Trumpocalypse

FullSizeRender

Sauli Niinistö oli tällä viikolla Donald Trumpin vieraana Valkoisessa talossa.

Tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa oli lauteilla yksi presidentti, joka edusti maataan ja toinen joka edusti itseään. Niinistö puhui asiaa, Trump mitä sylki suuhun toi.

Kanadalaislehti Maclean´s piikitteli, että kerrankin Trump oli lähellä täysjärkisyyttä – siis niin kuin fyysisesti lähellä.

Tämän blogin kirjoittaja taas oli lähellä 15 minuutin kuuluisuutta, noin niin kuin fyysisesti lähellä, istumalla Trumpin ajatukset hämmentäneiden vaaleatukkaisten STT:n Maria Annalan ja YLE:n Paula Vilenin vieressä. Valitettavasti kysymysvuoro ei osunut kohdalle.

Trumpin presidenttiyden huikeita paradokseja on, että samalla kun hän on imenyt koko maailman huomion itseensä ja täyttänyt lehdet ja tv-kanavat pohdinnoilla hänen valtansa ja skandaaliensa seuraamuksista, hän on myös jättänyt jälkeensä totaalisen tyhjiön.

Trumpin Valkoinen talo rehentelee sillä, että sen ulkopolitiikkaa eivät ohjaa mitkään arvot. Se ei edes halua täyttää keskeisiä hallinnon virkoja, eikä osaa hallinnosta edes alkeita. Tiede ja faktat ovat arveluttavia.

Kun presidentti ei kykene suoraan tuomitsemaan edes rasisteja ja uusnatseja, ollaan melko heikoilla. Ja presidentin lähipiirin pelurit siivoavat tämän tästä Trumpin jälkiä selittämällä, että ei Donald oikeasti tarkoittanut, mitä sanoi. Nukkukaa hyvin, ei se aloita ydinsotaa, vaikka vähän siihen suuntaan vihjasikin.

IMG_2634Yhdysvallat ei voi enää uskottavasti puhua maailmalla lehdistönvapaudesta, suvaitsevaisuudesta,  oikeusvaltiosta tai ihmisoikeuksista, koska heidän johtajansa polkee näitä periaatteita ja arvoja aktiivisesti.

Trumpin epäpätevyys näkyy isoissa ja pienissä asioissa. Esimerkiksi Sauli Niinistön taustaryhmä oli hyvin tarkkaan selvittänyt, miten Trump puhuu, toimii ja ajattelee ja osasi kääntää tämän edukseen. Suomesta jäi positiivinen kuva.

Trump puolestaan vieraili tiistaina Teksasin tulva-alueella ja osoitti jälleen kerran empatiakyvyttömyytensä ja laiskuutensa. Hänen vaimonsa keskittyi näyttämään hyvältä korkokengissään ja Trump itse kehui paikalle saapuneen yleisön suuruutta. Hän ei tavannut henkilökohtaisesti ensimmäistäkään tulvan uhria, vaikka näin väittikin.

Trump on presidenttinä valehdellut jo yli tuhat kertaa ja hänen ymmärryksensä presidentin tehtävästä on paljastunut olemattomaksi. Niinpä hänen uskottavuutensa alkaa muiden kuin tosifanien joukossa olla melko heikko.

FullSizeRenderTrumpin ongelma on, että juuri kukaan edes hänen omassa hallinnossaan ja puolueessaan ei ota häntä enää vakavasti. Monet keskeiset hahmot ovat suoraan tai verhotusti ottaneet hajurakoa Trumpin aloitteisiin, uhkailuihin ja ajattelemattomiin lausuntoihin.

Tavallisen amerikkalaisen ongelma taas on se, että Trump ei ota työtään vakavasti, vaan antaa alaistensa aiheuttaa maalle ja sen arvovallalle mittaamatonta vahinkoa.

Rex Tillerson tuhoaa ulkoministeriötä, Betsy DeVos opetusministeriötä, Scott Pruitt ympäristöhallintoa, sisäministeri Ryan Zinke kansallispuistoja ja niin edelleen.

Tähän teemaan on tarttunut The Nation -lehden kokenut toimittaja John Nichols. Hän on kirjoittanut Horsemen of the Trumpocalypse -nimisen oppaan Amerikan vaarallisimmista ihmisistä – eli Trumpin lähipiiristä.

FullSizeRenderNichols oli eilen tuoreeltaan kertomassa kirjastaan washingtonilaisessa Politics&Prose -kirjakaupassa.

Hän varoitti kuulijoita kiinnittämästä kaikkea huomiota Donald Trumpiin, sillä todellisuudessa hänen ministerinsä ja eri virastojen johtoon nimeämänsä epäpätevät ja moraalittomat ihmiset saavat aikaan kaikkein konkreettisinta tuhoa Yhdysvalloissa.

”Jos olen jotain oppinut tätä kirjaa tehdessäni, niin se on, että aivan kenestä tahansa voi tulla ministeri! Jos otettaisiin tästä yleisöstä viisi ensimmäistä riviä, niin siinä olisi koossa paljon pätevämpi hallitus kuin Trumpilla”, Nichols sanoi.

”Ja ihmiset sanovat, että Trump on ainut huolen aihe, koska he näkevät häntä televisiossa 24/7 ja kuulevat hänen twiiteistään ja puheistaan. Mutta ei se ole hallitsemista vaan tv-showta. Trump itse ei tiedä yhtään mitään hallinnosta”.

Kirja valmistui reilu kuukausi sitten, joten sen jälkeen muun muassa Steve Bannon, Reince Priebus, Sean Spicer ja Sebastian Gorka ovat jättäneet postinsa.

FullSizeRender

Nicholsin mukaan Trumpilla on kautta uransa ollut tapana kierrättää väkeä, joten osa näistäkin sankareista saatetaan vielä nähdä parrasvaloissa.

”Jopa Anthony Scaramucci voi tulla takaisin.”

”Minulla on oikeastaan ikävä Scaramuccia”, Nichols heittää ja iloitsee samalla siitä, että C-SPAN -kanava televisioi tapahtuman.

”Nyt on aika kysymyksille. Asettukaa tuonne mikrofonin taakse, niin kuulemme kysymykset ja te pääsette samalla televisioon. Ja tehän tiedätte, että jos on ollut televisiossa, voi päästä Yhdysvaltain presidentiksi”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *