Valehteleminen kannattaa aina

Jos media kertoo Donald Trumpin valehtelevan, 56 prosenttia Trumpin kannattajista uskoo, että Trump puhuu silti totta, 38 prosenttia näkee, että riippuu asiayhteydestä ja vain 2 prosenttia uskoo suoraan, että media kertoo totuuden.

Näin kertoo tuore Huffington Postin tekemä kysely.

http://www.huffingtonpost.com/entry/donald-trump-voters-news-media_us_5846b35ce4b028b323392b89?section=us_politics

Trumpin systemaattinen median parjaaminen on siis tuottanut tulosta. Hän on saanut iskostettua suuren kansanosan päähän käsityksen siitä, että hän on oikeassa vaikka valehtelee jatkuvasti.

Trumpin kampanja on todella ollut voimakas ja tehokas, sillä toimittajien saamista tappouhkauksista on tullut arkipäivää ja luottamus kaikkiin tiedotusvälineisiin on murentunut.

Viimeksi tällä viikolla Trump twiittasi, että media on jopa syypää hänen pakkomielteiseen twiittaamiseensa.

 

img_0774Trumpin mielessä median tehtävänä olisi ilmeisesti toimia kritiikittömänä kaiuttimena hänen väitteilleen. Jos Trump sanoo maan olevan pannukakku, median olisi toistettava vain nämä sanat, ei lisättävä mitään kontekstia tai esimerkiksi tieteellisiä faktoja. Muuten media on epäreilu.

Tässä kansan luottamuksessa olisi järkeä, jos puhuisimme arvostetusta ja luotettavasta henkilöstä, jolle valehtelu olisi merkittävä poikkeama aiempaan käytökseen.

Kyse on kuitenkin Yhdysvaltain poliittisen historian systemaattisimmasta valehtelijasta, jonka kampanjan väitteistä 70 prosenttia oli epätosia ja vain 4% täysin totta.

Jos joku asia on viimeisen puolentoista vuoden vaalimyllytyksen aikana tullut aukottomasti todistettua, se on että Donald Trump valehtelee. Faktoilla vain tuntuu vuoden 2016 Yhdysvalloissa olevan kovin vähän merkitystä.img_0775

Suomessa tuoreista PISA-tuloksista huolestuttiin, koska alueelliset erot olivat niin suuria. Trump ei paljon PISA:sta ole twiittaillut, vaikka tilanne on sama täälläkin ja tulokset maanlaajuisesti selvästi heikommat. Yhdysvalloissa on 30 miljoonaa lukutaidotonta aikuista, mutta sitäkin enemmän niitä, joille luetun ymmärtäminen on vaikeaa.

Kenties äänestäjäkunnan sivistäminen ei silti ole ensimmäisenä uuden hallinnon prioriteettilistalla, sillä koulutetut ja kriittiset ihmiset eivät Trumpia tue. Koulutuksesta onkin tullut merkittävä poliittinen jakolinja.

img_0776

Kuvassa on osavaltiot laitettu järjestykseen suoritettujen korkeakoulututkintojen mukaan. Siniset osavaltiot äänestivät Clintonia, punaiset Trumpia.

On selvää, mihin Trump on valheillaan ja mediajahdillaan pyrkinyt. Selvää myös on, että sama tahti jatkuu myös presidenttinä. Epäselvää sen sijaan on, miksi kymmenet miljoonat uskovat kaiken tuon. Miten ihmeessä ihmiset eivät erota tai halua erottaa täyttä paskapuhetta totuudesta tai edes kaipaa mitään todisteita tai näyttöä villien väitteiden tueksi? Esimerkiksi netissä levinnyt Pizzagate olisi ihan koomisen huono salaliittoteoria, ellei se olisi jo johtanut ammuskeluun ja tappouhkauksiin. Ja edelleen ihmiset uskovat siihen, ja todisteeksi riittää, että googlesta löytyy kamaa.

Kenties Donald Trumpin keskeisin tietolähde (myös Pizzagatea levittänyt) Alex Jones on oikeassa. Ehkä hallitus todella aivopesee kansalaisia laittamalla fluoria juomaveteen.

Trump ei käytä ulkoministeriön taustapapereita hyväkseen, eikä jaksa käydä kuuntelemassa raportteja kansallisesta turvallisuudesta, mutta hänellä on aina aikaa Infowars-sivustoa pyörittävälle Jonesille, jonka mainetta Trump on kehunut mahtavaksi.

https://www.youtube.com/watch?v=5Iv2xYHBkXk

https://www.youtube.com/watch?v=pDZR-t0Vr7E

https://www.youtube.com/watch?v=oGgN-uk5o9w&index=6&list=RD_HJA7n8My6M

https://www.youtube.com/watch?v=3LCrFhIMHWk&list=RD_HJA7n8My6M&index=4

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *