Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lauman älykkyys

Pentti Haanpään romaanin Noitaympyrä päähenkilö Pate Teikka totesi: Käykööt laumat laitumella, minä käyn missä haluan. Kuuntelen kaikkia, mutta en usko ketään. Tämä olkoon myös Uuninpankkopojan pysyvä periaate.

Määritelläänpä ensin, mikä on lauma.Se on tietenkin konglomeraatin vastakohta. Konglomeraatti puolestaan on sellainen ihmisten yhteenliittymä, jolla on järjestetty organisaatio, selvä johto ja selvästi määritellyt tavoitteet. Jos yksikin näistä kolmesta puuttuu, on kyseessä lauma. Konglomeraatteja ovat esimerkiksi puolueet, yhtiöt, yhdistykset jne. Laumasta voivat olla esimerkkeinä vaikkapa netin keskustelupalsta tai ns. yleinen mielipide, mitä se nyt kulloinkin sattuu olemaan.

Laumalle tyypillinen piirre on erityisesti se, että sen psyyke ja älykkyys ovat ovat lauman yksilöiden vastaavia alhaisemmat. Tämän tyhmyyden tiivistymisen joukossa pani merkille jo C.G. Jung aikoinaan. Useimmat laumaihmiset eivät ajattele mitään, vaikka he itse luulevatkin ajattelevansa. Heidän päässään ajattelee lauma. Tämän osoittaa hyvin vaikkapa trendiajattelu, koska trendihän ei ole mitään muuta kuin lauman tahto. Ihmiset haluavat sitä, mitä kaikki muutkin haluavat. Laumoja hyväkseen käyttävä eliitti saa lauman toimimaan haluamallaan tavalla ja vieläpä luulemaan, että lauma on tehnyt päätöksensä ihan itse.

Laumat reagoivat kaikkein innokkaimmin seksiin ja rahaan, asiakysymykset eivät laumoja kiinnosta. Niinpä viisas johtaja ruokkii laumaansa seksiskandaaleilla ja rahasotkuilla. Ajatellaanpa vain tapauksia Kanervan tekstiviestit ja Nuorisosäätiön vaalirahat. Näin luodaan mediaan savuverho, jonka suojissa on hyvä tehdä oikeita, lauman jokapäiväiseen elämään vaikuttavia päätöksiä. Välillä laumalle on annettava joku lynkattavaksi, kuten Kanerva tai vaikapa Audi-Kiesi. Lauman lynkkaustuomiosta ei ole valitusoikeutta, mikä on tietysti ikävää lynkattavan kannalta. Lauma puolestaan tuntee itsensä korkean moraalin vartijaksi, kun joku häntäheikki saadaan kuohittua.

Laumojen älyn tasosta kertovat tiettyjen lehtien ja televisio-ohjelmien suosio, kuten vaikka 7 päivää ja BB. Koska laumat eivät ajattele mitään, niille tarjotaan hömppää. Mitä enemmän hömppää tarjotaan, sen vähemmän lauma ajattelee ja vaatii yhä enemmän hömppää. Tähän itseään ruokkivaan kierteeseen ei ikävä kyllä ole lääkettä. Lauma ei halua oppia uutta, se haluaa viihdettä.

Laumassa on tietenkin hyvät puolensa, eihän ihminen muuten olisi laumaeläin. Alkuperäisin ja tärkein syy lienee turvallisuus. Alkuperäisidea on kuitenkin meiltä kadonnut, koska laumoja on monenlaisia ja jokainen meistä kuuluu useampaan kuin yhteen laumaan. Nykymaailma suosii vaihtolämpöistä kameleonttia, joka on kotonaan laumassa kuin laumassa. Poliitikot ovat tälllaisia kummajaisia. He vierailevat samana päivänä useassa eri laumassa ja onnistuvat myötäilemään niiden kaikkien arvoja. Tällaisen epelin perimmäisiä ajatuksia on mahdotonta saada selville ja ehkäpä niitä ei olekaan. Kameleontti sulautuu ympäristöönsä.

Kaikki eivät ole erityisen laumakeskeisiä. Yleensä lauman mielipiteestä välittävät vähiten oikein rikkaat ihmiset. Heillä on siihen varaa, koska he ovat jo todistaneet oman arvonsa ja aitoutensa varakkuudellaan. Niinpä Björn Wahlroos voi käyttää pinkkejä housuja ja saada ihailua osakseen. Köyhän on vaarallista ruveta aidoksi, koska hänen aitoutensa voi johtaa lukkojen taa. Rikkaat ovat eksentrisiä, köyhät hulluja.