Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Synkkä visio

Hetemäen työryhmän väliraportti antaa ymmärtää, että maassamme ollaan siirtymässä tasaveroon. Marginaaliveron lasku, kulutusverojen nousu ja hyvätuloisimpien suurimmat verohelpotukset tarkoittavat juuri tätä, vaikka asia jyrkästi kiistetäänkin. Pääomatulojen verotuksen nosto kahdella prosenttiyksiköllä on vain huonoa kosmetiikkaa, joka ei peitä suunnitelmien rujoutta.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa puhutaan nykyisin vain markkinavoimista ja kannattavuudesta. Kaiken yhteiskunnallisen toiminnan tulisi olla kannattavaa ja jopa tuottavaa. Talous on tietenkin kaiken perusta, mutta yhteiskunta ei ole sama asia kuin markkinavoimat. Yhteiskunta olemme me kaikki, me ihmiset. Rikkaat, keskituloiset ja jopa köyhät, sairaat ja vanhat. Aina ei voi ajatella kaikkea tuottavuuden näkökulmasta. Minä olen sitä ikäpolvea, joka opiskellessaan Tampereen yliopistossa kunnallistutkintoa 1970-80 -lukujen taitteessa oppi ensimmäiseksi, että esimerkiksi kunnan tehtävänä on tuottaa palveluja jäsenilleen. Nykyinen uutisointi pistää ajattelemaan, että tänään opetetaan kunnan tehtävänä olevan tuottaa voittoa.

Jos markkinavoimat määräävät ja kannattavuus on kaiken a ja o, yhteiskunnan huonompisaattoiset jätetään vääjäämättä heitteille. Lapsille ei kannata järjestää päivähoitoa ja koulutusta, koska se ei tuota mitään neljännesvuosittain laskettavaa ja jaettavaa hyötyä. Sairaat, vanhukset ja tulonsiirroilla hengissä sinnittelevät ovat markkinavoimien kannalta aivan turha menoerä. Heistä pitää päästä eroon, selviämään parhaan kykynsä mukaan.

Kun yhteiskunta jaetaan karkeasti eri luokkiin ja ahneudesta ja voitontavoittelusta tehdään lainsäädännöllä suojattuja korkeimpia hyveitä, romahtaa yleinen lainkunnioitus. Yhden laidan rosvot saavat vastaansa toisen laidan ryövärit, jotka haluavat pysyä hengissä. Tämä vaatii tiukempaa lainsäädäntöä, suurempia poliisivoimia, turva-aidoilla ja yksityisillä vartijoilla varustettuja asuinalueita sekä lopulta avointa valtion harjoittamaa väkivaltaa. Valtiosta tulee pelkkä yövartijavaltio, jonka ainoa tehtävä on turvata järjestys ja turvallisuus.

Samalla kun kehitys etenee koko ajan tähän suuntaan, kuvittelee nykyajan työväestö olevansa vaurasta keskiluokkaa. Asunto, auto, kesämökki ja kaikenlaiset tekniset vempeleet antavat väärän turvallisuuden tunteen, koska kaikki on hankittu velaksi. Yksi ainoa irtisanomisilmoitus romahduttaa tämän rakennelman kasaan kuin korttitalon. Siitä seuraakin sitten taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia, mutta yövartijavaltio ei tule avuksi. Se tarjoaa pamppua.

Olen joskun aiemminkin sanonut, että rauhallinen yhteiskunta perustuu saaliin jakamiseen. Kun huonopiosaisetkin pidetään edes jotenkin mukana, on myös hyväosaisilla turvallisempi olo ihan ilman sähköaitoja ja susikoiria.