Koolla on väliä

Donald Trumpilla on pakkomielle liioitella kaikkea itseään koskevaa. Tai tarvittaessa jopa keksiä juttuja, jotka hivelevät egoa. Seitinohut nahka vaurioituu etenkin, jos häntä, hänen varallisuuttaan, tai vaikkapa käsien kokoa vähätellään. Tämä ei ole kenellekään enää uutinen. Kuitenkin yllätti, miten kova kolaus tämän viikonlopun tapahtumat olivat Trumpille.

IMG_6491

Lauantaiset mielenosoitukset keräsivät Washingtonin kaduille selvästi enemmän väkeä kuin virkaanastujaiset päivää aiemmin. Maanlaajuisesti miljoonat ihmiset lähtivät kaduille vastustamaan tuoretta presidenttiä.

IMG_6546

IMG_6478

Tämä on fakta. Kuten sekin, että Hillary Clinton sai vaaleissa lähes kolme miljoonaa ääntä Trumpia enemmän ja Barack Obama sai omiin virkaanastujaisiinsa moninkertaisen määrän kannattajia. Myös Trumpin kannatusluvut ovat tuoreelle presidentille ennätyksellisen alhaiset.

Kaikki nämä tiedot Trump kiistää. Ei siksi, että ne eivät olisi totta, vaan siksi että häntä harmittaa.

IMG_6529

IMG_6355

Trumpin mielestä hänen virkaanastujaisissaan paikalla oli miljoona tai jopa 1,5 miljoonaa ihmistä. Todelliset luvut ovat tuosta ehkä kolmasosa. Hän kuitenkin syytti mediaa vääristelystä ja väitti saaneensa toimittajat kiinni isosta valheesta, josta he vielä joutuvat maksamaan kalliisti.

IMG_6420

Olin Washingtonin keskustassa Mallilla sekä perjantaina että lauantaina. Virkaanastujaisten aikaan oli väljää, metrot lähes tyhjiä ja liikkuminen helppoa. Tuo alla oleva kuva on otettu Trumpin puheen aikana.

IMG_6425

 

Lauantaina metroihin ei mahtunut kyytiin, väkimassat jumittivat alueen sivukatuja myöten niin pahoin, että liikkuminen oli paikoin mahdotonta. Ilmakuvat virkaanastujaisista vuosilta 2009 ja 2017 puolestaan eivät jätä juuri tulkinnanvaraa. Myös metron käyttäjämäärissä oli valtavat, helposti mitattavissa olevat erot.

IMG_6500
IMG_6466
Lehdistösihteeri Sean Spicerin Trump laittoi valehtelemaan kameroiden eteen samasta aiheesta. Spicer sanoi, että Trumpin yleisö oli suurin ikinä. Piste. Kaikki muut väitteet ovat kuulemma häpeällisiä ja vääriä. Hänkin uhkaili mediaa sanomalla, että tuleva hallinto aikoo vahtia lehdistöä ja varmistaa, että Trumpin viesti menee kansalle perille.

Sunnuntaina Trumpin läheisiin avustajiin kuuluva Kellyanne Conway puolusteli Spiceriä sanomalla, että tämä kertoi vain vaihtoehtoiset faktat, mitä ikinä se tarkoittaakin. Ja näiden ihmisten versioon totuudesta kaikkien sitten tulisi uskoa.

IMG_6347

No toisaalta edes Trumpin harhainen unelma 1,5 miljoonasta katsojasta ei olisi ollut ennätys, kun Obamaa oli vuonna 2009 juhlimassa 1,8 miljoonaa, mutta kuka näitä nyt laskee. Media huijaa ja sillä selvä.

Eikä näillä luvuilla tietenkään ole mitään merkitystä, paitsi Trumpille.

Pienen miehen kiukuttelu olisi äärimmäisen huvittavaa, ellei se olisi niin pelottavaa. Käytöksellään Trump todistaa olevansa juuri niin kypsymätön ja ennalta arvattava kuin ennen vaaleja varoiteltiin.

IMG_6507

Trump todella halusi käyttää ensimmäisen kokonaisen päivänsä Yhdysvaltain presidenttinä kitisemällä yleisömääristä. Hän itse nosti asian esiin. Kukaan ei kysynyt tai irvaillut. Trumpille itselleen hänen suosionsa vain tuntuu olevan maailman tärkein asia.

IMG_6551

 

image003

Ja suorat uhkaukset ovat jotain täysin käsittämätöntä. Etenkin kun ne pohjautuvat räikeisiin valheisiin, jotka on kenen tahansa helppo todistaa sellaisiksi. Trumpin hallinto vaatii kansaa ja tiedotusvälineitä uskomaan heitä ennemmin kuin omia silmiään ja korviaan ja kiistattomia tosiasioita.

IMG_6479

 

IMG_6486

Seuraavien neljän vuoden ajan rationaalinen oletus kuitenkin on, että Yhdysvaltain presidentti ei koskaan puhu totta. On asia sitten pieni tai iso.

Ei sekään enää yllätä, mutta onhan se nyt todella surullista.

IMG_6336

 

IMG_6471

Jos Trump on tähän asti perustanut uransa huijauksille, se on maailman mittakaavassa pieni murhe. Onhan noita, kusettavia gryndereitä ja tosi-tv-tähtiä.

Jos hän valjastaa maailman ainoan supervallan hallintokoneiston pönkittämään egoaan ja valheitaan, vaikutukset ovat jotain aivan muuta.

IMG_6511

On syytä toivoa, että Trumpin kohdalle osuvat murheet ovat pieniä, sillä saappaat, joihin hän on astunut ovat aivan liian suuret.

IMG_6473

 

Kommentit (1)
  1. Miten minä näenkään tässä Trumpin reaktiossa niin paljon yhtäläisyyksiä iki-ihanaan pääministeriimme?? 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *