Troll-in-Chief

Donald Trump on tammikuusta lähtien Yhdysvaltain sotavoimien ylipäällikkö. Jo nyt hän on eräänlaisen informaatiosotajoukon ylitrolli.

Keskeisenä aseenaan Trump käyttää twitteriä, joka on siitä turvallinen, että lähitaisteluun ei joudu koskaan: heitettyään viestin 16,3 miljoonalle seuraajalleen hän ei joudu vastaamaan yhteenkään jatkokysymykseen eikä perustelemaan väitteitään millään tavoin.

Pelkästään parin viime päivän aikana Trump on twiitannut poskettoman valheen siitä, että miljoonat ulkomaalaiset olisivat laittomasti äänestäneet Hillary Clintonia, uhannut jäädyttää uudelleen suhteet Kuubaan ja tehdä Yhdysvaltain lipun polttamisesta rikoksen, johon syyllistyvältä voitaisiin viedä kansalaisuus.
Viimeksi mainittu ehdotuimg_0747s onnistui 140 merkissä murjomaan perustuslakia kahdesti, sillä Korkein oikeus on linjannut, että lipun poltto on lain turvaama poliittinen mielenilmaus ja että kansalaisuutta ei voi ottaa pois.

Tilanne on aivan käsittämätön. Yhdysvaltain tuleva presidentti laukoo liukuhihnalta valheita ja heittelee rajuja poliittisia avauksia ihan lonkalta, eikä perustele tai lavenna heittojaan lainkaan.

Yleensä diplomatian ja hallinnon kieli on hyvin spesifiä ja pilkkujen paikatkin mietitään tarkkaan. Trump lukee jotain ufotarinoissa ja kostofantasioissa marinoidulta Infowars-sivustolta ja jakaa villeimmät juorut eteenpäin omina ajatuksinaan.

 

Kampanjan aikana Trump jakoi sanasta sanaan tämän vihasivuston materiaalia vaalitilaisuuksissaan ja päivityksissään. Sen saattoi kuitata taktiikkana, mutta sama touhu on jatkunut myös valinnan jälkeen. Nyt kyse on täysin uniikista tavasta käyttää lähes rajatonta valtaa.

Entä jos maailman vaikutusvaltaisin mies antaa jatkossakin tukensa roskasivustojen materiaalille ja innostaa kannattajiaan valheellisilla juoruilla?

Tällä viikolla Trumpille ennenkin materiaalia tarjonneen National Enquirerin kaimg_0742nnessa väitetään, että Trumpin pitää rakentaa muuri, koska 337 117 laitonta muukalaista on jäänyt kiinni aikeista vallata Yhdysvallat.

Entä jos Trump uskoo tuonkin ja twiittaa jotain tyyliin ”Taas oikeassa. Sadat tuhannet Bad Hombret jo maassa. Onneksi huijari-Hillary ei vienyt teidän aseitanne!” ja uskolliset kannattajat lähtevät tykit olalla rajalle?

Trumpille järjestetään joka päivä tiedustelukatsaus, jossa asiantuntijat päivittävät hänelle tuoreimmat tiedot kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä asioista. Trump ei ole vaivautunut näihin osallistumaan, koska kaikki tarvittavat tiedot löytyvät ilmeisesti netistä.

Twitterin lisäksi Trumpin arsenaalista löytyvät suurimman kaapelikanavan FOX Newsin ystävälliset juontajat, jotka silittävät aina myötäkarvaan, sekä Infowarsin, Breitbartin, Drudge Reportin ja Rush Limbaughin kaltaiset jyrkän oikeistolaiset äänitorvet. Näiden välineiden tarkoituksena ei juurikaan ole lisätä kuulijoidensa ja lukijoidensa ymmärrystä ympäröivästä maailmasta. Tarkoitus on takoa uutismassasta vasara, jolla voi lyödä ideologista vastustajaa lujaa päähän. Lähdekritiikki jää yleisön vastuulle, eli käytännössä sitä ei ole.

Trump myös käy todella rajua sotaa tiedotusvälineitä vastaan ja on onnistunut sekoittamaan monien mielissä puurot ja vellit: jos Infowarsin sivuilla sanotaan, että Hillary Clinton vetää huumeita ja on rikiltä haiseva demoni, ja toisaalta New York Times ja Washington Post sanovat, että Trump valehtelee ja välttelee veroimg_0726ja, niin samaa ikävää uutisointiahan ne on molemmat. Se, onko joku totta on toinen juttu, mutta näin nämä asiat koetaan.

Trumpin valhe- ja skandaalitsunami on joka tapauksessa saanut perinteisen median pois tolaltaan.

Kolumnit ovat täyttyneet kirjoituksista, joissa pohditaan, miten kirjoittaa Yhdysvaltain presidentistä ruokkimatta patologisesti valehtelevaa nettitrollia? Miten voi suhtautua maan johtajaan, joka on sodassa totuutta vastaan? Miten kukaan noin vastuulliseen virkaan valittu voi toimia noin vastuuttomasti? Neuvostoliiton aikaan Pravdan artikkelien sanamuotojen ja piilomerkityksien tulkinnasta tuli oma tieteenlajinsa. Nyt ihmiset yrittävät tulkita Trumpin twiittien takaa löytyvää ”todellista sanomaa”.

Ehkä vastaus löytyy Trumpin mediagurulta ja Valkoisen talon tulevalta pääneuvonantajalta Steven Bannonilta, jonka Breitbart News toimi Trumpin kampanjan megafonina.

”Pimeys on hyvä. Dick Cheney. Darth Wader. Saatana. Se on voimaa. Ja se vain auttaa meitä, kun liberaalit eivät ymmärrä. Kun he ovat sokeita sille, keitä me olemme ja mitä me teemme”, Bannon sanoi äskettäin Hollywood Reporter -lehden haastattelussa.

Ehkä tämä kaikki on siis osa suurta suunnitelmaa. Jatkuvan kaaoksen aiheuttamaa sumuverhoa, jonka takana voi harjoittaa juuri Trumpin kannattajille erityisen haitallista talouspolitiikkaa ja täyttää siinä sivussa myös omat taskut. Ehkä tiedossa on neljä vuotta sirkushuveja ja jonkinlaista absurdin viihteellistä rinnakkaistodellisuutta, jonka tarkoitus on vain hämärtää, ketkä maata johtavat ja mihin suuntaan.

Ja mikä voisi mennä pieleen, jos esikuvina ovat Dick Cheney, Darth Wader ja Saatana?

Kommentit (1)
  1. Samaa paskaa joka puolella
    30.11.2016, 21:49

    Olisi ollut varmaan parempi jos olisit jaksanut lukea itse haastattelun ja kertonut kontekstin, eli sen että että Bannon viittasi liberaalin median uskomuksiin heistä, eikä siitä mitä hän itse ajattelee – ei laisinkaan että se olisi hienoa mutta heille hyödyllistä. Mutta miksi turhaan harrastaa lähdekritiikkiä kun on samaa mieltä http://www.hollywoodreporter.com/news/steve-bannon-trump-tower-interview-trumps-strategist-plots-new-political-movement-948747

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *