Rantapalloja republikaaneille

Yhdysvaltain edustajainhuoneessa pelattiin torstaina kovin panoksin. Republikaanit halusivat poliittisen voiton, vaikka sitten omien kansalaisten terveyden kustannuksella. Etenkin surkeiden suosiolukujen kanssa tuskailevan presidentti Donald Trumpin oli pakko saada jonkinlainen sulka hattuun ihan väkisin.

IMG_1770Niinpä konservatiivit onnistuivat lopulta runnomaan läpi vuosia janoamansa lain, joka kumoaa Obamacarena tunnetun terveydenhuoltojärjestelmän, jos se läpäisee vielä myös Senaatin seulan.

Trump lupasi upean terveydenhuollon kaikille murto-osalla Obamacaren kustannuksista, joten mitä herkkuja tämä uusi American Health Care Act sitten kansalaisille oikein tarjoaa?

Todennäköisesti ei mitään. Vallitseva tulkinta on, että se heikentää terveydenhuoltoa siirtämällä satoja miljardeja verohelpotuksina kaikkein rikkaimpien amerikkalaisten taskuihin.

Ihan varmasti kukaan ei tiedä, sillä lain vaikutuksista aina tehtävä taloudellinen arvio ei tässä kiireessä ehtinyt valmistua, eikä lain muitakaan vaikutuksia tunneta.

Itse asiassa lain tekstikään ei ole vielä valmis, mutta ei sillä näille kavereille ole merkitystä. Heidän oma terveydenhuoltonsa pysyy ensiluokkaisena ja köyhien ongelmat eivät ole tähänkään asti kiinnostaneet.

IMG_6651On arvioitu, että 24 miljoonaa amerikkalaista putoaa seuraavien kymmenen vuoden kuluessa kokonaan järjestelmän ulkopuolelle.

Trumpcare myös lopettaa takuun siitä, että ikään tai olemassa oleviin sairauksiin vedoten terveysvakuutuksia tarjoavat yritykset eivät jätä ihmisiä ilman vakuutusta tai hinnoittele niitä niin, että esimerkiksi syöpäsairaat tai muut kalliita hoitoja tarvitsevat jäävät lopulta ilman hoitoa tai ajautuvat konkurssiin.

Tällaisiksi hintaa nostaviksi tekijöiksi voisi nousta esimerkiksi se, että nainen on raskaana – synnytys kun on Yhdysvalloissa melkoisen kallista puuhaa. Myös raiskauksen tai perheväkivallan uhri saattaa helposti tarvita hoitoja, jotka jatkossa nostavat tämän sairausvakuutuskuluja huomattavasti.

IMG_6561Ihmisiä kuolee aiempaa enemmän, jos tämä laki tulee voimaan.

Miksi ihmeessä lainsäätäjät sitten halusivat runnoa läpi ehdotuksen, joka on yksiselitteisesti kamala omille kansalaisille?

Yksi syy on ideologinen: moni konservatiivi pitää verovarojen käyttöä terveydenhuoltoon sosialismina ja argumentoi, että seuraavaksi varmaan pitää valtion ostaa kaikille myös autot ja talot!

Toinen syy on poliittinen: Obamacaren kumoaminen oli keskeinen vaalilupaus ja terveydenhuollon laajentaminen demokraattien idea – niinpä se pitää tuhota hinnalla millä hyvänsä.

Melko yleinen tulkinta kuitenkin on, että republikaanit tekivät taktisen virheen. Heidän lakinsa on tavallisille kansalaisille niin tuhoisa, että sen edellistä versiota kannatti vain noin kuudesosa väestöstä.

Asenteet ovat tässä maassa myös hitaasti muuttumassa. Ajatus siitä, että valtion tulee suojella terrorismilta, mutta ei syövältä ei oikein enää uppoa. Ja torstain jälkeen äänestäjillä on mustaa valkoisella siitä, ketkä kongressiedustajat halusivat heikentää heidän terveydenhuoltoaan.

Demokraatit jopa innostuivat heti äänestyksen ratkettua lällättämään kongressin arvokkaassa istuntosalissa urheilukatsomoista tuttua renkutusta na na naa naa, na na naa naa, hey, hey, hey – goodbye!

Viesti oli osoitettu juhliville republikaaneille: seuraavien vaalien jälkeen areenalle lentää rantapalloja ja teille alkaa aikaistettu kesäloma.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *