Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Mansikkapeltojen halpatyövoima

Suomalaiset nuoret ovat niin laiskoja ja mukavuudenhaluisia, että he eivät suostu sesonkiluonteiseen ja raskaaseen mansikanpoimintaan. Siksi ulkomailta on tuotava tänne linja-autolasteittain marjanpoimijoita. Tämän vakioselityksen saamme taas lähiaikoina kuulla, jos tiedotusvälineet sattuvat joltain viljelijältä tai viranomaiselta asiaa kysymään. Selitys on muuten hyvä, mutta se ei ole totta. Marjanviljelijät eivät halua pelloilleen kotimaista työvoimaa, koska ulkomaalaiset tekevät työn halvemmalla ja huonommin työehdoin.

Joka kesä viljelijät ilmoittavat avoimista marjanpoimijan paikoista asianmukaisesti TE-toimistoon. Samalla he ilmoittavat, että majoitusta ei järjestetä. Tämä karsii pois kaikki vähänkin kauempana asuvat mahdollisesti halukkaat, koska lyhyen sesonkityön takia ei kannata etsiä tilapäistä kortteeria. Samat yrittäjät järjestävät kuitenkin majoituksen ulkomailta tuotetulle työvoimalle. Asuminen on usein yhteismajoitusta alkeellisissa oloissa ja asumiskulut sekä muu mahdollinen ylöspito vähennetään suoraan palkasta. Lopullinen ansiotaso jää suomalaisittain katsottuna olemattoman vähäiseksi.

Halvempien elinkustannusten maasta tuleva saattaa kuitenkin ansaita lyhyessä ajassa varsin kohtuullisen summan kotiin vietäväksi. Lisäksi hän kielitaidottomana ja suomalaista työelämän lainsäädäntöä tuntemattomana tekee nurkumatta pitkää työpäivää ilman lakisääteisiä taukoja. Ennen kaikkea hän ei tunne yleistä suomalaista palkkatasoa, joten hän tekee työtä edullisesti. Hän myös alistuu isännänvaltaan pellolla ja yhteismajoituksessa. Hän ei valita, koska hän ei edes tiedä, minne voisi valittaa. Itse asiassa hänellä ei ole tietoa edes siitä, että Suomessa yleensä on olemassa työsuojeluviranomaisia. Vaikka hänellä tällainen tieto olisikin, estäisi kielitaidottomuus valituksen tekemisen. Jos joku kuitenkin tekisi valituksen, olisi valittaja jo poistettu maasta tai ainakin työpaikalta siihen mennessä, kun työsuojeluviranomaiset ennättävät paikalle.  Viranomaiset eivät vähäisillä ja yhä pienenevillä resursseillaan kykene tekemään yllätystarkastuksia parhaaseen kesäloma-aikaan.

Eivät nämä marjanviljelijät ole mitään pahoja ja ilkeitä ihmisiä. Heillä on omat taloudelliset vaikeutensa ja he vain pyrkivät minimoimaan kustannuksia. He toimivat maan tavalla, jonka viranomaiset ovat hiljaisesti hyväksyneet. Elinkeinoelämä on toistuvasti todennut, että suomalainen työ on liian kallista, joten teetetään työt halvemmalla työvoimalla. Eräs marjanviljelijä sanoi minulle kerran suoraan, että miksi ihmeessä pitäisi palkata kalliilla rahalla suomalaisopiskelijoita, jotka pitävät taukoja ja valittavat joka asiasta, kun nuo tekevät paljon halvemmalla eivätkä kitise?

Ihan oma lukunsa ovat sitten Thaimaasta saakka tuotetut metsämarjojen poimijat. Heidän tänne raahaamisensa on lähellä hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa varsinkin sellaisina kesinä, jolloin marjoja on vähän. Heillä koko pätkätyö saattaa mennä matka- ja majoituskuluineen tappion puolelle.