Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yksityistetty demokratia

Rääkkylän kunta aikoo valjastaa kunnallisen demokratian ajamaan yksipuolisesti yhden yrityksen etuja lainsäädännöstä piittaamatta. Lehtitietojen mukaan kunta aikoo pyytää tarjousta koko sosiaali- ja terveystoimen palvelutuotannosta vain yhdeltä yritykseltä, Medone Oy:ltä. Syynä tähän on kunnanjohtajan mukaan se, että muita palveluntarjoajia ei ole. Jostakin syystä hän ei laske tällaiseksi kunnan terveyspalvelut nyt tuottavaa kuntien yhteistä liikelaitosta Helliä eikä mitään muitakaan vastaavia tuottajia. Mahtaisiko tähän outoon näkemykseen vaikuttaa se, että valtuuston puheenjohtaja on Medonen palveluksessa oleva lääkäri?

Koska Rääkkylässä ei näköjään tunneta lakia julkisista hankinnoista, niin minäpä kerron lyhyesti sen sisällöstä. Kynnysarvot ylittävästä hankinnasta on pyydettävä tarjous useammalta kuin yhdeltä tuottajalta. Kynnysarvot ovat vuoden 2007 alusta olleet seuraavat: tavara tai palvelu 15 000 euroa, sosiaali- ja terveystoimen palvelut 50 000 euroa ja rakennusurakat 100 000 euroa. Tässä tapauksessa 50 000 euron raja ylittyy kirkkaasti, ja väite tuottajien puuttumisesta on jokaisen asiaa vähänkään tuntevan mielestä täysin älytön. Kyseessä on selvästi halu teetättää luottamushenkilöillä väkisin halutunlainen päätös. Mikäli Rääkkylässä on yhtään valveutunutta kuntalaista, niin hän varmaan mielellään tarjoaa kunnanjohtajalle ja päätöksen hyvässä uskossa tekeville onnettomille sen toisen vaihtoehdon. Se on leivätön pöytä.

Ei kunnallisen demokratian käyttö yksityisiin tarkoitusperiin mitenkään uusi keksintö ole. Takavuosina Heinäveden kunnan suurin työllistäjä oli Kerman Savi. Sen pääomistaja ja toimitusjohtaja toimi kauan myös valtuuston puheenjohtajana. Hän teetätti valtuustolla lukuisa päätöksiä, joilla kunta rakensi yritykselle uusia toimitiloja ja tuotantolinjoja sekä myönsi edullisia lainoja. Saatuaan yrityksen kunnan tuella erinomaiseen kuntoon hän myi koko roskan Tulikivelle, joka välittömästi ajoi alas suurimman osan tuotantoa. Valtuuston puheenjohtaja ei tietenkään itse esteellisenä koskaan osallistunut päätöksentekoon, mutta käytti taustalla vaikutusvaltaansa saadakseen aikaan itselleen edullisia päätöksiä. Rääkkylän valtuuston puheenjohtaja tulee varmasti toimimaan samalla tavalla ja jääväämään itsensä kaikesta päätöksenteosta. Hänen lobbaustyönsä asian hyväksi taas ei näy missään virallisissa asiakirjoissa, joten kaikki sujuu laillisen näköisesti.

Kunnan onneksi minulla ei ole valitusoikeutta, koska en ole kunnan jäsen eikä asia koske minua henkilökohtaisesti. Annan kuitenkin ihan ilmaisen neuvon: jos kunta päättää pyytää tarjousta vain Medone Oy:ltä, niin valittakaa hyvät rääkkyläläiset laillisuusperustein. Päätös kaatuu varmasti, koska halukkaita alan toimijoita on enemmän kuin yksi. Älkää antako demokratiaa yksityisen edun välikappaleeksi.