U Bum

IMG_0212Yhdysvaltoja kokopäivätoimisesti jakava niin sanottu presidentti Donald Trump onnistui taas viikonloppuna nolaamaan itsensä, halveksimaan perustuslakia ja lietsomaan vihaa, eripuraa ja pahaa mieltä koko maahan.

Trump haukkui perjantaina Alabamassa Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan pelaajia huoranpenikoiksi ja vaati potkuja kaikille, jotka protestoivat kansallislaulun aikana. Hän myös kehotti katsojia boikotoimaan otteluita ja omistajia pistämään rauhanomaisesti ja laillisesti mieltään osoittavat pelaajat kuriin.

Trump lupasi tammikuussa virkavalassaan puolustaa Yhdysvaltain perustuslakia, mutta oikeasti hänestä kansalaisten perustuslailliset oikeudet pätevät vain silloin kun se on hänelle itselleen poliittisesti hyödyllistä.

FullSizeRenderVauhtiin päästyään Trump myös perui koripalloliiga NBA:n mestarijoukkue Golden State Warriorsin kutsun Valkoiseen taloon.

Yhteistä raivokohtauksen kohteille oli se, että he olivat ihonväriltään toisenlaisia kuin presidentti itse. Kuten moni kommentaattori totesi, samanlaista paheksuntaa ei herunut väkivaltaisille uusnatseille elokuussa.

NFL:n pelaajista noin 80% on mustia, uusnatseista hieman harvempi.

Niinpä Trump katsoi sopivaksi kutsua NFL-pelaajia ”huoranpenikoiksi” kun taas uusnatsien seassa hän katsoi olleen ”hienoja ihmisiä”.

Alunperin NFL-otteluiden protesteilla on yritetty kiinnittää huomiota mustaihoisten kokemaan järjestelmälliseen epäoikeudenmukaisuuteen Yhdysvalloissa. Trump haluaa tukahduttaa oikeuden edes sanoa tätä ääneen ja kosii ydinkannattajiaan kaatamalla bensaa rotuvihan liekkeihin. Trumpin kyvyttömyys ja haluttomuus edustaa kaikkia amerikkalaisia tulee päivä päivältä selvemmäksi.

Perustuslaista hän poimii kuin rusinat pullasta vain ne kohdat, jotka miellyttävät hänen fanejaan. Aseet – Great. Sananvapaus – Whatever.

IMG_0222Kyseessä on kyyninen yritys määritellä patriotismi koskemaan vain niitä, jotka ovat Trumpin kanssa samaa mieltä.

Trump oli kamalan huolissaan siitä, että Yhdysvaltain lippua ei kunnioiteta riittävästi. Kuitenkaan Etelävaltioiden lipun heiluttaminen ei häntä häiritse. Sehän kuitenkin on kapinalippu Yhdysvaltoja vastaan ja suoraan suunnattu Yhdysvaltain lippua vastaan.

Jälleen kerran kyse on siitä, minkä värinen ihminen lippua liehuttaa ja onko tämä Trumpin leirissä vai ei.

Reaktio Trumpin vihanlietsontaan oli komea. Ensin monet urheilutähdet tulivat esiin ja tuomitsivat Trumpin puheet jyrkästi. Esimerkiksi koripallon supertähti LeBron James sanoi twitterissä, että kutsu Valkoiseen taloon oli tosiaan suuri kunnia – ennen kuin Trump tuli kuvioihin.

Sunnuntaina NFL-peleissä kautta maan pelaajat osoittivat solidaarisuutta ja protestoivat kokonaisten joukkueiden voimin polvistumalla kansallislaulun aikana tai nostamalla nyrkin pystyyn.

FullSizeRenderMyös omistajat, joista monet olivat tukeneet rahallisesti Trumpin kampanjaa, osallistuivat protesteihin ja seisoivat kentällä käsi kädessä pelaajiensa puolella – Trumpia vastaan.

Tietysti tämä koko kohu on Trumpin puolelta tietoinen taktiikka siirtää huomiota pois loputtomista skandaaleista ja esimerkiksi siitä, että hän ei saa lupauksiaan pidettyä eikä ensimmäistäkään merkittävää lakia säädettyä.

On tavallaan ymmärrettävää, että kun Trump ei osaa hallita, hän keskittyy heittelemään kranaatteja eri puolille.

Ja on selvää, että maan kahtiajako vain yltyy entisestään. Trumpin fanit hurraavat U-S-A, U-S-A, kaikelle vainoharhaiselle ja ennakkoluuloiselle, mitä Trump suustaan päästää. Loput kansasta häpeävät silmät päästään, tekevät hajurakoa ja sanovat Not My President.

Toisaalta kuvaavaa on, että tämä vihanlietsonta todella on se, mihin Trump keskittyy, vaikka viime päivinä luonnonmullistukset ovat aiheuttaneet valtavaa tuhoa eri puolilla Yhdysvaltoja, Pohjois-Korea uhkaa vääjäämättömällä iskulla Yhdysvaltoihin ja kongressilla on viikko aikaa täyttää keskeinen vaalilupaus Obamacaren kumoamisesta.

LeBron Jamesin sanoin: U Bum.

FullSizeRender

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *