Kustaan Köyhää Silmään Again

Donald Trumpilla ja republikaanisella puolueella on käynnissä mielenkiintoinen kauhun tasapainoon perustuva yhteiskuntakokeilu: Trump saa täyttää taskunsa korruption avulla, tuhota Yhdysvaltain maineen kansainvälisillä areenoilla, vehkeillä Venäjän kanssa ja sekoilla muutenkin vapaasti kunhan puolue saa puolestaan kusta köyhää silmään koko rakon täydeltä.

IMG_6556Trumpin mitkään toimet tai laittomuudet eivät tunnu kiinnostavan republikaaneja vähääkään. Jos Barack Obama olisi tehnyt edes murto-osan siitä, mitä Trump jo ensimmäisenä kuukautenaan, helvetti olisi irti ja jokainen mahdollinen tutkintakomissio paahtaisi pitkää päivää. Nyt myös komeaa Grand Old Party (GOP) nimeä tottelevan perinnepuolueen johtohahmot yrittävät epätoivoisesti siirtää puheenaihetta toisaalle ja vakuutella, ettei täällä ole mitään nähtävää.

Ei voida tutkia presidentin oudon läheistä ja piiloteltua suhdetta Venäjään, ei voida kritisoida törkeää rahastusta presidentin viran avulla, ei voida tuomita öisiä twitter-herjoja, joissa syytetään Obamaa rikolliseksi, ei ihmetellä, miksi kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi nimetty Michael Flynn toimikin Turkin laskuun samalla kun pääsi käsiksi Yhdysvaltain tiedusteluraportteihin, ei kyseenalaistaa rasistista maahanmuuttokieltoa tai järjetöntä (ja kallista) muuria. Mikään ei käännä näiden niin sanottujen patrioottien päätä, kun kyseessä on Donald Trump ja sitä kautta myös oma valta.

Trump taas antaa Paul Ryanin, Mitch McConnellin ja kumppanien temmeltää, kunhan nämä eivät tutki hänen omia tekosiaan ja auttavat Trumpia täyttämään edes osan vaalilupauksistaan.

IMG_6271Ja näillähän riittää puuhaa: Obamacaren korvaaminen Trumpdontcarella vie miljoonilta köyhiltä terveydenhuollon ja antaa kymmenien miljardien verohelpotukset rikkaille. Paljon ihmisiä kuolee, jos uusi laki menee läpi, mutta republikaanijohto vain naureskelee, että pakkopaidan sijaan nyt kaikille annetaan upea mahdollisuus terveydenhuoltoon. Ja vielä vapaus valita, minkälaista hoitoa laitetaan.

Ihan varmasti rikkailla tämä vapaus on nyt ja vastakin. Köyhille taas Janis Joplinin sanoin ”Freedom´s just another word for nothing left to lose”.

Puolueen näkyvimpiin hahmoihin kuuluva Jason Chauffetz vitsaili, että nyt kansalaisen pitää sitten valita, että ostaako uuden iPhonen vai panostaako omaan terveydenhuoltoonsa. Puhelin maksaa muutaman satasen, terveysvakuutus keskimäärin kymppitonnin vuodessa.

Lain läpimeno ei kuitenkaan ole varma, koska osa republikaaneista pitää sitä liian lepsuna – köyhiltä pitäisi leikata enemmän!

Ja sama kylmä linja kulkee läpi lakialoitteiden nivaskan. Teollisuus kasvuun ympäristö tuhoamalla, kuluttajan ja duunarin asema heikoksi ja firmojen ja rikkaiden edut etusijalle. Pankkien sääntely pois. Jopa perhevapaiden lisäämiseen tähtäävä lakialoite hyödyttää lähinnä yli 100 000 dollaria vuodessa tienaavia. Linja on Trumpin ydinkannattajille painajaismainen, mutta jos he seuraavat vain FOX Newsia ja Breitbartia tämä saattaa mennä heiltä ohi.

Trump puhuu unohdetusta kansasta, muttei tee mitään sen hyväksi.

http://www.cc.com/video-clips/iorx65/the-daily-show-with-trevor-noah-does-trump-remember–the-forgotten-man–

Kovin paljon yhteistä Trumpilla ja republikaanipuolueella ei ole, mutta molemmat selvästi pitävät keskivertoamerikkalaisia tyhminä ja lukutaidottomina, joille voi valehdella loputtomasti.

IMG_6255Trump on tulkinnut tähän asti todella hyvin, miten paksu tuuba menee äänestäjälle läpi. Hän jopa sanoi, että voisi ampua jonkun kuoliaaksi 5:th Avenuella, eikä menettäisi ääniä.

On todella veikeää nähdä, miten pitkään superrikas Trump todella pystyy huijaamaan olevansa köyhän asialla eliittejä vastaan, niin kuin kampanjassaan väitti. Trump kun on oikeasti käänteinen Robin Hood – ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille. Hän tarvitsee silti myös niitä, joita nyt huijaa, koska pelkästään miljonäärien äänillä ei vaaleja voiteta.

Kunnon populistina Trump lupasi kaikille upean terveydenhuollon, vaikkei sitä tarkoittanutkaan, eikä asiasta mitään tiennyt. Nyt hän pettää taas yhden lupauksensa, joka tuntuu kovasti myös kannattajien kukkarossa.

Kun lupausten ja todellisuuden välinen kuilu lopulta paljastuu, jengi ehkä vihdoin herää, ja republikaanit kokevat Trumpin johdolla ensi vuoden välivaaleissa aivan seismisen murskatappion.

Tai sitten tämä kansa on vielä enemmän kujalla kuin olen kuvitellut.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *