Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ääliöt äänessä

Olen joskus ennenkin sanonut, että muutamissa sanomalehdissä yleisönosaston sisällä julkaistavat tekstiviestipalstat pitäisi lakkauttaa. Niissä esitetään lyhyitä ja täysin perustelemattomia mielipiteitä, jotka eivät oikeastaan ole mielipiteitä, vaan sylkäisyjä tai oksennuksia. Vilkaistaanpa tämän päivän sanomalehti Karjalaisen palstan antia:

Eikö Joensuun poliisi saa takamustaan ylös penkistä ja tee jotain keskustan pyöräilyterroristeille? Väistelyni loppui nyt!

Tästä voisi päätellä, että tekstaaja aikoo ajaa autollaan jonkun pyöräilijän päälle välittömästi aamukahvin juotuaan. Ehkä poliisin tosiaan olisi syytä tehostaa liikenteen tarkkailua tällaisten raivopäiden varalta.

Toverit, menkää takaisin hiekkalaatikolle. Ovat jääneet leikit pahasti kesken. Käyttäydytte niin typerästi eduskunnassa. Aikuistukaa!

Tämä kai pitäisi tulkita poliittiseksi kommentiksi, mutta tällaisena se on pelkästään lapsellista papukaijana rääkymistä. Keskustan tai oikeiston äänestäjä on rohkaistunut hallituspuolueiden poikkeuksellisen kovasta kielenkäytöstä ja haluaa nyt kantaa oman kortensa kekoon toistamalla samaa asiaa omin sanankääntein.

Eikö maan äidin pitäisi jo puuttua elintarvikelakkoon?

Tämä tai nämä tyypit ovat suosikkejani. Teksti on taas kerran osoitus täydellisestä tietämättömyydestä perustuslain säännöksistä ja syvälle piintyneestä kaunasta nykyistä presidenttiä kohtaan.

Näille kaikille viesteille yhteinen piirre on perustelemattomuus. Ydinajatus sen sijaan käy liiankin hyvin ilmi: se on suvaitsemattomuus. Parin rivin tekstiviestissä ei tietenkään edes voi perustella mielipidettään, mutta minä epäilen, etteivät nämä henkilöt sitä osaisikaan tehdä. Jos osaisivat, niin he kirjoittaisivat vähän pitemmän jutun yleisönosastoon.

Eivät tällaiset ihmiset uusi ilmiö ole. Kautta aikojen on ollut ja on aina oleva ihmisiä, jotka muodostavat mielipiteensä pelkästään tunnetasolla kykenemättä perustelemaan loogisesti ajatuskulkuaan. Ennen nykyistä sosiaalista sähköistä mediaa he kuitenkin tekivät vain lähipiirinsä elämän sietämättömäksi melskaamisellaan. Nyt he ovat enemmistönä mielipidepalstoilla ja erityisesti internetin keskustelupalstoilla. Suomi24-keskustelusivu on oikein heidän luvattu maansa, koska siellä suunnnilleen kaikki ovat samanlaisia toistensa ohitse huutavia kuumakalleja. Siitä he rohkaistuvat niin paljon, että tekstailevat sanomalehtiinkin kuolemattomia ajatuksiaan. Vastuullisen median ei kannattaisi jatkaa hullun kirveeseen vartta, vaan lopettaa tekstiviestipalstojen julkaiseminen kokonaan.

Nyt joku varmasti ajattelee, että olen itsekin samanlainen suvaitsematon pölkkypää kuin moittimani ihmiset. Saatan ollakin, mutta olen saanut sen verran kasvatusta, että en huuda ja hauku ihmisiä nimettömänä ja perustelematta näkemyksiäni. Teen sen omassa blogissani, joka ei ole keskustelupalsta. Ihmisten ilmoilla käyttäydyn sivistyneesti.