Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tasavero ja rälssisääty

Jos olisin vanhanajan agitaattori, niin sanoisin, että nyt porvarihallitus vie tikkukaramellit lasten suusta. Koska en ole, tyydyn sanomaan, että veronkorotusten kohdistaminen kulutukseen on taas kerran askel kohti tasaverotusta. Hallitus kieltää tasaveron käsitteen jyrkästi, mutta saahan sitä kieltää. Eivät tosiasiat kieltämällä muuksi muutu. Ensi vuoden budjettiehdotuksessa tulo- ja pääomaverotus pysyvät ennallaan, mutta erityisesti energian ja makeisten verotus kiristyy tuntuvasti. Työnantajien Kela-maksun poiston jättämä aukko katetaan välillisiä veroja kiristämällä, vaikka julkisesti veronkorotuksilla väitetään taisteltavan kansanterveyden puolesta ja ilmastonmuutosta vastaan.

Ensi vuonna valtio aikoo kerätä arvonlisäveroa 14 miljardia, valmisteveroja 6 miljardia, tupakkaveroa 704 miljoonaa, alkoholiveroa 1,3 miljardia, makeisveroa 135 miljoonaa ja energiaveroa 3,9 miljardia. Kokonaisveroaste tulee olemaan 43,6 %, jossa nousua 1,2 prosenttiyksikköä. Energiaveron korotus on suurin, peräti 715 miljoonaa. Tätä perustellaan ilmastonmuutosta vastaan taistelemisella. Jokainen kuitenkin tietää, ettei hallituksella ole mitään keinoa eikä aikomustakaan siirtää rahoja ilmastonmuutoksen estämiseen. Ainoa mahdollinen vaikutus perustuu energiankulutuksen kalleuteen ja sitä kautta tapahtuvaan säästämiseen, mutta jokaisen on pirttinsä lämmitettävä joka tapauksessa.  Polttoaineen hinnakorotus ei vaikuta kulutukseen, koska maaseudulla julkinen liikenne on pelkkä huono vitsi. Autoton on tuomittu kotiarestiin ilman mitään rikosta. Tämä näyttää Helsingistä katsoen olevan jotenkin mahdotonta ymmärtää.

Tuloverotusta ei siis aiota muuttaa, puhumattakaan pääomatulojen verotuksesta. Pääomatulot ovat tässä maassa niin pyhä asia, että niistä ei verottaja saa himoita yhtään nykyistä enempää. Kokoomus on monta kertaa sanonut Kataisen ja Zyskowiczin suulla suoraan, että Suomessa on niin vähän rikkaita, ettei heidän verojensa korottaminen kannattaisi. Pääomatuloveron nosto parilla prosenttiyksiköllä tuottaisi vain noin 100 miljoonaa euroa, joten homma ei lyö leiville. Kuitenkin sama summa kannattaa kerätä kaikilta karamellia syöviltä makeisverona.

Äkkiä katsoen kulutusvero vaikuttaa tasapuoliselta: joka kuluttaa, se myös maksaa. Tarkemmin ajateltuna se ei sitä kuitenkaan ole. Rikas kuluttaa tietenkin suhteessa enemmän kuin köyhä ja maksaa siten enemmän veroa, mutta kukaan ei voi kuluttaa määräänsä enempää ja jokaisen on kulutettava jonkin verran. Täsmälleen sama vero samasta kulutuksesta koskee enemmän köyhän kuin rikkaan kukkaroon.

Pääomatulojen 28 %:lla verotettu rälssisääty on yhteiskuntamme pahin vapaamatkustaja. Nykyinen verotus estää tehokkaasti työnteolla rikastumisen, mutta suosii pääomatuloilla rikastumista. Juuri pääomatuloilla elävät vaativat kovimmalla äänellä työn tuottavuuden lisäämistä, työurien pidentämistä ja sosiaaliturvan purkamista. Kuoroon yhtyvät keskiluokkaiset hyödylliset hölmöt, jotka omalla työnteollaan ja veroillaan kustantavat pääomarälssin vapaamatkustuksen. Suurin osa pääomatuloista ei mene kotimaan kulutukseen eikä siis palaa hyödyttämään Suomen kansantaloutta enempää liikevaihtona kuin veroinakaan. Se sijoitetaan ulkomaille tuottamaan lisää pääomatuloja.