ei ole pätevä pesemään vessoja Barack Obaman presidenttikauden kirjastossa tai kiillottamaan George W. Bushin kenkiä”.

Lehti kutsuu Trumpia ”ainutkertaisen kamalaksi” ja että tältä puuttuu täysin ”moraalisuus, eettisyys ja ihmisyys”.

Efekti on vähän sama kuin jos Jenni Haukio huutaisi rivouksia naama punaisena Linnan juhlien kättelyjonolle. Jokin raja on ylitetty.

IMG_6478Trumpin valinta ja käytös virassa on selvästi herättänyt USA:n naiset. Virkaanastujaisten jälkeisenä päivänä pidetyissä mielenosoituksissa kaduilla oli miljoonia naisia ja seuraavissa vaaleissa nämä varmasti äänestävät aiempaa aktiivisemmin.

Ja vähän on sellainen kutina, että ääni ei taida ensi kerralla mennä naisia väheksyvälle kourijalle tai kourijan puolueelle.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *